Windows 10: Back-up en herstel (4)

windows10Elke maand besteden we speciale aandacht aan een nieuw boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand december is Het Complete Boek Windows 10. Dit is het vierde deel uit hoofdstuk 16 ‘Back-up en Herstel’, ditmaal over het maken en gebruiken van een Herstelstation, een USB-stick voor het herstellen van de Windows 10-installatie. Het eerste deel uit deze serie vind je HIER, het tweede deel HIER, het derde deel HIER en een interview met auteur Peter Doolaard over de vernieuwingen in het boek en in Windows 10 vind je HIER. (H.F.)

Herstelstation

Een volgend onderdeel van de back-up- en herstelstrategie is het maken van een herstelstation. Een herstelstation is in feite Windows op een USB-stick en bevat alle noodzakelijke hulpmiddelen om het systeem te herstellen als er problemen zijn. De omvang is minder dan 400 MB als alleen de reparatiegereedschappen worden meegenomen. Om een Windows opnieuw te kunnen installeren zijn ook de systeembestanden nodig. Voor een compleet herstelstation adviseert Microsoft een USB-stick van minimaal 4 GB.

Wanneer Windows niet meer wil starten, laat u de computer opstarten vanaf het herstelstation. Vervolgens kunt u hulpprogramma’s uitvoeren, Windows opnieuw installeren of een systeemkopie terugzetten. Daarmee is het herstelstation een bijzonder belangrijke schakel in uw back-upstrategie.

Uw computer moet natuurlijk kunnen opstarten vanaf USB. Alle moderne computers kunnen dat, maar doen het vaak niet vanzelf. In de handleiding van de computer is te vinden hoe de volgorde waarin de opstartmedia worden doorlopen kan worden aangepast. U hoeft er gewoonlijk niet diep voor in het BIOS te duiken.

TIP •Systeemherstelschijf Voor oudere computers die niet vanaf USB kunnen opstarten is er de systeemherstelschijf. Deze kent u mogelijk uit voorgaande versies van Windows. Het is de voorloper van het herstelstation, maar dan op cd/dvd en niet op USB. U vindt deze optie in het Configuratiescherm bij Back-up maken en terugzetten (Windows 7). De optie wordt ook aangeboden na het maken van een systeemkopie (zie hierna).

Een herstelstation maken

Het maken van een herstelstation gaat als volgt in zijn werk:

  1. Druk op Windows+X, kies Configuratiescherm, Systeem en beveiliging en klik op Bestandsgeschiedenis.
  2. Klik linksonder in het venster Bestandsgeschiedenis op Herstel. In plaats van stap 1 en 2 kunt u ook op Windows+S drukken, herstel typen en de optie Herstel van het Configuratiescherm kiezen.
Klik in Bestandsgeschiedenis op Herstel.
Klik in Bestandsgeschiedenis op Herstel.
Het Hulpprogramma voor geavanceerd systeemherstel.
Het Hulpprogramma voor geavanceerd systeemherstel.

Het Hulpprogramma voor geavanceerd systeemherstel wordt geopend. Hierin staan drie opties:

  • Een herstelstation maken Een USB-opstartstation waarmee onder meer een systeemkopie (image) kan worden teruggezet.
  • Systeemherstel starten Hiermee kan de computer worden teruggezet naar een eerdere toestand, voordat de problemen ontstonden.
  • Systeemherstel configureren Uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van systeemherstel.

Systeemherstel is in de voorgaande paragrafen uitgelegd. Nu zijn we geïnteresseerd in het herstelstation.

  1. Klik op Een herstelstation maken.
  2. Klik op Ja in het venster Gebruikersaccountbeheer.

Het venster Herstelstation wordt geopend. Wanneer u de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation inschakelt, kan Windows zo nodig opnieuw worden geïnstalleerd vanaf het herstelstation. Deze optie vraagt een USB-stick van minimaal 4 GB.

  1. Steek een USB-stick met voldoende ruimte in de computer.

LET OP! • De schijf wordt geleegd De informatie op het USB-station dat u selecteert om als herstelstation te gebruiken, wordt gewist. Kopieer bestanden eventueel eerst naar een veilige schijf.

  1. Klik op Volgende.

LET OP! • Als het op dit punt misgaat Krijgt u de melding ‘Herstelstation can niet worden gemaakt’ (inclusief de vertaalfout), dan is de enige oplossing opnieuw beginnen en nu het vinkje weghalen bij de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation. De oorzaak kan zijn dat de USB-stick te klein is, maar het probleem doet zich ook voor bij USB-opslag die zeker voldoende groot is. Microsoft heeft (eind 2015) nog geen oorzaak en geen oplossing gepubliceerd.

Het gaat soms om onduidelijke redenen fout.
Het gaat soms om onduidelijke redenen fout.
  1. Selecteer het USB-station waarvan u het herstelstation wilt maken. Controleer zo nodig in Verkenner of u de goede schijf te pakken hebt. Klik op Volgende.
  2. Neem de waarschuwing ter harte en klik op Maken als alles in orde is.
Kies het USB-station dat herstelstation moet worden.
Kies het USB-station dat herstelstation moet worden.
Klik op Maken.
Klik op Maken.

Het station wordt geformatteerd en de hulpprogramma’s en systeembestanden worden gekopieerd. Na enige tijd verschijnt de mededeling dat het herstelstation is gemaakt. U begrijpt dat deze USB-stick zorgvuldig moet worden bewaard.

Het is altijd verstand nu het herstelstation te testen door de computer ervan op starten. Dat is zeker nodig als u het herstelstation gebruikt als alternatief voor een herstelpartitie (die de fabrikant van uw pc of laptop erop heeft gezet) die u wilt verwijderen. Opstarten van het herstelstation kan zonder schade aan uw Windows-installatie worden getest. Zolang u niet daadwerkelijk de reparatie of herstel van fabrieksinstellingen start, verandert er niets.

Opstarten van het herstelstation

Om het herstelstation te kunnen testen, moet u ervoor zorgen dat uw computer opstart vanaf USB. Moderne computer kunnen dat, maar u moet u er tijdelijk een instelling in het BIOS voor aanpassen. Als het meezit hoeft u zelfs niet in het BIOS te zijn, maar kunt u tijdens het opstarten op een bepaalde (functie)toets drukken om eenmalig het opstartstation aan te passen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de computer of let goed op het beeldscherm tijdens het opstarten. Toetsen voor dergelijke handelingen worden vaak getoond tijdens het opstartproces. Vergeet niet eerst het herstelstation in een USB-poort te steken.

Wanneer de computer is opgestart vanaf het herstelstation, doorloopt u een aantal schermen. In de volgende paragrafen worden die toegelicht en gaan we dieper in op de opties en het maken en terugzetten van een systeemkopie. Als dit alleen een test was, kiest u wel een toetsenbord, maar kiest u daarna de optie De computer uitschakelen. Daarna kunt u normaal Windows opstarten.

2 gedachten over “Windows 10: Back-up en herstel (4)”

  1. Goede informatie, kennelijk lukt het alleen op een usb een herstelschijf te maken.
    Nu moet ik alleen nog herstelpunten kunnen aanmaken alsmede een backup. Dat lukt nog niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.