Windows 10 1909

Windows 10 1909 uitgebracht

Zijn we net gewend aan Windows 10 1903, verscheen dinsdagavond alweer Windows 10 1909. Maar deze upgrade werkt net iets anders dan alle voorgaande…

Draai je al Windows 10 1903, dan is de upgrade naar het dinsdagavond verschenen Windows 10 1909 in een vloek en een zucht geregeld. Dat zit zo: Microsoft had 1909 al ‘verstopt’ in 1903. De afgelopen maanden hebben insiders (het onbetaalde legioen aan betatesters) – hopelijk – de ergste bugs uit 1909 gehaald. In alle andere (niet-insider versies van) Windows 1903-versies bleef 1909 gewoon in slapende toestand aanwezig. En werden die onderdelen via de reguliere update-rondes van bugfixes voorzien, zonder dat je daar wat van merkte. De gisteravond uitgebrachte ‘upgrade’ is dan ook slechts een heel klein bestandje dat maar één taak heeft. Namelijk de slapende onderdelen van Windows 10 1909 wakker schudden. Een virtuele kop koffie dus, zeg maar. We adviseren je overigens met klem om voorlopig te wachten met het upgraden naar 1909: er zitten ongetwijfeld nog flink wat onontdekte fouten in! Bovendien geldt dat dit een minimale feature update is, die nauwelijks (nodige) nieuwe zaken toevoegt. Kan dus zonder meer lang wachten!

Niet klikken = geen upgrade

En ook dat uitstellen van de upgrade naar 1909 is makkelijker dan ooit. Je kunt namelijk zelf aangeven of je de upgrade (tool, dus eigenlijk) wilt downloaden en installeren. Zolang je niet op de downloadlink klikt van de door Microsoft zelf optioneel genoemde feature update, gebeurt er dus niks. Verder geldt dat als je een uitstel van feature updates (ofwel upgrades) hebt ingesteld in Windows 10 Pro of hoger, de upgrade naar Windows 10 1903 niet eens in beeld verschijnt. Je ziet dan alleen de reguliere maandelijkse veiligheids-updates. Ga je trouwens wel upgraden naar 1909, dan is het vanzelfsprekend zaak om voor de zekerheid weer even een back-up en systeemimage te maken.

Hopelijk gaat het zo door

Het is te hopen dat Microsoft deze manier van werken voortzet en jaarlijks voortaan nog maar één grote upgrade ergens in het voorjaar uitbrengt, gevolgd door een soort van servicepack in de herfst. De kans bestaat echter dat deze ‘vriendelijke’ werkwijze slechts tijdelijk is. Bedoeld om Windows 7-gebruikers nu eindelijk over de streep te trekken door te laten zien dat Windows 10 heel lief is voor z’n gebruikers. Volgend jaar zal dus duidelijk worden welke weg de softwaregigant echt kiest: drammen als vanouds, of toch een veel redelijker en trager tempo aan upgrades. Dat laatste kan makkelijk, want steeds weer nieuwe features toevoegen aan een besturingssysteem houdt op een gegeven moment natuurlijk ook wel een beetje op.

Windows 10 1909
Je vindt eventueel klaarstaande Windows 10 Updates in Instellingen en dan Bijwerken & Beveiliging.

Vaarwel 1803

Verder verscheen dinsdagavond (de meeste Nederlandse gebruikers worden trouwens meestal pas op woensdag geconfronteerd met de maandelijkse pleisters) de allerlaatste update voor Windows 10 1803. De ondersteuning voor deze versie is voor zowel de Home- als Pro-gebruikers voorbij. Alleen Enterprise- en educatieve licenties krijgen nog een flinke tijd updates, maar die tref je lang niet overal aan. Kortom: als je nu nog steeds 1803 draait is het zaak om met gezwinde spoed over te stappen naar Windows 10 1903. Grote kans dat dan meteen 1909 wordt, trouwens.

Windows 10 1909Hoewel met name bij thuisgebruikers de verschuiving naar andere apparaten dan de traditionele pc of notebook duidelijker zichtbaar wordt, is en blijft Windows 10 nog altijd een veelgebruikt besturingssysteem. Draai jij 10 en wil je daar (veel) meer over weten? Lees dan zeker het ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren), waarin diep ingegaan wordt op alle mogelijkheden en onmogelijkheden van dit besturingssysteem. Na het lezen van dit boek mag je jezelf met recht een Expert noemen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.