Windows 10 ondersteunt na een schone installatie sinds de herfst creators update geen 4K HEVC (H.265) meer (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Digital_video_resolutions_(VCD_to_4K).svg)

Windows 10-herfstupdate zonder 4k

Het wordt mensen die de afgelopen herfstupdate hebben geïnstalleerd langzaam duidelijk: er ontbreken zaken. Inclusief ondersteuning voor het afspelen van HEVC 4K content.

We meldden een tijd terug al dat de herfst creators update van afgelopen oktober een hoop zaken laat verdwijnen. Inmiddels blijkt er zelfs meer uitgehaald dan ‘beloofd’. Windows 10-gebruikers die het besturingssysteem schoon installeren en daarvoor het meest recente installatiemedium gebruiken merken dat video die volgens de nieuwe HEVC (ook wel bekend als H.256) niet meer afspeelbaar is. Vervelend, want steeds mee smartphones bijvoorbeeld maken gebruik van deze zeer efficiënte compressiemethode. De toekomst is dan ook overduidelijk aan HEVC maar Microsoft lijkt dat anders te zien. Nog vreemder wordt het als je bedenkt dat het benodigde onderdeel wel – vooralsnog gratis – gedownload kan worden vanuit de appstore in Windows. Boze tongen beweren dat het Microsoft precies daar om te doen is: klanten de weinig poplaire store intrekken.

Rechtenkwestie of store-dwang?

Of het inderdaad een sterk staaltje van de store opdringen is, weet niemand. Het zou ook zomaar een rechtenkwestie kunnen zijn. Maar dat rijmt weer niet met het gratis weggeven van de tool. Enerzijds juichen we het optioneel maken van onderdelen natuurlijk alleen maar toe. Als vrijwel nooit gebruikte apps als Kaarten, het buggy Foto’s en andere troep niet mee geïnstalleerd zou worden met Windows zou dat al een hele hoop schelen. Ook de Store zelf hoeft wat ons betreft niet echt standaard geïnstalleerd te worden. Een snelkoppeling naar een installatiebestand zou voldoende zijn om het ding beschikbaar te maken voor een ieder die er gebruik van wil maken.

Anders wordt het echter met primaire codecs zoals H.265 er eentje is. Deze zijn noodzakelijk om content in wijd verbreide bestandsformaten te kunnen bekijken en (of) beluisteren. Het aan H.265 gerelateerde fotoformaat is ook iets waar Windows 10 nog altijd niet mee overweg kan. Zonde, want dergelijke fotobestanden zijn bij gelijkblijvende afmetingen veel compacter dan de aloude jpg’jes.

Upgrade versus schone installatie

Hoe dan ook: het ligt niet aan jou als je ineens geen 4K video’s meer af kan spelen in Windows 10. Of als je Netflix-streams het ineens niet meer in 4K doen. In dat geval moet je in de store op zoek naar de  HEVC Video Extension om deze alsnog te installeren. Om de verwarring helemaal compleet te maken: als je een upgrade hebt uitgevoerd van de ‘oude’ Creators Edition naar de herfstupgrade is H.265 mee verhuisd. Omdat nog altijd een deel van de mensen kiest voor een schone installatie in plaats van een upgrade bij het uitkomen van een nieuwe Windows 10-versie, zijn zij de afgelopen tijd tegen het vreemde fenomeen aangelopen. Iets om in het achterhoofd te houden bij het opnieuw installeren van Windows op jouw computer, of na aanschaf van een nieuw systeem.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Een gedachte over “Windows 10-herfstupdate zonder 4k”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.