Werken met het nieuwe windows11 startmenu

Werken met het nieuwe Windows 11 startmenu

Over het ‘verdwenen’ (stevig gewijzigde) Windows 11 startmenu is al veel geschreven, maar hoe werkt ‘t alternatief in de praktijk? In mijn nieuwe Handboek Windows 11 komt het uiteraard regelmatig aan bod, zoals te zien in onderstaand extract.

Nadat het bureaublad van de juiste foto is voorzien en het gewenste kleurenschema is ingesteld, wordt meestal als eerste naar de muis gegrepen om via het menu Start programma’s of documenten te openen. Het Windows 11 startmenu is vereenvoudigd ten opzichte van de voorgangers. Het zou bovendien beter zijn dan ooit. Beoordeel aan het eind van dit hoofdstuk zelf of dat waar is. Eerst leert u werken met het menu Start, toepassingen aan het startmenu toevoegen en de taakbalk naar uw voorkeur indelen. Genoeg te doen dus!

Snel op weg

Het menu Start bestaat uit meerdere delen. Bovenin staat een zoekvak, in het midden de meest gebruikte (‘vastgemaakte’) apps en onderin hebt u toegang tot uw account en het uitschakelen van de computer.

Via het startmenu kunt u onder meer de computer uitzetten en accountinformatie beheren.

Klik op Alle apps, rechtsboven om een lange lijst met alle geïnstalleerde apps te zien.

Standaard zijn alle apps zichtbaar, op alfabetische volgorde van boven naar beneden. Klik op een letter om snel naar een andere positie in het alfabet te springen en zo andere apps te openen.

Druk op Start en begin gewoon te typen als u een bepaalde app zoekt (en de naam weet). De naam van de app wordt getoond in het startmenu. Met de pijltoetsen en Enter is de app vervolgens te starten.

Apps kunnen vanuit de applijst worden vastgemaakt aan het startmenu. Ze zijn dan altijd zichtbaar.

Snel zoeken is de optie om te zoeken naar apps, bestanden of op het web. De sneltoets hiervoor is Windows 11 startmenu+S.

De taakbalk is te beheren via het venster Taakbalkinstellingen. Dit opent op zijn beurt de app Instellingen, Persoonlijke instellingen, Taakbalk. Hier kunt u nog verdere keuzes maken.

Het menu Start verkennen

Na het starten van Windows 11 zult u ongetwijfeld naar de muis grijpen om het menu Start te openen. Dat doet u dan waarschijnlijk niet eens om het nieuwe uiterlijk te bewonderen, maar gewoon om snel met de computer aan het werk te gaan. Daar is die immers voor. Iedere computergebruiker krijgt natuurlijk met het nieuwe menu Start te maken. Reden genoeg om te kijken naar de vernieuwingen en hoe u hier het maximale rendement uit kunt halen. Bekijk ten eerste goed afbeelding 3.1 om te zien welke onderdelen in het menu Start te onderscheiden zijn.

Mocht u nog niet zo bekend zijn met het principe van het menu Start, dan kunt u de volgende eenvoudige regel onthouden: alle programma’s en alle bestanden op uw computer zijn te vinden via het menu Start. Tevens is dit het uitgangspunt voor verder beheer van de pc. We bekijken de belangrijkste onderdelen van het startmenu in detail.

Windows 11 startmenu
Het menu Start in Windows 11 biedt erg veel functionaliteit. Het is als het ware het dashboard voor alles op de computer.

Indeling van het menu Start

Het is belangrijk om te beseffen dat het menu Start in feite uit verschillende delen bestaat:

Het zoekvak bovenin wordt gebruikt om – je verwacht het niet – te zoeken op de computer. U kunt elk trefwoord typen. Windows zoekt standaard naar applicaties, documenten en op het web.

Daaronder worden veelgebruikte programma’s getoond. Ze zijn dan rechtstreeks beschikbaar. Dit heten ook wel ‘vastgemaakte’ toepassingen. Uiteraard kunt u toepassingen ook weer losmaken van het menu Start. Dit verloopt dan via het snelmenu van de rechtermuisknop. U ziet dit aan de rechterkant in de afbeelding, bij Toepassingen beheren.

Onder de sectie Vastgemaakt staat het onderdeel Aanbevolen. Dit wordt over tijd gevuld met items waarvan Windows denkt dat u ze handig vindt. Dat kunnen vaakgebruikte apps zijn, maar ook de laatste documenten. Zodra dit gebied vol is, verschijnt een knop Meer waarmee u eerder geopende documenten (maar ook afbeeldingen, PowerPoint-presentaties, Excel-bestanden enzovoort) snel kunt terugvinden.

Via het onderste deel van het startmenu hebt u toegang tot uw accountgegevens (wijzigen, computer vergrendelen of u afmelden) en een knop om de pc uit te zetten of opnieuw op te starten.

Handigheidjes

In deze paragraaf leert u enkele kleine extra handigheidjes met de programma’s die in het menu Start worden getoond. De hoofdfunctie van het menu Start zal duidelijk zijn:

Klik op de naam van een programma om de toepassing te starten. Om bijvoorbeeld Rekenmachine te openen klikt u op de knop Start en vervolgens op Rekenmachine.

Wilt u uw handen niet telkens verplaatsen tussen toetsenbord en muis? Druk dan op de Windows 11 startmenu-toets op het toetsenbord en begin te typen. Zodra u reke hebt getypt, is Rekenmachine de eerste keuze. Druk op Enter om direct de app te starten.

Als een programma dat u wilt gebruiken niet rechtstreeks te zien is in het menu Start, scrol dan door de lijst die u opent met Alle apps of gebruik het zoekvak.

Windows 11 startmenu
Druk op de Windows-toets en begin te typen om snel applicaties te openen. Zodra de juiste toepassing wordt getoond, drukt u op Enter.

Computer uitzetten

Gebruik de knop Aan/uit in het startmenu om de computer uit te schakelen. De drie opties hierin zijn:

Slaapstand Zet de computer in een slaapstand, zodat u de volgende keer snel verder kunt werken. Alle applicaties blijven geopend. Er is (een klein beetje) stroom nodig om de gegevens in het geheugen te bewaren.

Afsluiten Sluit alle toepassingen en schakel de computer geheel uit. Hij gebruikt geen stroom meer.

Opnieuw opstarten Start de computer opnieuw op. Doe dit bijvoorbeeld als hij niet meer goed reageert of er onverklaarbare vastlopers optreden. Als er updates klaar staan om geïnstalleerd te worden, heet deze optie Bijwerken en opnieuw opstarten.

Windows 11 startmenu
Eindelijk heeft de optie om de computer uit te zetten een begrijpelijke naam en is hij bovendien goed te vinden.

(Wil je het ‘oude’ startmenu terug? Daar is een app voor. Lees er alles over in DEZE blogpost op Computer Creatief.) Al onze Windows 11-tips en trucs kun je HIER vinden.

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Werken met een nieuw besturingssysteem roept onvermijdelijk vragen op. Het Handboek Windows 11 loodst u soepel door de vernieuwingen en geeft snel antwoord op uw vragen. U kunt dit boek prima gebruiken als zelfstudiegids of als naslag bij het oplossen van computerproblemen. Met de handige vragen en oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk kunt u de belangrijkste zaken nog eens herhalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.