Whatsapp, Facebook Messenger en Instagram samen? (bron afbeelding: https://www.pexels.com/photo/facebook-glasses-privacy-privacy-policy-267372/)

Whatsapp, Facebook Messenger en Instagram samen

De baas van Facebook heeft bevestigd dat zijn bedrijf overweegt om WhatsApp, Messenger en Instagram samen te voegen tot één geheel.

Het lijkt een nobel streven: het samenvoegen van WhatsApp, Messenger en Instagram om de veiligheid te verhogen. End-to-end versleuteling moet daar dan voor zorgen. En ook – hoe gebruiksvriendelijk – hoeft u als gebruiker niet constant tussen apps te wisselen. Feitelijk begint daarmee vanzelfsprekend ook de ellende. Want een WhatsApp-gebruikers zit vaak helemaal niet op Instagram-functionaliteit te wachten, om maar wat te noemen. De ware reden achter de samenvoeging moet ongetwijfeld gezocht worden in het eenvoudig kunnen verzamelen en koppelen van nóg meer gebruikersgegevens. Wat dat betreft heeft Facebook z’n les nog steeds niet geleerd. Deze week raakte het bedrijf opnieuw verwikkeld in een privacyschandaal van jewelste. Bepaalde gebruikers werden namelijk betaald voor het installeren van de app Facebook Research. Apple heeft de software uiteindelijk uit de app store geknikkerd, omdat het dingen uitvoerde die tegen het strenge privacybeleid in gingen. Na installatie werd werkelijk elke actie die een gebruiker uitvoerde gedeeld met Facebook.

Verzamelwoede

Wat er deze keer precies is doorgesluisd aan gebruikersgegevens – en op welke schaal – naar Facebook is onduidelijk. Zeker is, dat het wat gegevens per gebruiker betreft meer dan ooit is. Zo was het zelfs mogelijk om te bekijken welke websites een gebruiker bezocht en waarop werd geklikt. Een griezelige gedachte. Hoewel – zoals Facebook zelf ook al in een reactie aangeeft – gebruikers hier toch echt bewust zelf voor gekozen hebben is de beloning die ertegenover stond in veel gevallen natuurlijk doorslaggevend geweest. En daar worden dan met name de zwakkeren in de samenleving weer de dupe van. De Amerikaanse overheid is boos, dus er zal ongetwijfeld gelden: wordt vervolgd.

Overheidscontrole?

Het is precies dit gedrag van steeds maar weer proberen dat Facebook onbetrouwbaar maakt. En weinig goeds belooft voor de samenvoeging van de eerdergenoemde apps. Eigenlijk kun je je zo langzamerhand afvragen of de ‘standaard social media-dienst’ niet veel meer onder overheidscontrole moet komen te staan. En dan niet van één land, maar van alle landen waar de dienst gebruikt wordt. Dat Facebook niet echt in het ‘social’ aspect van sociale media is geïnteresseerd is al heel lang duidelijk. Dat is de aard van het beestje; het is immers een commercieel bedrijf. Maar is dat goed voor een platform waar mensen wereldwijd hun wel en wee op delen?

U bent aHet boek PC Senior: Facebook voor senioren door Dirkjan van Ittersumlweer een dagje ouder maar wilt toch nog graag mee blijven doen met de vaart der volkeren? En meer leren over het gebruik van social media? Lees dan het boek PC Senior: Facebook voor senioren door Dirkjan van Ittersum eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.