Windows 10: Paden in Windows – 2

Op dit moment loopt er een speciale aanbiedingsactie met de boeken uit de PCsenior-serie. De 2de editie van Windows 10 voor senioren verschijnt eind mei. Tot en met 24 mei is het boek nog met korting te koop bij de uitgever. HIER vind je alle aanbiedingen van de PCsenior-kortingsactie.
In deze blogpost lees je een voorpublicatie uit het boek Windows 10 voor senioren. Het is het tweede deel uit hoofdstuk vier, dat de manier behandelt hoe Windows 10 omgaat met het bureaublad, bestanden, documenten en mappen. Het eerste deel uit dit hoofdstuk vind je HIER. (H.F.)

Bureaublad en bureaublad

Windows heeft natuurlijk maar één bureaublad. Dat is het blad waarop alles lijkt te liggen. Bureaublad is echter ook gewoon een map, net als Documenten en Muziek. De map Bureaublad is dus ook via de adresbalk te bereiken. De inhoud van het echte bureaublad en de map Bureaublad is bijna hetzelfde.

Een leeg bureaublad met slechts een item.
Een leeg bureaublad met slechts een item.

1. Bekijk eerst goed het bureaublad in dit voorbeeld: het is leeg en bevat alleen de Prullenbak. Wellicht heeft uw bureaublad meer elementen. Computerleveranciers leggen vaak pictogrammen van allerlei extra programma’s op uw bureaublad.

2. Klik in de taakbalk op Windows Verkenner.

De map Bureaublad volgens Windows Verkenner.
De map Bureaublad volgens Windows Verkenner.

3. Klik in de navigatiekolom in de rubriek Snelle toegang op Bureaublad.

U ziet hier dezelfde inhoud als op het echte bureaublad, maar dan netjes geordend. Maakt u in de loop van de tijd van uw bureaublad een zootje, zoals ook met een echt bureau het geval kan zijn, dan vindt u op deze manier al die rotzooi netjes geordend onder elkaar.

De map Bureaublad en het echte bureaublad hebben twee grote verschillen. Op het echte bureaublad staat de prullenbak en op het echte bureaublad liggen alle geopende vensters en programma’s. In de map Bureaublad ziet u alleen de pictogrammen die op het bureaublad liggen en niet de vensters.

Een nieuwe map maken en vullen

Om bestanden te ordenen in mappen, is het dus nodig om zelf mappen aan te kunnen maken. Eerst gaat u naar de map waarin u de nieuwe map wilt plaatsen. Dan maakt u met een simpele opdracht die nieuwe map.

Klik op het tabblad Start.
Klik op het tabblad Start.

1. Open Windows Verkenner en klik in de menubalk op Documenten. Daarin liggen de WordPad-documenten van het voorgaande hoofdstuk. Hierin gaan we een nieuwe map leggen voor ons manuscript.

2. Klik in de knoppenbalk van Windows Verkenner op het tabblad Start, waarna een lint verschijnt met allerlei mogelijkheden.

Klik op Nieuwe map.
Klik op Nieuwe map.

Klik in het lint op Nieuwe map. Windows toont een nieuw map in Windows Verkenner die nu nog Nieuwe map heet.

Typ de naam. U kunt meteen de naam van de nieuwe map typen. Let op dat u nu niet met de muis klikt, maar begin meteen met typen.
Typ de naam. U kunt meteen de naam van de nieuwe map typen. Let op dat u nu niet met de muis klikt, maar begin meteen met typen.

4. Typ de naam van deze nieuwe map en sluit af met de toets Enter.

Uw eigen map.
Uw eigen map.

De map is gemaakt. Nu kunt u er documenten heen slepen met de muis.

Een document of map verplaatsen

De handigste manier om bestanden van de ene naar de andere plek in Windows te verplaatsen, is met klikken-en-slepen. In dit voorbeeld is dat het document hoofdstuk 1. U doet dit vanzelfsprekend met de primaire muisknop wat voor rechtshandigen de linkermuisknop is en voor linkshandigen de rechtermuisknop.

Klikken-en-slepen (links).
Klikken-en-slepen (links). Loslaten en klaar (mideen). Het verplaatste bestand is nu verdwenen uit de map Documenten en ligt in de map Manuscript.

1. Klik op het document dat u naar de nieuwe map wilt slepen en houd de muisknop ingedrukt.

2. Sleep, terwijl u de muisknop ingedrukt houdt, het document tot boven de nieuwe map.

3. Zodra de schermtip vermeldt Verplaatsen naar…, laat u de muisknop los. Het verplaatste bestand is nu verdwenen uit de map Documenten en ligt in de map Manuscript.

4. Dubbelklik op de map Manuscript om deze te openen.

Het pad in de adresbalk toont nu een segment meer. Het document hoofdstuk 1 ligt drie mappen diep. De weg terug is stap voor stap te maken dankzij deze handige adresbalk.

Opslaan en openen

Nu u begrijpt hoe de mappenstructuur werkt, maar bovenal dat u zich bij het werken met documenten moet beperken tot Deze pc en Snelle toegang, is het handig om te kijken hoe een programma als WordPad hiermee omgaat.

Open WordPad via het startmenu.
Open WordPad via het startmenu.

Nu WordPad een aantal malen gebruikt is, heeft deze automatisch een plekje verworven in de lijst Meest gebruikt, boven in het startmenu. De pijl rechts naast de naam WordPad toont ook nog eens de laatste documenten die met WordPad bewerkt zijn. Zo kunt u via het startmenu heel snel verder werken aan een document.

1. Open WordPad en typ enkele woorden in het blanco document.

2. Klik dan op de knop Opslaan in de werkbalk van WordPad. WordPad opent nu een extra venster dat vraagt waar u het nieuwe bestand wilt opslaan.

Blader naar de zojuist gemaakte map Manuscript. Standaard stelt WordPad al voor om een nieuw document op te slaan in de map Documenten. Het dialoogvenster Opslaan als lijkt verdacht veel op Windows Verkenner.
Blader naar de zojuist gemaakte map Manuscript. Standaard stelt WordPad al voor om een nieuw document op te slaan in de map Documenten. Het dialoogvenster Opslaan als lijkt verdacht veel op Windows Verkenner.

3.. Selecteer in de navigatiekolom van het dialoogvenster Opslaan als de map Documenten.

Dieper doorklikken.
Dieper doorklikken.

4. Dubbelklik dan op de map waarin het nieuwe document moet worden opgeslagen, zoals in dit voorbeeld de map Manuscript, zodat deze geopend wordt.

5. Geef het nieuwe document als bestandsnaam hoofdstuk 2.

Opslaan.
Opslaan.

5.Klik op de knop Opslaan.

U kunt natuurlijk een mappenstructuur hebben die dieper gaat. Windows kent geen praktische grenzen aan de diepte van uw mappenstructuur.

Ook het openen van een document vanuit WordPad gebeurt met een venster dat veel op Windows Verkenner lijkt. Ook daarin ligt het voor de hand om te beginnen bij Documenten. Alle andere programma’s in Windows gedragen zich ongeveer hetzelfde. Een programma dat foto’s beheert, zal de map Afbeeldingen als standaard verkiezen en een programma voor muziek toont vanzelfsprekend standaard de map Muziek.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.