Windows – en vooral Windows 10 – worden zeer regelmatig van updates en upgrades voorzien. Vaak gaat dat redelijk tot goed, maar regelmatig gaat het ook mis. Lees op het Computer Creatief blog alles over vreemde updates, complexe upgrades en eventuele bekende problemen die ze kunnen veroorzaken. Op deze pagina zijn alle blogposts over Windows 10 updates en upgrades verzameld.
Windows 11: potentieel kostbare upgrade
Donderdag 24 juni presenteerde Microsoft Windows 11 aan de wereld. Nog los van het feit dat bijna niemand de stream fatsoenlijk kon volgens wegens overbelaste servers, verbaasde vriend en vijand zich over een scala aan zaken. Wat al duidelijk was geworden via de gelekte beta eerder, was dat Windows 11 hoofdzakelijk een nieuwe gebruikersinterface is bovenop het aloude Windows 10. Tegelijkertijd blijken de vernieuwingen in essentie op thuisgebruikers gericht. Beetje eye candy. En – tot ergernis van professionele gebruikers in het bedrijfsleven – een startmenu dat nauwelijks nog als zo te herkennen is. In de kleine lettertjes bij de upgradevoorwaarden – komen we zo nog uitgebreider op terug – valt bovendien iets verontrustend te lezen: de mappenstructuur van je oude Windows 10 startmenu wordt als je gaat updaten niet meegenomen. En ook wordt er geen mappenstructuur en daarin onderverdeelde programma’s meer ondersteund. Dat is een absolute no go voor zakelijk gebruik. Lees HIER verder…
Windows 10 updaten, het blijft gokken. Versie 2004
De nieuwste versie van Windows 10 – wat ongelukkig 2004 gedoopt – blijkt nog lang niet klaar voor grootschalige uitrol te zijn. Er is een lange en groeiende lijst met bugs. Nu zou bij een normaal besturingssysteem gelden: gewoon voorlopige nog niet installeren. In het geval van Windows 10 – en dan met name voor de grote schare gebruikers van de Home-versie – ligt dat anders. Zij hebben weinig keuze als het gaat om Windows 10 updaten. Zelfs Microsoft zelve lijkt 2004 niet helemaal te vertrouwen, want deze versie is nog niet beschikbaar voor de huiseigen Surface-lijn aan laptops en tablets. Dat is zoiets als wanneer Apple een nieuwe versie van macOS zou uitbrengen, maar het voor geen enkele Mac beschikbaar maakt. Lees HIER verder…
De toekomst van Windows 10
De dagen van Windows 10 lijken heel voorzichtig aan geteld. Hoewel je zeker niet moet verwachten dat ‘het oude beestje’ op de nominatie voor end of life staat. Neu, dat gaat echt nog wel een flinke tijd duren. Maar dat Windows 10 in zijn huidige vorm niet de toekomst heeft is ook Microsoft allang duidelijk. Het is simpelweg te complex geworden, maar ook verschrikkelijk tijdvretend om alle verschillende in omloop zijnde versies bij de tijd te houden. Da’s natuurlijk een beetje hun eigen schuld met het zelfgekozen hoge updatetempo. Maar het leidt nu echt te vaak tot meer problemen dan noodzakelijk. Voor zowel Microsoft als eindgebruikers. Wat ook tot problemen leidt is de gigantische overhead in Windows 10. Die is vooral nodig om oude soft- en hardware aan de praat te houden. Interessant voor bedrijfsomgevingen, maar allang niet meer voor thuisgebruikers en zelfstandigen. Kortom: als dat allemaal eens weg zou zijn… En ook het updaten eindelijk een simpel en vooral snel iets gaat worden. Wel, precies daarvoor is Core OS bedacht! Lees HIER verder…
Upgraden naar Windows 10 1903
De upgrade naar 1903 valt precies samen met de week waarin Microsoft verklaarde dat 1903 klaar is voor algemene uitrol, het vroegere ‘Business Ready’. Experts vinden het daar overigens nog veel te vroeg voor, 1903 is een van de meest buggy releases van Windows 10 tot nu toe. Maar heel veel andere keuze is er ook niet. 1810 is een optie, maar die is nauwelijks uitgerold dankzij de bestandenwisser-bug en bovendien ben je dan binnen vrij korte tijd weer aan een upgrade toe. Omdat de Windows 10-systemen hier toch niet meer voor productie gebruikt worden dus maar meteen door naar 1903, kunnen we – als het goed is – weer een jaar vooruit. Wat vooral opvalt ná de installatie is dat heel veel behoorlijk privacygevoelige zaken weer zijn ingeschakeld door Microsoft. Dat is niet alleen ronduit onbeleefd, maar je kunt je zelfs afvragen of dit mag volgens de Europese wetgevingen over privacy. Lees HIER verder…
Windows 10 1903, de stand van zaken van de voorjaarsversie
Dat het erg stilletjes is rondom de introductie van Windows 10 versie 1903 heeft te maken met diverse zaken. Ten eerste wordt deze versie extreem voorzichtig uitgerold. Microsoft lijkt – terecht – erg bang voor een nieuw drama a la de gebruikersbestanden-verslindende oktober-versie van vorig jaar. Het leidt tot slechts een klein aantal gebruikers dat de 1903-versie ook daadwerkelijk heeft draaien. Het aantal gemelde problemen – en die zijn er genoeg, komen we zo op terug – sneeuwt dan ook onder in vergelijking tot problemen die gemeld worden bij gebruikelijke tussendoorse updates voor eerdere Windowsversies. Verder geldt dat de gemiddelde gebruiker een beetje upgrade-moe is. De halfjaarlijkse versies hebben behalve hier of daar wat grafische opsmuk nauwelijks tot geen noemenswaardige nieuwe functionaliteit te bieden. Lees HIER verder…
Vanaf mei 2019 is het gedaan met geforceerde Windows-updates!
Microsoft heeft bakzeil gehaald met het geforceerd updaten en vooral upgraden van Windows 10 systemen. Vanaf mei kunnen ook Home-gebruikers upgrades uitstellen zo lang ze willen en is het gedaan met geforceerde Windows-updates! Lees er HIER meer over.
Windows 1809 ineens business ready
Tot verbazing en ergernis van zakelijke gebruikers heeft Microsoftde buggy 1809-versie van Windows 10 ineens business ready verklaard. Het blijft onmogelijk om de logica van Microsoft te doorgronden. Dat bleek gisteren, toen het bedrijf zomaar ineens versie 1809 van Windows 10 business ready verklaarde. Bedrijven zijn daar niet echt blij mee, want deze versie barst nog van de bugs. Het is ook de versie die meest slechte start uit de geschiedenis van Windows had. Hij staat vooral bekend als de Bestandenwisser. Dát probleem is opgelost, er blijven echter helaas nog genoeg niet correct werkende zaken over. Meer daarover lees je onder meer op deze pagina. Lees hier de rest van dit bericht.
Urgente noodpatch voor Windows
Microsoft heeft vlak voor de kerstperiode een zeer urgente noodpatch uitgebracht voor alle versies van Windows. Zelfs XP komt aan bod! De reden: een serieus veiligheidslek in – of all – Internet Explorer. Hoewel het overgrote deel van de Windowsgebruikers allang geen Internet Explorer meer gebruikt, is dit helaas nog altijd een vast in het besturingssysteem gebakken browser. Ook in Windows 10 zit het stukje retro-software nog altijd ingebouwd. Er is een ernstig veiligheidslek in de antieke browser aangetroffen die ervoor zorgt dat als je een kwaadwillende site bezoekt, je computer overgenomen kan worden. Heel vervelend allemaal en dus reden voor Microsoft om afgelopen woensdagavond/nacht een noodpatch uit te brengen voor alle Windowsversies vanaf XP. Windows 10-gebruikers worden daarbij op een vervelende manier voor het blok gezet. Als je namelijk in het zogeheten Semi Annual Kanaal zit qua updates (ofwel de zakelijke, stabiele updates ontvangt) én je hebt uitstel voor het installeren van zogeheten feature updates ingesteld, dan verschijnt de update niet als je ernaar zoekt. Daarmee ontstaat een heel vervelend dilemma. Want zet je het aantal dagen uitstel op 0 én je draait bijvoorbeeld Windows 1709 (wat veel zakelijke gebruikers nog altijd doen) dan krijg je niet alleen de broodnodige veiligheidsupdate aangeboden, maar start ook de upgrade naar 1803. En dat is wel heel vervelend zo vlak voor een vakantieperiode! Lees hier verder.
‘Verrassing’ van Microsoft
Microsoft is deze week écht stevig begonnen met uitrollen van Windows 1809. Klik je nu argeloos op zoeken naar updates, dan komt hij hoogstwaarschijnlijk binnen. Een opvallende move van Microsoft, zo vlak voor de feestdagen. Windows 1809 – de meest recente versie van Windows 10 – wordt steviger gepusht. Een ieder die via Instellingen actief op zoek gaat naar updates is het haasje. Tenzij je de optie om te upgraden hebt uitgesteld. maar zelfs dan nog – zo leren ervaringen uit het verleden – gaat het nog wel eens ‘onbedoeld’ mis. Waarom Microsoft de upgrade-druk juist voor de feestdagen opvoert? Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Home-gebruikers dan het meest actief zijn op hun computer. En dus makkelijk te verleiden tot upgraden. Ideaal, want zo wordt weer een legertje aan ‘beta-testers’ verzameld. Toch zullen veel gebruikers het niet fijn vinden als ze tijdens hun vrije dagen even snel een mail willen checken en vervolgens geconfronteerd worden met een urenlange upgrade en mogelijk daaruit voortvloeiende problemen. Lees hier verder.
Nieuwe nieuwe Windows 10-update in de maak
Hoewel de 1809-update (of beter: upgrade) bij het overgrote deel van de Windows 10-gebruikers nog niet eens is binnengelopen, werkt Microsoft alweer druk aan een upgrade gepland voor volgend jaar april… Het is duidelijk dat Microsoft zich totaal niets aantrekt van de aanzwellende kritiek van zowel professionele als thuisgebruikers over Windows 10. Het upgraden met een frequentie van twee keer per jaar gaat stug door. Is met veel pijn en moeite eindelijk opnieuw begonnen met de uitrol van de buggy bestandenvernietigende Windows 1809, inmiddels wordt er alweer hard gewerkt aan wéér een nieuwe upgrade voor over een paar maanden. De highlight van deze versie? Lichtblauwe accenten… Lees hier verder.
Windows netwerk-driveletters kapot in 1809
Je zou verwachten dat Microsoft de grootste bugs toch wel uit Windows ‘1809’ gehaald zou hebben. Niets is minder waar, helaas. Het is niet om te zeuren. Sterker nog: eigenlijk is het ronduit wat vermoeiend om over alweer een Windowsprobleem te moeten schrijven. Computers worden aan de ene kant toch vooral gebruikt als productietool en aan de andere kant voor hobby en plezier. Maar als bugs de dagelijkse gang van zaken mogelijk verstoren is het vermelden ervan toch wel noodzakelijk. De nieuwste problemen rondom de gewraakte 1809-upgrade van Windows 10 – sinds dinsdagavond weer in het wild losgelaten – liggen op het vlak van driveletters koppelen aan gedeelde netwerkmappen. Dat kan in deze versie ineens niet meer. Levert begrijpelijkerwijs nogal wat irritatie op. Ook bij thuisgebruikers, want zij kunnen nu bijvoorbeeld hun gedeelde netwerkmap op de NAS niet meer van een driveletter voorzien.
Windows 10 1809 is terug!
Zonder verdere tamtam is Microsoft sinds gisteravond opnieuw begonnen met het uitrollen van de Windows 10 1809-update. Opletten dus weer! In oktober ging het helemaal mis met het uitrollen van de zogeheten 1809-update. Feitelijk een nieuwe versie van Windows, waarbij alleen het ‘maandnummer’ van de release veranderd is. Het aantal vernieuwingen is niet bijzonder groot, maar desondanks is wel een volledig nieuwe installatie van Windows over een bestaande versie noodzakelijk. Dat dit risico’s met zich meebrengt bleek maar weer eens afgelopen oktober. Tijdens de eerste poging om de upgrade uit te rollen bleken bij een aantal gebruikers alle documenten, foto’s enzovoorts gewist te zijn. Gelukkig werd het – overigens al tijdens de beta-tests bekende – probleem vroegtijdig onderschept. Na enig aarzelen trok Microsoft de 1809-upgrade terug, waardoor erger leed werd voorkomen. Niet ten onrechte, want er bleken meer dingen niet in orde te zijn met ‘1809’, waaronder een bestandsvretende unzipper. En nu is de upgrade zonder verdere tamtam weer uitgerold.
Verrassingsupdate voor Windows 10 1803
Microsoft heeft afgelopen nacht een enorme onaangekondigde update voor Windows 10 versie 1803 uitgebracht. Tegelijkertijd zijn er weer nieuwe problemen voor 1809 opgedoken… Het blijft sappelen met Windows 10. Dit keer zijn gebruikers van de 1803-versie het ‘slachtoffer’ van een forse update met een enorme waslijst aan bugfixes. Waarom deze update met de naam KB4462933 niet gewoon op de maandelijke pleisterdinsdag is uitgerold zal wel altijd onduidelijk blijven. Feit is helaas dat die dinsdag sowieso niet meer specifiek dé gereserveerde dag voor updates lijkt te zijn. Steeds vaker worden op andere volledig onvoorspelbare dagen en tijdstippen updates uitgerold. Welke gebruikers ze uiteindelijk daadwerkelijk op hun systeem krijgen aangeboden is ook niet echt helder. In sommige gevallen krijg je de updates alleen als je zelf via Instellingen op zoek gaat naar updates (beter niet meer doen dus), soms krijg je ze door de strot geduwd en soms verschijnen ze helemaal niet en worden ze alsnog op pleisterdinsdag samen met de maandelijkse security-updates aangeleverd. Een en ander is ook nog eens afhankelijk – in ieder geval voor Pro-gebruikers – van welk updateschema (Semi Annual of Semi Annual Targeted) je hebt gekozen. Lees hier verder.
Bugfix voor Windows 10 1809 introduceert nieuwe bug
Bezitters van een HP-computer met Windows 10 werden afgelopen dinsdag – Patch Tuesday – getrakteerd op een blauw scherm. De oorzaak: een door Microsoft gepushte buggy toetsenborddriver… Als je een HP-computer gebruikt was de afgelopen Windowsweek extra zuur. Was er eerst het debacle over de gebruikersdocumenten die gewist werden door de Windows 10 1809-update, nu ging het mis door een ander akkefietje. Veroorzaakt doordat Microsoft – geheel in traditie ongevraagd – een nieuwe driver voor HP-toetsenborden uitrolde in de patchronde van afgelopen dinsdag. Bezitters van HP-computers zagen daardoor na de update een blauw crashsscherm (bsod). Extra triest is dat ook een ieder werd getroffen die tegen alle waarschuwingen in toch al een upgrade had uitgevoerd naar 1809. Een hard gelach, dat eens te meer bewijst dat het geforceerde updaten van software en drivers geen goed idee blijkt te zijn. Het verzet tegen gepushte updates en upgrades neemt dan ook toe.
Windows 10 upgrade strategie: backuppen!
Het is inmiddels duidelijk dat upgraden van Windows 10 door een ‘feature update’ extreem riskant is. Het is allang niet meer de vraag of het fout gaat, maar wanneer. Kortom: het is zaak om je goed voor te bereiden op een Windows upgrade! De beste oplossing om de steeds groter wordende risico’s van Windows 10 te vermijden is natuurlijk overstappen naar een ander besturingssysteem. Maar niet iedereen heeft – om uiteenlopende mogelijkheden – die optie. Zit je vast aan Windows 10, of wil je daar om wat voor reden dan ook toch mee door blijven gaan, dan is goed voorbereiden op met name de grote twee keer per jaar verschijnende upgrades helaas bittere noodzaak. Het sleutelwoord is in eerste instantie: back-uppen. Maak je geen back-up van je documenten, foto’s enzovoorts dan loop je het risico dat je in een klap alles kwijt bent, zoals nu gebeurd is met de laatste upgradepoging van Microsoft. Met name Home-gebruikers zijn aangeschoten wild. Zij kunnen echt op geen enkele manier (ongestraft) ontsnappen aan de geforceerde upgrades en fungeren simpelweg als proefkonijnen. Windows Pro-gebruikers hebben iets meer vrijheid, maar zitten desondanks ook gebonden aan tijdslimieten. Lees verder voor meer tips.
Windows 10 upgrade delete alle gebruikersbestanden
De nieuwste Windows 10 upgrade levert een groot risico voor gebruikersbestanden als documenten en foto’s op. Steeds meer mensen melden dat ze alles na de upgrade kwijt zijn. Wachten met upgraden is dus belangrijker dan ooit! Het lijkt op de allergrootste blunder tot nu toe van Microsoft, als het gaat om ’t uitrollen van upgrades. Wereldwijd klagen steeds meer gebruikers over het feit dat ze na de upgrade naar 1809 al hun documenten, foto’s en andere spullen kwijt zijn. Dat is absoluut uniek in de geschiedenis van Windows updates en upgrades. Wat ons betreft een reden om de uitrol van 1809 per direct te stoppen; het is echter de vraag of Microsoft zich iets aantrekt van de stortvloed aan klachten van in paniek zijnde gebruikers. Eerst echter het ‘goede’ nieuws. Ben jij ook al je bestanden en foto’s kwijtgeraakt na de upgrade? Dan is er nog hoop. Zorg ten eerste dat je geen enkel bestand naar de harddisk wegschrijft en installeer ook geen programma’s. Wel moet je direct Recuva downloaden en starten. Daarmee kun je je bestanden (of in ieder geval een groot deel daarvan) nog terughalen. Maar alleen als het betreffende deel van de schijf niet is overschreven door andere data. Dat laatste zou wel eens mis kunnen gaan bij een schijf die maar weinig vrije ruimte heeft. Lees hier de rest van het artikel.
Upgrade voor Windows 10 staat klaar
Zoals we gisteren al verwachtten, staat de 1809-upgrade voor Windows 10 klaar. De eerste bugs zijn al bekend. Het is toch wel bijzonder om te zien dat Microsoft nu echt geen enkele vooraankondiging meer doet over het uitrollen van een grote Windows 10 upgrade. Elke andere fabrikant van een besturingssysteem meldt dat op tijd; minstens een week voorafgaand aan de uitrol. Logisch, want dan kun je je er als gebruiker op voorbereiden. Ook opvallend is dat het hier feitelijk om een soort van pre-release lijkt te gaan. Alleen gebruikers die actief zoeken naar updates krijgen ‘m vooralsnog namelijk aangeboden. Wanneer de upgrade ook beschikbaar komt zonder zelf actief te zoeken is onduidelijk. Er wordt gefaseerd uitgerold op basis van de nieuwe Microsoft upgradeserver die voorzien is van kunstmatige intelligentie. Ofwel: je kunt de upgrade op jouw computer binnen nu en enkele weken of maanden verwachten. Op het moment dat hij gedetecteerd wordt en gedownload is, is er geen ontsnappen meer aan. Lees hier verder.
Windows 10 oktober-update komt eraan
Als datum voor de grote oktober-upgrade van Windows 10 wordt vandaag genoemd in het geruchtencircuit. Het vervelende is dat Microsoft dit tegenwoordig niet meer (op tijd) meldt. Het upgrade- en updategedrag van Microsoft wordt steeds grilliger. Vroeger werd een exacte datum gecommuniceerd wanneer grote upgrades – die inmiddels twee keer per jaar verschijnen – werden gepusht naar gebruikers. Inmiddels is alles wat uit Redmont te horen is schreeuwende stilte. Met name voor gebruikers van de Home-editie van Windows 10 is dat uitermate vervelend. Het betekent namelijk dat zij ergens tussen ‘nu’ en ‘wie weet wanneer’ met een grote herinstallatie van Windows geconfronteerd worden. Zonder zich daar in principe ook maar een beetje op voor te kunnen bereiden in de vorm van het maken van extra back-ups en (of) systeemimages. Omdat er nogal eens wat fout gaat met dit soort upgrades is dat geen overbodige luxe. Lees hier verder.
Windows 10 in de problemen door verkeerde microcode
Microsoft heeft een update voor Windows 10 uitgerold met daarin microcode (een update voor de processor, zeg maar) die niet in orde blijkt te zijn. Microsoft en Intel zijn voorlopig nog niet af van de ellende rond Spectre en Meltdown (plus inmiddels ontdekte soortgelijke lekken). Het blijft houtje-touwtje werk om een paar generaties brakke processoren te repareren. Dat laatste kán tegenwoordig namelijk door microcode naar de processor te uploaden. Die microcode kun je zien als software waar de processor intern op draait, en die is dus te updaten. Punt is dat de daar weer achterliggende hardware dat niet is. En dat bedoelen we met behelpen: de microcode-updates zorgen er eigenlijk hoofdzakelijk voor dat bepaalde dingen in hardware niet meer gebeuren. Dat levert – afhankelijk van het gebruik – processoren op die een paar procent tot maar liefst 30% trager zijn. Hoe dan ook, die microcode-updates zijn heel gevoelig voor fouten. Als het daar mis gaat, start je computer bijvoorbeeld niet meer op. Precies dat heeft Microsoft voor elkaar gekregen met update KB4100347. Onder het motto ‘Oops, I did it again’. Lees hier verder.
Bijzonder: Windows 1803 is al bedrijfsklaar
Hoewel Windows 10 versie 1803 nog bomvol vervelende bugs zit, heeft Microsoft tot verbijstering van velen deze upgrade vorige week al stilletjes tot business ready verklaard. Normaal gesproken duurde het altijd ongeveer een maand of vier voordat een Windows-versie als zijnde klaar voor het bedrijfsleven werd vrijgegeven. Een logische gang van zaken, want initieel bevatten upgrades van het besturingssysteem nogal wat bugs en andere onvolkomenheden. Dat was zéker het geval bij versie 1803, dat zelfs nog wekenlang werd uitgesteld vanwege een vastloper na implementeren van de upgrade op een groot aantal systemen. Dat Microsoft nu dan ook out of the blue na net iets meer dan een maand business ready heeft verklaard doet vele professionals de wenkbrauwen fronsen. Want een ieder die Windows 10 professioneel gebruikt weet dat dit predicaat nog lang niet verdiend is. Het lijkt er echter op dat Microsoft ongelooflijke haast heeft om zoveel mogelijk upgrades- en updates achter elkaar uit te rollen de laatste tijd. Het waarom daarvan is volkomen onduidelijk. Lees hier verder.
De Spring Creators-update van Windows 10
Hij viel dan uiteindelijk toch begin mei, de april-update van Windows 10, ook wel de Spring Creators-Update geheten. Ach wat kan het je bommen, april of mei, het is nog steeds voorjaar. Het gaat erom wat deze update je biedt. En dat is bij deze halfjaarlijkse update best veel: Timeline, Nearby Sharing, Focus Assist en vernieuwingen in Edge. Lees HIER verder…
Microsoft begint weer te drammen
Helaas, Microsoft heeft zijn les nog altijd niet geleerd na de upgrade-dwang vanaf eerdere versies van Windows naar 10. Met name Windows 7-gebruikers werden toen zeer gefrustreerd door upgradeberichten in hun systeem. Sinds vandaag zijn de oude tactieken weer van stal gehaald. Want ‘we’ moeten nu toch echt upgraden naar 1803 getuige de irritante melding die ineens is verschenen. Lees hier verder…
Windows 10 1803 en SSD gaan niet samen
De nieuwste Windows 10-versie lijkt flink wat moeite te hebben met de SSD als opslagmedium. Dat werd vorige week al pijnlijk duidelijk, deze week blijkt het allemaal nog ingewikkelder te worden. Vorige week leek Microsoft zijn eigen Surface-systemen niet goed getest te hebben met de nieuwste versie van Windows 10 (1803). Al de onder de noemer Surface vallende apparaten met een Intel SSD aan boord crashten na de upgrade onherroepelijk. De oorzaak moet gezocht worden in de aansturing van de betreffende opslagmedia. Het lijkt niet simpelweg een kwestie van een nieuwe driver te zijn, maar een oorzaak die dieper in het besturingssysteem zit. Erg vreemd natuurlijk dat de softwaregigant z’n eigen tablets en laptops niet extra grondig heeft getest met 1803. Lees hier verder.
Windows 10 april-upgrade rolt uit
De ‘drama-upgrade’ bedoeld voor Windows 10 die begin april uit had moeten rollen heeft het levenslicht gezien. Althans, voor een deel van de Windows 10-gebruikers. En alleen als je er zelf om ‘vraagt’. Als je via Instellingen en Bijwerken en beveiliging handmatig (en alleen dan!) op updates laat controleren loop je de kans ietwat onverwacht met de april-update voor Windows 10 geconfronteerd te worden. Volgens de geruchtenmolen – Microsoft zwijgt nog altijd in alle talen – is de officiële uitrol pas op 8 mei; volgende week dinsdag op de maandelijkse pleisterdag. Vanaf dat moment zal de upgrade dan ook hoogstwaarschijnlijk ongevraagd geïnstalleerd worden voor gebruikers van de Home-versie. En voor gebruikers van de Pro-versie die het onderdrukken van upgrades niet uit hebben gezet. Spannende dagen dus, want uit reacties van de vroege vogels blijkt dat het upgraden nog lang niet altijd probleemloos verloopt. Inclusief crashes en bijbehorende blauwe schermen. Lees hier verder.
KB4093105, de Windows-update die niet kwam?
Er is een een ‘vreemde’ Windows 10 update in omloop met als patchnummer KB4093105. Sommigen hebben hem gekregen, anderen niet. Om te beginnen is KB4093105 groot, heel groot. Hij repareert een waslijst aan bugs in Windows 10, zo lezen we op de Amerikaanse pagina met updategeschiedenis. De update werd op een zeer ongebruikelijk tijdstip – afgelopen maandagavond – uitgerold. Diverse gebruikers van Windows 10 liepen tegen problemen tijdens of na de installatie van de update aan. Tegelijkertijd kunnen we – ook zelf – constateren dat KB4093105 bij velen simpelweg niet (meer?) wordt aangeboden. Ook op de Nederlandse website met patchoverzichten van Microsoft wordt hij op moment van schrijven niet vermeld. Heeft de Windowsfabrikant deze patch teruggetrokken of is er een andere (Europese) versie in de maak? Dat laatste is mogelijk vanwege de strengere privacywetgeving alhier, bijvoorbeeld. Het is in ieder geval erg vervelend dat er steeds meer onaangekondigde forse updates uitrollen. Eindgebruikers kunnen zich daardoor totaal niet voorbereiden op de tijdvreters. Lees hier verder.
Windows voorjaarsupgrade weer in bèta
Heel bijzonder: de geplande voorjaarsupgrade van Windows 10 verkeert weer in bèta. Er lijkt iets heel erg mis gegaan te zijn met de eindcontrole. We schreven er vorige week al over: heel veel Windows 10-gebruikers werden rond 10 april – de beoogde maar niet officieel gecommuniceerde upgrade-dag – geconfronteerd met een vastlopend systeem. En dat na het installeren van de Windows 10 voorjaarsupgrade, ofwel versie 1803. Het probleem schijnt ernstig te zijn, want – zo lezen we hier – Microsoft heeft de upgrade nu helemaal teruggetrokken. Sterker nog: hij verkeert weer in de testfase (bèta). We raden je dan ook aan om – indien nog mogelijk – de upgrade te blokkeren. Grote kans dat er meer problemen in zitten, de eindcontrole heeft hier duidelijk tekort geschoten. Heb je de upgrade al geïnstalleerd, dan is het zaak de komende tijd voor goede back-ups van al je belangrijke gegevens te zorgen. Lees hier verder.
Windows 10 voorjaarsupgrade uitgesteld
Microsoft blijft een vreemd bedrijf. Al maanden wordt een Windows 10 voorjaarsupdate voor 2018 aangekondigd. Eerst zou dat maart worden, later ‘ergens in april’. Dat is nu. Gisteren had de uitrol volgens de geruchten moeten beginnen, maar dat is uitgesteld vanwege een ernstige fout in het pakket. Het is toch een rare zaak dat je als eenvoudige eindgebruiker van Windows 10 blijkbaar niet mag weten wanneer je een grote systeemupgrade voor de kiezen krijgt. Vroeger gaf Microsoft simpelweg een harde datum op. Sinds deze maand lijkt het bedrijf daarvan afgestapt. Het blijft heel stil vanuit Redmont, op wat geruchten na. Volgens ingewijden had de voorjaarsupgrade gisteren uit moeten rollen, maar dat is niet gebeurd. Er zit namelijk een wel heel grote bug in de upgrade die zorgt voor een onherroepelijk crashend systeem. Er is dan ook direct gestopt met de beoogde uitrol, die al dan niet gisteren gestart had moeten worden. Lees hier verder.
Windows 10 update zorgt voor meer privacy
Voor Europese gebruikers moet de Windows 10 deze maand een stuk privacy-vriendelijker worden. En dat is zonder meer uitstekend nieuws. We schreven er vorig jaar al over: het is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens bar slecht gesteld met de privacy in Windows 10. Microsoft stuurt veel te veel informatie over gebruikers door naar het hoofdkantoor en het is veelal onduidelijk wat er precies doorgesluisd wordt. Een van de meest gewraakte onderdelen is Telemetrie. Maar ook de voor de eindgebruikers wel heel aimabel ingestelde opties betreffende het doorsluizen van privégegevens is velen al jaren een doorn in het oog. Dat het ongebreideld verzamelen van gebruikersgegevens tot grote ellende kan leiden is actueler dan ooit dankzij het Facebook-schandaal dat met de dag groter wordt. Misschien is dat ook een van de redenen dat Microsoft juist nu verbetering belooft. Lees hier verder
Dek je in tegen de komende Windows upgrade
De eerste Windows 10 upgrade staat voor ergens volgende maand op de rol. Het betekent weer een hoop risico’s betreffende crashende systemen en niet meer werkende drivers. Uitstellen van de komende Windows-upgrade kan, met de Pro-versie. Microsoft heeft het pushen van upgrades flink versneld. Inmiddels worden gebruikers niet één maar zelfs twee keer per jaar getrakteerd op dit tijdvretende klusje. Waarbij een compleet nieuwe versie van Windows óver een al bestaande versie heen wordt geschreven. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat dit – ook bij Windows 10 – maar al te vaak mis gaat. Zeker als je direct bij het uitrollen van de upgrade voor installeren kiest. Je bent dan simpelweg een proefkonijn, en de de eerste paar dagen en weken word je veelal gebombardeerd met updates om bugs en andere ellende glad te strijken. Niet iets waar de gemiddelde gebruiker die een systeem ook voor meer serieus werk inzet op zit te wachten. Lees hier verder hoe je upgrades in de Pro-versie uitstelt.
Windows 10 updates en upgrades
Microsoft heeft wederom een flinke groep deels zakelijke Windows 10-gebruikers tegen de schenen geschopt. Een ieder die nu nog op versie 1703 (de oorspronkelijke Creators Update) zit moet op z’n tellen gaan passen: de overstap naar 1709 wordt steeds meer geforceerd. Windows as a service begint voor steeds meer gebruikers van Windows 10 een vloek te worden. Niet alleen rollen er de laatste tijd opvallend veel tijdvretende updates op onverwachte momenten uit (Patch Tuesday is allang niet heilig meer), ook vertoont Microsoft weer hetzelfde gedrag als destijds bij het drammerige upgradegedrag van Windows 7 naar 10. Deze week was het weer raak. Veel Windows 10 Pro-gebruikers werden opnieuw getrakteerd op een upgrade van versie 1703 naar versie 1709. Ook als er gekozen was voor de Business Branch in combinatie met uitstel van een paar maanden van dit soort ingrijpende upgrades. Lees hier verder.
Extra updates rondom Spectre en Meltdown
Gebruikers die nog niet zijn overgestapt op de herfsteditie van vorig jaar oktober werden vandaag weer eens verrast met wederom een ongeplande Windows 10-update. Zoals we al voorspelden staan Windows 10-gebruikers moeilijke tijden te wachten betreffende updates. Spectre en Meltdown maken dat Microsoft zo ongeveer aan de lopende band updates aan het uitrollen is. Het zijn sinds deze maand vooral de ‘out of band’ – ofwel geheel onverwachte – updates die vervelend zijn. Normaal gesproken rolt Microsoft alleen op Patch Tuesday veiligheidsupdates uit. Deze zijn verplichte kost en het downloaden begint dan ook direct na het inloggen. Lees hier over mogelijke problemen en hoe je ze voorkomt.
Urgente Windows 10 update voor Spectre en Meltdown
Windows 10-gebruikers werden vorige week totaal onverwacht getrakteerd op een grote update met belangrijke veiligheidsupdates. Tamelijk urgent zelfs deze keer. Elke nog ondersteunde variant van Windows 10 kreeg er eentje voorgeschoteld. Meest belangrijke patch betreft het recent openbaar gemaakte hardware-lek in zo ongeveer elke gangbare processor van Intel en AMD. Deze fouten maken het voor kwaadwillenden mogelijk om vrij eenvoudig wachtwoorden en meer te achterhalen. Dat kan in theorie zelfs door het simpelweg bezoeken van een website met kwaadaardige code. Foute boel dus, lees hier meer over de noodzakelijke patch.
Pleisterdinsdag voor Windows 10
Gisteravond om 19.00 rolde Microsoft traditiegetrouw weer een (flinke) pleister uit voor Windows 10. Pleisterdinsdag (patch Tuesday) leverde vooral zakelijke gebruikers een belangrijke reparatie. Voor de meeste Europeanen is het eigenlijk pleisterwoensdag in plaats van pleisterdinsdag als het gaat om de maandelijkse patchronde voor Windows 10. Bij het inschakelen van je computer vandaag kreeg je dan ook weer een forse update voor de kiezen. Een van de meer opvallende reparaties betreft het feit waarbij zakelijke gebruikers van de oorspronkelijke Creators Edition afgelopen maand verplicht en zonder vragen werden overgezet naar de laatste herfst-update. Lees hier meer over deze forse patch.
Windows 10-herfstupdate zonder 4K
Het wordt mensen die de afgelopen herfstupdate hebben geïnstalleerd langzaam duidelijk: er ontbreken zaken. Inclusief ondersteuning voor het afspelen van HEVC 4K content. We meldden een tijd terug al dat de herfst creators update van afgelopen oktober een hoop zaken laat verdwijnen. Inmiddels blijkt er zelfs meer uitgehaald dan ‘beloofd’. Windows 10-gebruikers die het besturingssysteem schoon installeren en daarvoor het meest recente installatiemedium gebruiken merken dat video die volgens de nieuwe HEVC (ook wel bekend als H.256) niet meer afspeelbaar is. Vervelend, want steeds mee smartphones bijvoorbeeld maken gebruik van deze zeer efficiënte compressiemethode. De toekomst is dan ook overduidelijk aan HEVC maar Microsoft lijkt dat anders te zien. Lees hier over de verrassend simpele – en vreemde – oplossing.
Nieuw in Windows 10 ‘herfst 2017’
Het is je gelukt om te upgraden naar de nieuwste herfst-update van Windows 10? Dan wil je vast weten wat er nu nieuw is! De sinds gisteren aangeboden herfst-update is beter bekend onder de Engelse naam Windows 10 Fall Creators. Waarschijnlijk is een van de eerste dingen die je merkt na het implementeren van de upgrade dat er dingen zijn verdwenen. Een van de meest opvallende items die zijn gesneuveld is de mogelijkheid tot het maken van systeemimages. Ook het geliefde Paint is niet meer. Maar wat dát betreft heeft Microsoft toch een beetje pas op de plaats gemaakt nadat gebruikers duidelijk lieten weten hier niet blij mee te zijn. Paint is dan ook via de Windows Store alsnog – gratis – te downloaden. Zo is die softwarewinkel ook nog eens ergens goed voor. Lees hier wat er verder aan nieuws is te vinden in de herfsteditie van 2017.
Windows 10 patch patcht vorige patch
Microsoft heeft afgelopen maandag weer een noodreparatie in de vorm van een Windows 10 update uitgebracht. Deze moet de bugs die zijn geïntroduceerd met de update van 12 september repareren. De update van 12 september zorgde bij een hoop gebruikers voor fikse problemen. Behalve dat Edge niet meer functioneerde bleken ook veel mensen in bezit van HP computers getrakteerd te worden op een regelmatig verschijnend zwart scherm. Na een minuutje of tien werkte alles dan pas weer. Met de onverwacht uitgerolde patch van afgelopen maandag – nummer KB4040724 om precies te zijn – moeten deze problemen weer verholpen zijn. Waarom ten eerste de buggy update van 12 september is uitgerold én het vervolgens bijna twee weken heeft geduurd alvorens een oplossing verscheen zal ongetwijfeld nooit duidelijk worden. Lees hier meer over deze urgente patch.
Megalomane Windows 10-update frustreert
Gisteren rolde Windows update KB4038788 uit. Meer dan 1 GB schoon aan de haak leverde hij nogal wat problemen op. Het is bijna ‘traditie’ dat de grotere maandelijkse Windows 10 updates voor problemen zorgen. Gisteravond begon Microsoft met het uitrollen van update KB4038788. Het eerste dat velen opviel was dat het extreem lang duurde voordat alles gedownload en voorbereid was. Na inschakelen van de computer en inloggen duurde het bij sommigen uren alvorens het drivelampje tot rust kwam. Wij mochten ons gelukkig prijzen met een wachttijd van ‘slechts’ een dikke drie kwartier. Per systeem. En ook met het feit dat de update daadwerkelijk installeerde, wat lang niet bij iedereen het geval bleek. Lees hier meer over deze giga-update.
Na Windows 10 herfst-upgrade ontkom je niet meer aan updates
Na de herfst-update ontkom je écht niet meer aan updates
Tot nu toe was het mogelijk om grote updates en feature-updates van Windows 10 middels een truc tegen te houden. Na de update van september beslist Microsoft wat er voortaan wel of niet op jouw computer belandt. Een van de meest gehate dingen in Windows 10 is het verschrikkelijk pushy updategedrag. Voor gebruikers van de Home-versie is er helemaal geen ontkomen aan. Bij hen wordt elke update en upgrade gewoon geïnstalleerd. Of je het nou leuk vindt of niet. Home-gebruikers wordt vanaf deze herfst de laatste mogelijkheid ontnomen om via een truc upgrades uit te stellen. Lees er hier meer over.
Grote Windows 10 update staat klaar
Gisteren tegen het einde van de middag verscheen er ineens een onverwachte en onverwacht grote update voor Windows 10. Windows 10 slaat toe op de momenten dat je het ’t minst verwacht. Hoewel Microsoft bij de komst van de Creators Edition beloofde dat updates sneller en compacter zouden worden, blijkt die belofte in de praktijk erg tegen te vallen. Gisteren verscheen ineens een update met een bestandsgrootte van ergens tussen de 800 MB en 1 GB. De lijst met pleisters is dan ook indrukwekkend lang. Lees er hier alles over.
Comodo en nieuwste Windows 10-update niet compatibel
Afgelopen woensdag rolde Microsoft onverwacht een grote update uit. Deze blijkt niet compatibel met beveiligingsproducten van Comodo. Gebruik je een van de Comodo internetbeveiligingsprogramma’s én heb je de grote update voor Windows 10 vorige week woensdag geïnstalleerd? Dan is het zaak om deze update terug te draaien. Of als je de kans hebt hem niet te installeren. Dat is althans het advies van Comodo zelf. De producten van de softwarefabrikant kunnen namelijk niet overweg met het afgeleverde pleisterpakket. De gevolgen zijn erg vervelend als je wel door blijft modderen. Lees hier verder.
Vrijdagmiddagverrassing: een Windows 10 update
Windows 10-gebruikers in onze contreien werden vrijdagmiddag verrast op een ‘tussendoorse’ Windows 10 update voor de Creators Edition. Hoewel Microsoft ooit min of meer heeft aangegeven Windows updates alleen op ‘patch tuesday’ ofwel pleisterdinsdag uit te rollen, is dat geen wet van meden en perzen. Met name sinds de uitrol van de Creators update zien we regelmatig ook updates tussendoor verschijnen. Afgelopen vrijdagmiddag was het weer zo ver, update KB4020102 werd uitgerold. Lees hier wat er nieuw is.
Microsoft rolt opnieuw een grote update uit voor Windows 10
In januari sloeg Microsoft om onbekend gebleven redenen de maandelijkse update-ronde (Patch Tuesday) over. Deze maand was het raak: vorige week verscheen een grote cumulatieve update. En deze week werden gebruikers wederom op een monsterlijk grote serie noodpatches getrakteerd. Updates voor Windows 10 blijven veel eindgebruikers kopzorgen geven. Je weet maar nooit of een update goed verloopt en of er geen nieuwe fouten geïntroduceerd worden. Dat laatste bleek het geval bij de updateronde van maart, vorige week dinsdag verschenen. Vandaag mogen Windows 10-gebruikers er wederom even voor gaan zitten: update KB4015438 wordt uitgerold. Een onaangekondigde en wellicht onaangename verrassing, want het is een flink uit de kluiten gewassen volledige cumulatieve update. Met daarin ten minste twee urgente reparaties van vorige week geïntroduceerde fouten. Lees er hier meer over.
Microsoft hervat maandelijkse updatecyclus voor Windows 10
Microsoft heeft deze week de maandelijkse Patch Tuesday weer in ere hersteld. Met name voor Windows 10-gebruikers was een update vanwege een aantal grote veiligheidslekken noodzakelijk. Om nog altijd onbekende redenen heeft Microsoft in februari een belangrijke patchronde overgeslagen. Normaal gesproken vindt deze altijd plaats op de tweede dinsdag in een maand, de zogeheten Patch Tuesday. Deze week was het dan weer zover: de patchrondes zijn hervat. Daarmee zijn Windows 10-gebruikers verlost van een aantal veiligheidslekken die al een ruime maand bekend zijn. Lees hier meer over deze pleister.
Windows 10 bug breekt back-up en systeemherstel
Een nieuwe Windows 10 bug zorgt ervoor dat Systeemherstel niet meer werkt. Daarnaast zijn ook gemaakte back-ups en images mogelijk niet betrouwbaar. Sinds een dag of tien klagen steeds meer Windows 10-gebruikers over een niet meer functionerend Systeemherstel. Tegelijkertijd verschijnt in het Windows Logboek een vreemde waarschuwing. Beide zaken lijken gerelateerd, alleen kijkt de gemiddelde gebruiker natuurlijk nauwelijks tot nooit in de logbestanden. Behalve een niet meer functionerend systeemherstel treedt de fout ook op bij gebruik van bestandsback-upsoftware en het maken van systeemimages. Het betekent dat áls er iets fout gaat in Windows 10, u op dit moment geen weg terug meer hebt. Lees hier meer over het probleem.
Wil je een hele verzameling aan tips en trucs voor Windows 10 bij de hand hebben? Kijk dan eens naar het boek 101 tips en trucs voor Windows van Ronald Smit. Perfect om naast je computer of laptop te leggen.