Windows 10 laptop gaat niet uit

Windows 10 laptop gaat niet uit

Een niet volledig uitschakelende laptop is een probleem dat veel Windows 10 gebruikers plaagt en sinds de Creators Update weer actueel is. Wat te doen: je Windows 10 laptop gaat niet uit…

Je klikt in Windows 10 op Uitschakelen in het menu Start. Windows sluit netjes af en klaar. Of soms toch niet? Blijft de achtergrondverlichting van je toetsenbord aan staan, of zoemt er zachtjes nog een harde schijf of ventilator in je systeem dan is er iets mis. Of – als je deze symptomen mist – is steeds je batterij om onverklaarbare redenen leeg getrokken? Of haal je een gloeiend hete laptop uit je rugzak na een trip? Herken je deze verschijnselen, lees dan vooral verder.

Intel Management Engine  Interface

De oorzaak van het niet volledig hardwarematig uitschakelen van een laptop (het gebeurt vrijwel nooit bij een desktop) moet gezocht worden in een eigenlijk totaal niet interessant onderdeel. De Intel Management Engine Interface is namelijk de boosdoener. Dit onderdeel is een (onderdeel van een) chip die ervoor zorgt dat een systeembeheerder ook verbinding kan maken met een laptop die volledig is uitgeschakeld. Of waarvan het besturingssysteem niet meer wil starten. Op die manier kunnen werknemers van op afstand snel weer aan het werk geholpen worden, desnoods via een volledige Windows-installatie op afstand. Voor thuisgebruikers is deze optie totaal niet interessant. Maar uitschakelen is bij laptops veelal niet mogelijk. Je kunt een kijkje in de BIOS nemen, kom je daar de uitschakelbare optie betreffende de Intel Management Interface tegen: vooral uitzetten.

Oudere driver werkt wel

In andere gevallen zit je vast aan een Intel-driver. Probleem is dat de meest recente versie 11 – en die draait alweer een héle tijd mee – een bug bevat. En die bug zorgt voor het niet uitschakelen van je notebook. De oplossing is verrassend eenvoudig: installeer een oudere versie van de Intel Management Engine Driver, liefst versie 9.5 om precies te zijn. Maar daar begint ook de ellende. Op de site van Intel zijn vrijwel alle drivers rondom dit onderdeel om onbekende redenen verwijderd; je kunt ze er dus niet meer downloaden. Je bent daardoor volledig afhankelijk van je laptopfabrikant. Als die nog de oudere 9.5-versie klaar heeft staan: snel downloaden en installeren. Als dat niet het geval is, dan loont het wellicht de moeite om een mail aan support te sturen. Al leert de ervaring dat de meeste laptopfabrikanten er qua drivers al snel het bijltje bij neergooien. Spit eventueel je driver-cd’s door die je – met een beetje geluk – bij je laptop hebt gekregen.

Creators Update installeert buggy driver

Zelfs als je eerder geen problemen had met uitschakelen, is de kans aanwezig dat dit na de Creators Update wél het geval is. De 9.5-driver wordt dan namelijk door Windows vervangen door de buggy 11.x-versie. Die laatste moet dus weer snel vervangen worden door 9.5. Anders is downgraden naar de Anniversary Edition – mits toen alles goed werkte – helaas de enige optie. Of je moet op zoek gaan naar een 9.5-driver online. Maar gezien het feit dat dit een gewild onderdeel is, loop je mogelijk ook tegen malafide bestanden aan.

Wijze les

Bewaar áltijd de oorspronkelijk meegeleverde drivers van je laptop. Check na aanschaf van een nieuwe laptop direct de daarvoor beschikbare downloads op de website van de fabrikant. Download álles en bewaar deze bestanden op een veilige plek. Zo kan je in geval van nood altijd terugvallen op een collectie basissoftware die bij jouw laptop hoort. Zelfs als de fabrikant de oudere bestanden offline haalt. Tot slot is het vreemd dat zowel laptopfabrikanten, Intel alsook Microsoft niet meer aandacht aan dit probleem besteden. Een oververhitte laptop in een rugzak kan in bijvoorbeeld een vliegtuig heel vervelende gevolgen hebben!

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan. We hebben ook een speciale pagina over Windows 10 updates en upgrades.

En natuurlijk zijn er allerlei boeken te vinden over Windows 10. Bij Van Duuren Media vind je ze HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.