Het is oppassen met de combinatie Windows 10 1803 en SSD's (bron afbeelding:

Windows 10 1803 en SSD gaan niet samen

De nieuwste Windows 10-versie lijkt flink wat moeite te hebben met de SSD als opslagmedium. Dat werd vorige week al pijnlijk duidelijk, deze week blijkt het allemaal nog ingewikkelder te worden.

Vorige week leek Microsoft zijn eigen Surface-systemen niet goed getest te hebben met de nieuwste versie van Windows 10 (1803). Al de onder de noemer Surface vallende apparaten met een Intel SSD aan boord crashten na de upgrade onherroepelijk. De oorzaak moet gezocht worden in de aansturing van de betreffende opslagmedia. Het lijkt niet simpelweg een kwestie van een nieuwe driver te zijn, maar een oorzaak die dieper in het besturingssysteem zit. Erg vreemd natuurlijk dat de softwaregigant z’n eigen tablets en laptops niet extra grondig heeft getest met 1803.

Toshiba

Gisteren werd duidelijk dat Windows 10 versie 1803 ook niet gezond is voor SSD’s van Toshiba. Volgens Microsoft verkorten de opslagmedia van dit merk de batterijduur. Maar dat is niet het ergste: gebruikers laten weten dat hun Toshiba SSD gloeiend heet wordt. En als er iets is waar deze opnderdelen niet tegen kunnen, dan zijn het wel hoge bedrijfstemperaturen. De kans dat de Toshiba’s onder 1803 vroegtijdig het loodje leggen is dan ook groot. Hoe dit allemaal kon gebeuren blijft gissen. De op flashgeheugen gebaseerde ‘schijven’ – en zeker die van Intel – voldoen aan alle gestandaardiseerde normen die je maar kunt bedenken. Ons advies is dan ook om goed de temperatuur van je SSD onder Windows 10 1803 in de gaten te houden. Desnoods door gewoon met je hand te voelen op de plek waar de SSD in je laptop zit.

Snel downgraden

Houd ook de hoeveelheid weggeschreven data in de gaten. Als die razendsnel de pan uit rijst is er iets ernstig mis. Veelal leveren fabrikanten van SSD’s tooltjes mee om dit soort gegevens als geschreven date en bedrijfstemperatuur mee in de gaten te houden. Gebruik je een SSD van Intel of Toshiba, dan is het verstandig om per direct te downgraden naar Windows versie 1709. Om defecte Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaarhardware en bijbehorende kosten te voorkomen.

Meer weten over Windows 10 updaten en ernaar overstappen? Lees Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar

 

Lees hier meer over Windows update- en upgrade-gerelateerde zaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.