ICQ was dé messenger voor de komst van Skype en Whatsapp (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Im-icq_in_colours.svg)

Whatsapp of Skype?

Gebruikt er eigenlijk nog iemand Skype tegenwoordig? En is Whatsapp echt stukken beter?

Het is ineens snel gegaan. Nog maar een paar jaar geleden was Skype hét communicatiemiddel bij uitstek. Zowel voor op de pc, laptop als mobiel. En toen verscheen uit het niets ineens Whatsapp. Op de een of andere manier werd dat in heel korte tijd extreem populair. Waarom? Tja, het was ten eerste een ‘hip’ tooltje dat vooral door jongeren werd opgepikt. Maar al snel volgde de rest. En dat terwijl Whatsapp heel lang geen enkele mogelijkheid tot bellen of videobellen aan boord had. Maar het was een goedkoop alternatief voor sms’en en precies dat maakte de app razendpopulair. En toen het eenmaal doorgebroken was, hielpen ook goedkope sms-bundels niet meer, de hoogtijdagen van de dure berichtendienst waren voorbij. Whatsapp vestigde zich echt toen ook stevige versleuteling van berichten, telefonie en videobellen werd geïmplementeerd. Skype daarentegen daalde snel in populariteit.

Te log

Een van de problemen met Skype was dat het na de overname van Microsoft al snel begon uit te groeien tot een steeds groter programma (qua afmetingen). Grootste probleem was echter dat na de overname het hele achterliggende principe overboord werd gegooid. Oorspronkelijk werkte Skype als peer-to-peer netwerk. Ofwel: je maakte als gebruiker rechtstreeks contact met een ándere gebruiker. En de dienst was niet afhankelijk van één server, waardoor storingen nauwelijks optraden. Na de overname verliep alle communicatie al snel via één centrale Microsoft-server. Dat heeft destijds ook tot problemen geleid in de vorm van stevige storingen. Verder is het onduidelijk wat Microsoft met de dienst wil, de reclameopties in de software maken veel gebruikers onrustig, al zijn ze nog niet heel actief uitgerold. Tot slot heeft Skype – onder welke eigenaar dan ook – altijd onduidelijk gedaan over samenwerking met opsporingsdiensten en in hoeverre chat- en spraak/video-verkeer is af te tappen. Het zijn al dat soort dingen samen die Skype minder populair hebben gemaakt.

Over en uit?

Daarmee beweren we niet dat het ineens over en uit is voor Skype. Nog niet, tenminste. Er is nog altijd een forse groep trouwe gebruikers. Mensen die niet om één groot nadeel van Whatsapp heen kunnen bijvoorbeeld. Want die laatstgenoemde app werkt alléén op smartphones, zelfs niet eens op een tablet. Skype werkt overal, een groot voordeel voor mensen die zowel mobiel als op de pc willen communiceren. Maar de groep ‘klassieke’ pc- en notebookgebruikers slinkt natuurlijk wel heel langzaam. Een ander sterk punt van Skype is dat je er Skype-Out beltegoed mee kunt kopen. Daarmee is heel goedkoop of soms zelfs gratis naar vaste nummers over de hele wereld te bellen. Een trucje dat Whatsapp niet beheerst. Staat tegenover dat dankzij belbundels en EU roaming reguliere mobiele gesprekken tegenwoordig nagenoeg ‘gratis’ zijn. Whatsapp heeft als kenmerk de vooralsnog onkraakbare communicatie, iets wat door steeds meer mensen als prettig wordt ervaren.

Hoop

Whatsapp is compact, slank en snel. En dat is precies waar het velen om draait. Als Skype eens flink op dieet gaat en net zo slank en soepel wordt als de concurrent ligt er ongetwijfeld nog een mooie toekomst voor dat programma. Mits het ook duidelijkheid gaat geven over aftappraktijken- en mogelijkheden. Gebeurt dat niet, dan zal Skype uiteindelijk dezelfde weg gaan als een dinosaurus uit het verleden: ICQ. Wie kent dát nog? Één ding is in ieder geval zeker: in de digitale wereld is bijna niets een blijvertje.

Meer lezen over Skype kun je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.