Elke maand besteden we speciale aandacht aan een nieuw boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand december is Het Complete Boek Windows 10 van het auteursteam bestaande uit Peter Doolaard, Peter Kassenaar, John Vanderaart, Erwin Olij en Bob van Duuren. Dit is het tweede deel van hoofdstuk 16 ‘Back-up en Herstel’ over de cruciale instellingen voor het maken van back-ups en het gebruiken van een back-up als de nood aan de man is. Het eerste deel uit deze serie vind je HIER. (H.F.)
Mappen toevoegen en verwijderen
Zonder verdere instellingen wordt al veel informatie veiliggesteld. Welke dat precies is, achterhaalt u met Meer opties. U ziet een lange lijst van persoonlijke mappen, waaronder Afbeeldingen en Documenten, maar ook Opgeslagen spellen en Downloads. Dit zijn alle mappen die horen bij uw gebruikersprofiel, dus alles in C:\Gebruikers\uw naam\. Nu kan het zijn dat u bepaalde mappen hebt omgeleid naar een afzonderlijke dataschijf. Die worden automatisch meegenomen. U ziet dan in de lijst bijvoorbeeld niet C:\ Gebruikers\Peter\Documenten maar D:\Documenten.
TIP • Persoonlijke mappen verplaatsen Persoonlijke mappen zoals Documenten en Afbeeldingen kunnen worden omgeleid naar een andere locatie, bijvoorbeeld een externe schijf waarop u alleen gegevensbestanden bewaart, apart van het besturingssysteem. Rechtsklik in Verkenner (Deze pc) op zo’n map, kies Eigenschappen, tabblad Locatie, knop Verplaatsen. Blader naar de nieuwe locatie en klik op Map selecteren. Klik op Toepassen of OK. Laat alle bestanden verplaatsen naar de nieuwe locatie: klik op Ja.

Omgeleide persoonlijke mappen worden dus vanzelf meegenomen, maar andere schijflocaties die u gebruikt voor gegevensopslag moet u zelf toevoegen.
- Klik op Een map toevoegen.
- Blader naar de gewenste map en klik op Deze map kiezen. De geselecteerde map wordt toegevoegd aan de lijst en ook de bestanden die daarin staan worden vanaf nu automatisch geback-upt.

Mappen waarvan de inhoud niet hoeft te worden geback-upt verwijdert u door een map te selecteren en op Verwijderen te klikken.
Van een map worden ook de inhoud van alle onderliggende mappen geback-upt. Dat zal niet altijd nodig zijn en dan kunnen bepaalde mappen van de back-up worden uitgesloten. Dat doet u met Een map toevoegen (het klinkt wat tegenstrijdig) onder Deze mappen uitsluiten. De functie is intelligent genoeg om alleen submappen te tonen. Blijft het venster leeg, dan zijn er gewoon geen submappen in de back-up.


Overige instellingen
Boven in het venster Back-upopties ziet u hoe groot de huidige back-up is, hoeveel ruimte uw back-upstation heeft en wanneer de laatste back-up is gemaakt. Met de knop Nu back-up maken zet u de functie direct aan het werk.
Het mooie van Bestandsgeschiedenis is dat het systeem niet ‘s avonds of ‘s nachts hard aan de slag moet om alle veranderingen van die dag veilig te stellen. Bestanden worden constant in de gaten gehouden en de veranderingen worden met vaste tussenpozen geback-upt. Standaard gebeurt dit elk uur, maar het interval kunt u aanpassen onder Back-up maken van mijn bestanden. De opties beginnen bij elke 10 minuten en eenmaal per dag is het langste interval.

Een ander sterk punt is dat u met Bestandsgeschiedenis niet alleen terug kunt naar de versie van een uur terug. Van een bestand kan ook de versie van gisteren, eergisteren, vorige week of zelfs nog langer geleden worden teruggehaald. Hoe ver de tijd kan worden teruggedraaid hangt af van de instelling Mijn back-up behouden. De standaardinstelling is Voor altijd, waarbij schijfruimte de enige beperking is.
Tot slot is er de knop Station niet meer gebruiken. Hiermee schakelt u het huidige back-upstation uit, zodat u een andere schijf in gebruik kunt nemen. Het back-uppen begint opnieuw op de nieuwe schijf; er wordt dus eerst weer een volledige back-up gemaakt. Daarna worden weer alleen gewijzigde bestanden toegevoegd. De back-ups op de oude schijf blijven beschikbaar. Om die terug te halen koppelt u eerst de nieuwe schijf af (Station niet meer gebruiken) en daarna de oude schijf aan (Station toevoegen).
Back-up terugzetten
Uiteraard maakt u back-ups in de hoop ze nooit nodig te hebben, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het terugzetten van een back-up gaat als volgt.
- Open Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Back-up.
- Kies Meer opties.
- Blader in het vervolgvenster omlaag en kies Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up.
- Klik op de knoppen Vorige versie of Volgende versie om door de diverse back-upversies te bladeren. Klik op de grote groene knop Terugzetten naar oorspronkelijke locatie om een complete back-up terug te zetten. Indien de doellocatie nog bestanden bevat, dan geeft Windows een melding waarin u kunt aangeven wat u wilt doen. De keuzen zijn:
• De bestanden in de doelmap vervangen.
• Deze bestanden overslaan.
• Ik wil zelf beslissen voor elk bestand/Info voor beide bestanden vergelijken.
Kiest u de derde optie, dan krijgt u een overzicht van bestanden waarvan de gewijzigde kenmerken vet worden weergegeven, zodat u kunt bepalen wat u wilt doen. U kunt overigens meerdere versies van hetzelfde bestand behouden – Windows voegt dan volgnummers aan de bestandsnamen toe.


TIP • Route via Configuratiescherm U bereikt hetzelfde venster via Bestandsgeschiedenis in het Configuratiescherm en de optie Persoonlijke bestanden terugzetten.



TIP • Individuele bestanden terugzetten U hoeft geen complete back-up terug te zetten; het is ook mogelijk om individuele bestanden terug te zetten. Dat is handig wanneer een enkel bestand is beschadigd, overschreven of per ongeluk gewist. Dubbelklik daarvoor – in de startpagina van Bestandsgeschiedenis – op de map of bibliotheek waarin het bestand zich bevindt en ga op zoek. Hebt u het bestand gevonden, selecteer het dan en klik op de knop Terugzetten naar oorspronkelijke locatie. Deze techniek is ook handig om een oudere versie van een bestand in te zien. Is het bestand op de doellocatie namelijk nog gewoon beschikbaar, schakel dan beide selectievakjes in het venster Bestandsconflict in als u zowel de oude als nieuwe versie wilt bewaren, bijvoorbeeld voor een vergelijking in Word.
Bestanden kunnen ook uit de back-up worden gehaald en op een andere locatie worden opgeslagen. Klik voor deze optie met de rechtermuisknop op de groene knop Terugzetten… en kies in het snelmenu Terugzetten naar.

Met Bestandsgeschiedenis ingeschakeld en de gewenste instellingen hebt u zich ingedekt tegen het verlies van uw persoonlijke bestanden. In de volgende paragrafen leest u hoe het systeem kan worden veiliggesteld.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Bij mij staan wel 20 mappen die allemaal gebackupped worden. Soms overlappen ze elkaar. Hoe krijg ik die lijst weer “schoon”. Elke keer als ik het probeer staan er weer meer mappen?!!!?
Dan nog iets. Stel je brengt je laptop ter reparatie. Je haalt een paar mappen van de laptop weg (die staan geback-upped) gaan ze dan ook op de back-up verloren? Natuurlijk niet als het back-uppen uitstaat, maar stel dat het aan blijft staan. Hetzelfde als je documenten in onedrive zet en om dezelfde reden een map weghaalt?
Welke mappen worden geback-upt bepaalt u bij Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Back-up, Meer opties. Onder Back-up maken van deze mappen kunt u mappen verwijderen door op een map te klikken en dan te klikken op de knop Verwijderen.
Als mappen overlappen kunnen ze terugkomen als u ze op deze manier verwijdert. Laat dan de back-up bepaalde (sub)mappen overslaan door onder Deze mappen uitsluiten te klikken op Een map toevoegen, naar de gewenste map te bladeren en deze te selecteren voor uitsluiting.
Als u een bestand verwijdert is het niet gelijk weg uit de bestandsgeschiedenisback-up. Anders had u weinig aan de back-up. Maar er wordt geen nieuwe versie meer van opgeslagen, dus om het bestand terug te zetten, moet u in de back-up terug naar de versie van de dag en het uur voordat u het bestand verwijderde.
Wat betreft OneDrive moet u andersom denken. Gesynchroniseerde mappen staan primair in de cloud op OneDrive en worden daarvandaan gesynchroniseerd naar uw computer. Schakel voor bepaalde mappen de synchronisatie uit en ze blijven wel op OneDrive staan, maar verdwijnen van uw laptop. Rechtsklik op de laptop in Verkenner op een map onder OneDrive en kies in het snelmenu de optie OneDrive-mappen kiezen om te synchroniseren. In het venster Uw OneDrive-bestanden naar deze pc synchroniseren vinkt u de (on)gewenste mappen uit; klik op OK. Nu verdwijnen die mappen van uw laptop. Als deze terugkomt van de reparateur haalt u ze weer terug door de langs dezelfde weg de mappen weer aan te vinken.
Hi,
ik wil graag een backup (staat op externe harddisk) terugzetten op nieuwe laptop. Hoe die ik dat
Ik heb dezelfde vraag. Ik heb er nog niks kunnen vinden over het terugplaatsen van bestanden op een nieuwe laptop die gebackuped zijn met bestandsgeschiedenis.