Microsoft is weer begonnen met het uitrollen van de gewraakte 1809-upgrade voor Windiows 10 (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/achtergrond-windows-10-tien-720224/)

Windows 10 1809 is terug!

Zonder verdere tamtam is Microsoft sinds gisteravond opnieuw begonnen met het uitrollen van de Windows 10 1809-update. Opletten dus weer!

In oktober ging het helemaal mis met het uitrollen van de zogeheten 1809-update. Feitelijk een nieuwe versie van Windows, waarbij alleen het ‘maandnummer’ van de release veranderd is. Het aantal vernieuwingen is niet bijzonder groot, maar desondanks is wel een volledig nieuwe installatie van Windows over een bestaande versie noodzakelijk. Dat dit risico’s met zich meebrengt bleek maar weer eens afgelopen oktober. Tijdens de eerste poging om de upgrade uit te rollen bleken bij een aantal gebruikers alle documenten, foto’s enzovoorts gewist te zijn. Gelukkig werd het – overigens al tijdens de beta-tests bekende – probleem vroegtijdig onderschept. Na enig aarzelen trok Microsoft de 1809-upgrade terug, waardoor erger leed werd voorkomen. Niet ten onrechte, want er bleken meer dingen niet in orde te zijn met ‘1809’, waaronder een bestandsvretende unzipper. En nu is de upgrade zonder verdere tamtam weer uitgerold.

Al bekende bug

Home-gebruikers kunnen de komende tijd hun borst natmaken. Overigens is het dus niet ‘1811’ geworden zoals eerder leek aangekondigd (zie einde bericht) door de Windowsmaker. Vooralsnog is er in ieder geval één ook door Microsoft erkende bug in 1809 te vinden. Deze zorgt ervoor dat bepaalde bestandsformaten alleen door Windows apps geopend kunnen worden en deze met geen mogelijkheid aan andere programma’s zijn te koppelen. Ofwel: als je bijvoorbeeld niet wilt dat je .jpg-bestanden standaard in Foto’s worden geopend maar in bijvoorbeeld IrfanView, dan kun je dat voorlopig vergeten. Microsoft verwacht ergens eind deze maand met een patch te komen. Voor de rest poogt Microsoft uit te leggen wat voor geweldige kwaliteitscontrole de softwareafdeling tegenwoordig levert. Maar daar maken experts – terecht – snel gehakt van. Te mooie cijfertjes gekoppeld aan een ‘real life’-beeld dat er toch net wat anders uitziet.

Wachten

Zoals gebruikelijk adviseren we je – indien mogelijk – een maandje of wat te wachten met het installeren van de upgrade. Windows Pro-gebruikers hebben het wat dat betreft relatief makkelijk, Windows Home-gebruikers zijn kanonvoer. Extra vervelend is dat zij ook niet weten wanneer de upgrade precies gepusht wordt. Dat kan morgen zijn of over drie maanden. In de tussentijd is het goed opletten geblazen en natuurlijk zorgen dat je regelmatig je belangrijke bestanden back-upt. Of nog beter: deze op een NAS of desnoods externe harde schijf bewaart. In ieder geval niet in een van de standaard Windows 10-gebruikersmappen, de ervaring heeft inmiddels geleerd dat dit niet de veiligste plek is.

Meer weHet boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie, Bijgewerkt voor Windows 10 Creators Edition van Victor Petersten over Windows 10? Lees dan bijvoorbeeld het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie, Bijgewerkt voor Windows 10 Creators Edition van Victor Peters eens. En hoewel er alweer een nieuwe versie van 10 op stapel staat, zijn de verschillen tussen upgrades altijd dusdanig klein dat u dit boek zonder meer als leidraad kunt blijven gebruiken.

Meer berichten over alles wat samenhangt met Windows updates en upgrades vind je op onze verzamelpagina.

4 gedachten over “Windows 10 1809 is terug!”

 1. Ik wacht wel even want bij een vorige update was mijn ssd schijf weg en moest ik Windows 10 opnieuw installeren en staat het nu op mijn gewone harde schijf en ik weet niet hoe ik mijn ssd schijf weer de c schijf kan maken
  Mijn computer start nu veel langzamer op

 2. Gisteren gewone update gedaan en terug vele zaken kwijt in de Edge browser.

  Edge niet meer terug te vinden als ook bewaarde websites in de favorieten weg.

  Dit is niet meer aanvaardbaar dat iedere keer en zonder tegenspraak update uitgevoerd word met desastreuze resultaten.

 3. Hallo Ronald,
  Ik ben een Windows Home gebruiker en kan, zo meen ik toch, het downloaden van 1809 blokkeren zolang ik wil. En wel als volgt:
  Ctrl-SHIFT-ESC > tab ‘Services’ > onderaan, in blauw: ‘Services openen’ > scrol tot praktisch helemaal beneden en selecteer er ‘Windows update’ > dubbelklik er op > ga er naar ‘Opstarttyp’e > selecteer in het menuutje ‘Uitgeschakeld’. Je kunt het op elk ogenblik terug inschakelen (‘Automatisch’ of ‘Handmatig’).
  Juist of niet? Laat eens weten…
  Dank,
  Fons V B

  1. ja, dat deed ik ook (nadat bij twee identieke win10 laptops de boel in elkaar draaide) Maar: helpt niet: want na paar minuten staat er opeens weer ‘handmatig’ ipv ‘niet updaten’ En het beroerde: als er ‘handmatig’ staat gaat hij dus automatisch updaten.. en 1 van de twee laptops liep opnieuw in de poeier. Ja, vorige week was hermedisch een druk weekje voor Henk Luinseel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.