Windows 10 en taakbeheer

Windows 10 slaat op hol, wat nu? Taakbeheer!

Iedere Windows 10-gebruiker kent het wel. Je doet even niks en ineens staat het lampje van je harddisk of SSD nagenoeg volcontinu aan. Open je Taakbeheer, dan draaien er ineens vreemde processen op volle toeren…

Meest bekende Windows 10-vertragers zijn zonder meer Windows Modules Installer Worker en Servicehost: Cryptographic Services. Beide zijn voor jou als eindgebruiker normaliter totaal niet interessant. De eerste wordt – zoals de naam al doet vermoeden – gebruikt om op updates te controleren en – indien nodig – te installeren. De Cryptographic Serivces zijn bedoeld voor versleuteling en ontsleuteling van bestanden. Punt is dat dit duo soms je pc voor lange tijd (denk aan soms een uur of meer) zwaar kan belasten. Zonder dat er üerhaupt ook maar een update gaande is. Het schijnt een onderhoudstaak te zijn die oude update-bestanden opruimt, waarbij blijkbaar ook een flinke dosis versleuteling aan te pas komt.

Taakbeheer of geduldig wachten?

Stoppen van deze processen is zonder meer onverstandig (understatement), hoeveel haast je ook hebt. Uitzingen is eigenlijk de enige optie. Afsluiten van een computer kán, maar dan begint het feest veelal direct na de volgende keer inloggen weer helemaal opnieuw. Ook weet je nooit wat er precies aan bestanden de mist in gaat als er tijdens dit intensieve opschoonproces afgesloten wordt. Het probleem is al sinds de allereerste versies van Windows 10 bekend en nooit opgelost. Waarschijnlijk ook omdat Microsoft het niet als een probleem maar als een feature ziet. Voorkomen van de opschoonactie is ook nauwelijks mogelijk. Zodra je even je pc met rust laat (lees: geen muis, trackpad of toetsenbord aanraakt) ziet het besturingssysteem z’n kans schoon en worden allerlei complexe achtergrondtaken gestart. Een groot deel daarvan stopt zodra je de muis beweegt, maar de aan het opschonen van update-bestanden gerelateerde processen niet. Dat geeft al aan dat dit een procedure is die je beter niet kunt stoppen. Extra vervelend is dat er geen enkele melding over verschijnt en er ook nergens een tool voor dit doel, gewapend met een voortgangsindicator (en stopknop) beschikbaar is. Kortom: kiezen op elkaar en geduldig wachten. En accepteren dat je pc tijdens dit proces een stuk langzamer is. Ga zeker niet lopen rommelen met geforceerd afsluiten van dit soort zaken!

Windows 10
Deze processen zorgen op vaak onhandige momenten voor een forse schijf (en met pieken ook CPU)-belasting in Windows 10.

Windows 10 en taakbeheerMeer tips en wetenswaardigheden over Windows 10 lees je in het ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.