cover-benb-Lightroom

Werken met de Filterbalk in Lightroom

omslag-benb-LightroomDeze maand augustus is Bewuster en beter werken met Lightroom 6 en CC het Boek van de maand bij Computer Creatief. De auteurs van dit boek – Pieter Dhaeze en Hans Frederiks – ontrafelen in deze uitgave de diepste geheimen van deze fotografische duizendpoot. Deze blogpost is een voorproefje uit hoofdstuk 4 Werken met de Bibliotheek. In de Bibliotheek van Lightroom staan alle foto’s bij elkaar verzameld. Als het goed is kun je makkelijk een foto terugvinden doordat je bij het importeren trefwoorden hebt toegevoegd. Niet iedereen is echter zo gedisciplineerd als ie zou willen zijn. Dus vergeet je soms (regelmatig) trefwoorden toe te voegen. Of je hebt snel een foto, die je wilt delen/moet leveren, bewerkt zonder dat je er sterren of vlaggen aan hebt toegekend. Dat betekent dat je op een gegeven moment toch foto’s hebt waarvan je weet dat ze ergens in de bibliotheek verstopt. Je kunt ze alleen niet een-twee-drie vinden. De Filterbalk in Lightroom kan je daar bij helpen.

Werken met de Filterbalk in Lightroom

Als u ondanks al uw trefwoorden, sterren, verzamelingen en vlaggetjes een bepaalde foto toch niet kunt vinden, dan is er altijd nog de filterbalk.Met behulp van de filterbalk kunt u op heel veel manieren zoeken in de bibliotheek. De kracht van de filterbalk zit in het grote aantal combinaties van zoekmogelijkheden. De filterbalk bevindt zich boven het raster in de module Bibliotheek. U kunt hem oproepen door op de backslash-toets () te drukken of door in het menu Weergave de opdracht Filterbalk tonen te kiezen.

Tekst, Kenmerk, Metagegevens en Geen

U kunt zoeken op Tekst, Kenmerk, Metagegevens en Geen. (Bij Geen zoekt u op niets specifieks, dus ziet u alle foto’s in de bibliotheek. Met Geen begint uw zoektocht van voren af aan.)

de filterbalk in lightroom
De filterbalk, met daarin de meest uitgebreide filtermogelijkheden: Tekst, Kenmerk en Metagegevens. U kiest meer dan één filtercriterium door bijvoorbeeld eerst Tekst te kiezen en vervolgens met ingedrukte Cmd/Ctrl-toets op een volgend criterium te klikken. In dit voorbeeld is als volgt gefilterd: eerste kolom op trefwoord, tweede kolom op camera, derde kolom op gebruikte lens, vierde kolom op ISO-snelheid, vijfde kolom op sluitersnelheid. In elke kolom kunt u aangeven waarop gezocht moet worden, zoals in de vijfde kolom op de kortste sluitertijden.
  • Tekst Bij het zoeken op tekst kunt u in elk doorzoekbaar tekstveld in de bibliotheek zoeken. Dat kan een bestandsnaam zijn, of teksten in de metagegevens, in de trefwoorden enzovoort.
  • Kenmerk Bij zoeken op kenmerken zoekt u op sterren, vlaggen of labels, in alle mogelijke combinaties.
  • Metagegevens Bij het zoeken op metagegevens klapt de filterbalk uit en verschijnen er kolommen met alle mogelijke metagegevenscriteria: u kunt er zoeken op trefwoord, gebruikte camera, lens, sluitertijd, ISO-waarde, kortom alle informatie die zich in de Exif-data bevindt en meer. U kunt hier op acht criteria zoeken. Als u dat met de zoekmogelijkheden voor tekst en attributen combineert, zijn de zoekmogelijkheden bijkans onbegrensd.

U kunt eenvoudig maar doeltreffend zoeken naar bijvoorbeeld alle foto’s met het vlaggetje Aanduiden als keuze en twee sterren of meer. Of naar foto’s met een tekst en een bepaald label. De zoekmogelijkheden zijn enorm en het is de kunst om niet te verdwalen.

Zoeken op Tiff-bestanden met de Filterbalk in Lightroom

U zoekt een bestand, waarvan u weet dat het met een externe editor is gemaakt en dat het als TIFF-bestand is weggeschreven. Dat gaat eenvoudig met de filterbalk. Activeer in de module Bibliotheek in de rastermodus de filterbalk door op de backslash-toets te drukken of door in het menu Weergave de opdracht Filterbalk tonen te kiezen. Kies in de filterbalk  Metagegevens . In de eerste kolom van de filterbalk kiest u Trefwoord en Alle, boven in de kolom. Met Alle kijkt u dus naar alle foto’s. Vervolgens kiest u in de volgende kolom Bestandstype. Daar klikt u op TIFF en alle foto’s die als TIFF-bestand in de bibliotheek staan verschijnen.

Zoeken op sluitertijd met de Filterbalk in Lightroom

U kunt de filterbalk bijvoorbeeld ook gebruiken om snel de meest waarschijnlijk gelukte foto’s uit te zoeken. Bij een concertregistratie is het licht erg wisselend. U hebt een 85mm-lens gebruikt en u weet dat voor een scherpe foto, uit de hand genomen, de sluitertijd boven de 1/100 seconde moet liggen; alles wat een langere sluitertijd heeft is waarschijnlijk bewogen. Daarbij wilt u foto’s met de laagste ISO-waarde gebruiken, om de ruis in de foto’s zo veel mogelijk te beperken. U hebt op basis van deze criteria in minder dan geen tijd een selectie van foto’s die zeer waarschijnlijk scherp zijn.

Metagegevens in de Filterbalk

In de filterbalk kiest u Metagegevens. Er verschijnen kolommen. Bij elke kolom kunt u kiezen waar die kolom op moet zoeken. In de eerste kolom zoekt u op het trefwoord van het concert, in de tweede kolom op de gebruikte lens, in de derde kolom kiest u ISO-waarden en in de laatste kolom kiest u sluitertijd. De keuzen maakt u in het balkje boven de filterbalk in Lightroom. In de kolom met de verschillende lenzen klikt u op de lens waarop u wilt zoeken, u kiest de ISO-waarde en in de laatste kolom waar u de sluitertijden hebt gekozen, klikt u met ingedrukte Cmd/Ctrl-toets op de waarden waarop u wilt zoeken. Dit resulteert in een selectie van de foto’s met de kortste sluitertijden en de laagst gebruikte ISO-waarden.

De filterbalk biedt zeer uitgebreide zoekmogelijkheden, maar het belangrijkste zoekitem blijft het trefwoord. Wat hebt u aan alle foto’s genomen met een bepaalde camera als er niet bij staat wat de inhoud van die foto’s is? Vul dus trouw die trefwoorden in. Het wachten is op een versie van Lightroom die naast gezichten ook onderwerpen herkent…

Een voorproefje over gezichtsherkenning in Lightroom uit het boek Bewuster en beter werken met Lightroom 6 &CC  vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.