Werken met Windows 10, deel 2

Deel 2: de vernieuwde Opdrachtprompt, de nieuwe browser Edge, de digitale assistent Cortana en de terugkomst van Solitaire

Op 29 juli komt Windows 10 beschikbaar. Windows 10 is hét nieuwe besturingssysteem van Microsoft en zit bomvol vernieuwingen en verbeteringen. Grote kans dat je inmiddels een download- en installatieoptie hebt gekregen, want voor het overgrote deel van een ieder die toch al Windows gebruikt is de update gratis. Tijd dus om eens wat dieper in de features en mogelijkheden te duiken! In dit tweede deel van twee posts (de eerste vind je hier) behandelen we onder andere knippen en plakken in de vernieuwde Opdrachtprompt, de nieuwe browser Edge en Solitaire.

Vernieuwde Opdrachtprompt

Het heeft véle versies van Windows geduurd, maar eindelijk is de aloude Opdrachtprompt voorzien van broodnodige kopieer- en plakfuncties die in twee richtingen werken. Zo kun je een stuk tekst in Opdrachtprompt selecteren met de muis, door vervolgens op Control-C te drukken wordt deze tekst naar het Windows Klembord gekopieerd. Van daaraf kun je de tekst eenvoudig plakken in bijvoorbeeld een Worddocument of het Kladblok en van daaruit – desnoods – afdrukken. Ook andersom werkt dit trucje, je kunt dus eenvoudig al dan niet complexe commando’s vanaf een wegpagina kopiëren en plakken in Opdrachtprompt via Control-V. Dat laatste was – met wat gedoe – ook mogelijk in eerdere versies van deze tool, maar dat werkte niet optimaal en langzaam.

Knippen en plakken kan nu in twee richtingen.
Knippen en plakken kan nu in twee richtingen.

Snelle of langzame updates

Windows updates houden de gemoederen van gebruikers al sinds jaar en dag bezig. Ze komen ‘altijd’ op een moment dat het je niet uitkomt, maar uitschakelen van de automatische updates lijdt tot laksheid en mogelijke veiligheidslekken op een systeem. Toch zorgt deze ‘verplichting’ tot updaten soms voor een hoop ergernis en ellende, vooral als blijkt dat een update nét iets te snel is uitgerold: de update brengt dan meer problemen dan gehoopte oplossingen. Windows 10 blijft natuurlijk niet verschoond van updates, maar het kan allemaal wel op een wat gezapiger manier zonder risico’s op problemen na een update. Standaard staat Windows 10 ingesteld op langzame updates (slow). Je krijgt hiermee alleen updates voorgeschoteld die bewezen stabiel zijn en de kans op problemen is daardoor nihil. Het is de updatefrequentie die voor het overgrote deel van de gebruikers wordt geadviseerd. Ben je wat avontuurlijker aangelegd of wil je altijd het nieuwste van het nieuwste op je pc hebben draaien, dan is het mogelijk om voor snelle updates (fast) te kiezen. Daardoor loop je echter incidenteel het risico op een zich vreemd gedragende update, ofwel: dit is de situatie die voor alle voorgaande Windowsversies gold. Om de updatefrequentie te wijzigen klik je in het menu Start op Instellingen en daarna in het gelijknamige venster op Bijwerken en beveiliging. Klik dan op Windows update en vervolgens op Geavanceerde opties. Scroll een stukje naar beneden selecteer in het selectiemenu aldaar voor Slow (langzaam, de standaardinstelling) of Fast (snel).

Langzame updates verkleinen het risico op ongewilde digitale avonturen na een Windows update.
Langzame updates verkleinen het risico op ongewilde digitale avonturen na een Windows update.

Gloednieuwe browser

Edge is de nieuwe browser in Windows die – op den duur – Internet Explorer volledig moet vervangen. Omdat met name sommige bedrijfsspecifieke cloud-apps afhankelijk zijn van bepaalde IE-features wordt de meest recente versie van deze browser voorlopig ook nog meegeleverd. Edge is echter de weg naar de toekomst, het betreft hier een browser die volledig geoptimaliseerd is voor het internet van nu. De minimalistische gebruikersinterface laat je volledig concentreren op de inhoud van een website, terwijl de digitale assistent Cortana (zie verderop) je helpt met het snel vinden van wat je zoekt. Bijzonder is de mogelijkheid om rechtstreeks op een website aantekeningen te maken die je vervolgens lokaal kunt bewaren of delen met iemand anders. Klik hiervoor eerst op de ‘annoteerknop’.

Klik hier om notities te kunnen maken op een webpagina.
Klik hier om notities te kunnen maken op een webpagina.

Annoteren

U krijgt nu de beschikking over diverse tekengereedschappen en een teksttool waarmee je automatisch genummerde aantekeningen kunt toevoegen. Om de aldus bewerkte pagina lokaal te bewaren klik je op de disketteknop (1) en daarna op Toevoegen (er wordt geen ‘traditioneel’ bestand gemaakt, maar de tekenlaag wordt intern bewaard en geordend. Voor delen met anderen klik je op de knop bij (2). Op moment van schrijven werkte deze deelfunctie niet helemáál lekker, maar het idee is dat je een notitie bijvoorbeeld rechtstreeks kunt toevoegen aan een notitie van (het ook standaard in Windows 10 aanwezige) OneNote. Van daaruit verder delen via andere opties is dan weer een optie.
edge02

Edge is een browser waar je wellicht even aan moet wennen. Niet zozeer aan het standaard browsergedeelte, dat spreekt voor zich. De extraatjes zijn dan wel weer écht nieuw maar zonder meer de moeite waard. Of Edge dé toekomst is qua Windowsbrowser of altijd meer iets ‘voor erbij’ is zal de toekomst leren. De potentie is er zonder meer, Internet Explorer blijft toch wel – noodgedwongen – redelijk in het verleden hangen inmiddels.

Cortana

Direct naast de startknop is in Windows 10 prominent een zoekveld aanwezig. Hiermee zoek je niet alleen lokaal en online naar zaken, maar ook is in een slimme digitale assistent voorzien. Je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen als ‘wat wordt het weer morgen’ en Cortana zal je antwoorden met het best passende resultaat. De assistente kan ook helpen bij het onthouden van afspraken en vele andere zaken. Voor de meeste Windowsgebruikers is het concept ‘assistent’ nieuw, onder iOS is het idee al veel langer in gebruik. Siri is daar de ‘slimme meedenker en bron van alle kennis’ en het de werkwijze van zowel Cortana als de iOS-equivalent is zéér vergelijkbaar. Mocht je er overigens behoefte aan hebben: Cortana komt ook voor iOS (en Android) beschikbaar.

Windows-account en Microsoft-account

Microsoft zet duidelijk in op de cloud. Dat begint al gelijk met het installeren van Windows, alwaar je veel moeite moet doen om je Windows-account niet aan een al dan niet nieuw aan te maken Microsoft-account te laten koppelen. Het vervelende is echter dat heel veel ‘extraatjes’ – waaronder Cortana – niet werken zonder gekoppelde MS-account. Kun je echter leven zónder Cortana, Windows Store en nog wat van deze zaken en ben je meer gesteld op privacy dan is een losse Windows-account wellicht niet eens zo’n slecht idee. Uiteindelijk leiden cloudkoppelingen alleen maar tot mogelijke veiligheidsrisico’s, dat heeft de geschiedenis ons inmiddels wel geleerd.

Ontkoppelen

Heb je al dan niet per ongeluk tijdens de installatie van Windows 10 je Windows-account gekoppeld aan een Microsoft-account en wil je daarvan af dan kan dat. Klik in het menu Start op Instellingen en vervolgens op Accounts. Onder Uw account selecteer je vervolgens de optie Sign in with a local account instead (Aanmelden met een lokaal gebruikersaccount). Tik een nieuwe gebruikersnaam in het daarvoor bestemde veld en verzin eventueel een wachtwoord (altijd verstandig) voor deze lokale account. Klik op Volgende en meld je opnieuw aan in Windows, kies de gebruikersaccount met de nieuwe naam. De MS-koppeling behoort tot het verleden en Big Brother leest niet meer met je mee.

Een lokaal account kost je een paar kleine cloudfeatures, maar geeft anderzijds veel privacy terug.
Een lokaal account kost je een paar kleine cloudfeatures, maar geeft anderzijds veel privacy terug.

Andere accounts

Heb je nog andere accounts op je systeem – bijvoorbeeld van familieleden – dan is ook hier de cloudkoppeling eenvoudig te verbreken. Log allereerst in bij de account die gewijzigd moet worden en open opnieuw het venster Instellingen. Vervolgens ga je precies gelijk te werk zoals net beschreven. Voor de experimenteerlustigen die toch eens willen kijken wat de cloudkoppeling te bieden heeft is het handig om voor twee accounts te zorgen: een privacy-veilige lokale hoofdaccount en een extra account mét Microsoft-koppeling. Zo beschik je over het beste uit beide werelden. Een extra gebruikersaccount maak je aan door in het venster Instellingen weer op Accounts te klikken. Vervolgens klik je op Familie en andere gebruikers en voeg je via het plus-teken een nieuwe gebruiker toe. Familieleden kunnen ook op een andere manier toegevoegd worden via een MS-account, maar daarmee geef je natuurlijk wel weer een deel van je privacy weg aan Microsoft. Deze keuze laten we aan u!

Solitaire!

Tot slot is er goed nieuws voor de liefhebbers van Patience: het spel is terug in Windows 10. Je vindt het geliefde kaartspel in het menu Start onder Alle apps en de letter M: Microsoft Solitaire Collection. Er zijn diverse varianten van het solo-kaartspel beschikbaar waarmee je de tijd kunt doden als er even geen werk omhanden is, bijvoorbeeld. Aardig zijn de daguitdagingen en een ‘sterrenclub’ waarbij je zoveel mogelijk sterren dient te verzamelen. Leuk om je prestaties te vergelijken met familie, vrienden en collega’s!
solitaire

Dit is deel 2 van 2 blogposts over het werken met het nieuwe Windows 10. Deel 1 vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.