Er is een noodpatch beschikbaar voor Windows 10

Windows 10 patch patcht vorige patch

Microsoft heeft afgelopen maandag weer een noodreparatie in de vorm van een Windows 10 update uitgebracht. Deze moet de bugs die zijn geïntroduceerd met de update van 12 september repareren.

De update van 12 september zorgde bij een hoop gebruikers voor fikse problemen. Behalve dat Edge niet meer functioneerde bleken ook veel mensen in bezit van HP computers getrakteerd te worden op een regelmatig verschijnend zwart scherm. Na een minuutje of tien werkte alles dan pas weer. Met de onverwacht uitgerolde patch van afgelopen maandag – nummer KB4040724 om precies te zijn – moeten deze problemen weer verholpen zijn. Waarom ten eerste de buggy update van 12 september is uitgerold én het vervolgens bijna twee weken heeft geduurd alvorens een oplossing verscheen zal ongetwijfeld nooit duidelijk worden.

Zelf op zoek

De update die sinds afgelopen maandag klaar staat wordt niet automatisch gedownload. Je moet daarvoor zelf voor op zoek naar updates gaan. Klik daarvoor in het menu Start op het Instellingen-tandwiel en daarna op Bijwerken en beveiliging. Klik op Naar updates zoeken en wacht tot KB4040724 wordt gedetecteerd. Het downloaden en voorbereiden kan een flinke tijd in beslag nemen. Daarna dien je de computer middels de daarvoor bestemde knop Nu opnieuw opstarten opnieuw te starten waarna de update wordt geïnstalleerd. Als het allemaal een beetje meezit werkt Edge dan weer en zijn HP-gebruikers verlost van de diepzwarte verplichte koffiepauzes.

Vermijd Windows-apps

We blijven van mening dat het verstandig is om Edge (en andere standaard met Windows meegeleverde apps) zo min mogelijk te gebruiken. Of er in ieder geval niet op te vertrouwen als oplossing voor dagelijks gebruik. De kans dat een app na een update ineens niet meer werkt is levensgroot, maar ook wil de functionaliteit ervan ongevraagd nogal eens fors veranderen na een update. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Foto-app. Voor de standaard met Windows meegeleverde apps zijn ruim voldoende alternatieven beschikbaar die meer opties en meer stabiliteit bieden. Verder geldt dat hoe meer apps je uit de Store installeert, hoe trager het starten van je pc wordt. Dat komt omdat Windows bij elke start op zoek gaat naar app-updates en deze vervolgens – indien aangetroffen – ook gaat downloaden en installeren. Hoe meer apps uit de Store er op je pc staan, hoe meer er geüpdate moet worden. Onhandig en tijdvretend.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.