Windows 10 upgrades blijven spannend

Windows 10 herfst-update rolt uit

Veel gebruikers van Windows 10 Home zijn vandaag ‘getrakteerd’ op een verplichte Windows 10 herfst-update. En de eerste bugs zijn bekend.

Het blijft toch altijd weer een beetje Russisch Roulette. Windows 10 upgrades – ofwel onderdelenupdates zoals Microsoft ze noemt – zorgen feitelijk voor een compleet nieuwe Windows-installatie óver een bestaande heen. Helaas sneuvelen daarbij vaak drivers, specifieke instellingen en sommige programma’s. Ook introduceert zo’n onderdelenupdate als deze van vandaag altijd weer nieuwe nog onbekende bugs. De eerste drie a vier maanden zijn Home-gebruikers dan ook een soort van onbetaalde betatesters die de weg vrij maken voor een soepele upgrade in het bedrijfsleven. Niet heel vreemd dus dat de eerste problemen alweer ontdekt zijn. Zo is bijvoorbeeld Edge weer eens de dupe van deze update: de browser doet het in sommige gevallen niet (meer). De remedie is simpelweg voor een alternatieve browser als Firefox of Chrome kiezen. Edge is zoals we al eerder schreven erg gevoelig voor updates- en upgrades. Vermijden dus.

Bluetooth en Gmail

Andere al snel gemelde klachten betreffen onder meer Bluetooth. Gebruikers melden dat na de herfst-update Bluetooth-toetsenborden en muizen soms niet meer willen verbinden. Als dat gebeurt schijnt het te helpen om de getroffen randapparaten even uit en dan weer aan te zetten. Helpt dat niet, dan moet je helaas alle geïnstalleerde Bluetooth-apparaten (of beter: de drivers daarvan) verwijderen en vervolgens opnieuw koppelen. Ook wordt een zeer traag Windows 10 gemeld na de upgrade. Dat heeft mogelijk te maken met een batterij-instelling. Klik daarvoor op het batterij-pictogram in de taakbalk en zorg dat je hier kiest voor beste prestaties in plaats van de meest optimale batterijduur. Verder blijkt de nieuwe mail-app na de upgrade niet of nauwelijks mail van Gmail op te kunnen halen. Hiervoor is geen oplossing, behalve razendsnel overstappen op een alternatief mailprogramma als het gratis Thunderbird.

Soms maar afwachten

Als bijna vanzelfsprekend duiken ook de van vorige upgrades bekende probleempjes op. Variërend van een niet te downloaden upgradepakket tot vervelende foutmeldingen tijdens het installeren. Het is en blijft een spannend verhaal. Zeker voor de mensen die een computer gebruiken waar de upgrade nog niet wordt aangeboden. Microsoft rolt de upgrades namelijk weer ‘gefaseerd’ uit. Vervelend als je de upgrade nog niet ziet verschijnen dus, want het betekent dat deze vanaf dit moment elke dag – ook op een zeer slecht uitkomend moment – op kan duiken. Jammer dat er nog steeds geen optie in de Home-versie aanwezig is om dergelijke upgrades uit te stellen a la Pro-versie. En vergeet ondanks alle stress vooral niet de privacy-settings goed na te lopen áls de upgrade eenmaal is geïnstalleerd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.