Even wachten: update voor Windows 10!

Windows 10 updates en upgrades

Windows – en vooral Windows 10 – worden zeer regelmatig van updates en upgrades voorzien. Vaak gaat dat redelijk tot goed, maar soms gaat het mis. Lees op het Computer Creatief blog alles over vreemde updates, complexe upgrades en eventuele bekende problemen die ze kunnen veroorzaken.

Wil je een hele verzameling aan tips en trucs voor Windows 10 bij de hand hebben? Kijk dan eens naar het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie van Ronald Smit. Perfect om naast je computer of laptop te leggen. Deze nieuwe editie neemt ook meteen de herfst-Creators Update van vorig jaar oktober mee.

Windows 10 updates en upgrades

Extra updates rondom Spectre en Meltdown

Gebruikers diSpectre en Meltdown updates voor Windows 10e nog niet zijn overgestapt op de herfsteditie van vorig jaar oktober werden vandaag weer eens verrast met wederom een ongeplande Windows 10-update. Zoals we al voorspelden staan Windows 10-gebruikers moeilijke tijden te wachten betreffende updates. Spectre en Meltdown maken dat Microsoft zo ongeveer aan de lopende band updates aan het uitrollen is. Het zijn sinds deze maand vooral de ‘out of band’ – ofwel geheel onverwachte – updates die vervelend zijn. Normaal gesproken rolt Microsoft alleen op Patch Tuesday veiligheidsupdates uit. Deze zijn verplichte kost en het downloaden begint dan ook direct na het inloggen. Lees hier over mogelijke problemen en hoe je ze voorkomt.

Urgente Windows 10 update voor Spectre en Meltdown

Microsoft rolt urgente patch tegen Spectre en Meltdown uit

Windows 10-gebruikers werden vorige week totaal onverwacht getrakteerd op een grote update met belangrijke veiligheidsupdates. Tamelijk urgent zelfs deze keer. Elke nog ondersteunde variant van Windows 10 kreeg er eentje voorgeschoteld. Meest belangrijke patch betreft het recent openbaar gemaakte hardware-lek in zo ongeveer elke gangbare processor van Intel en AMD. Deze fouten maken het voor kwaadwillenden mogelijk om vrij eenvoudig wachtwoorden en meer te achterhalen. Dat kan in theorie zelfs door het simpelweg bezoeken van een website met kwaadaardige code. Foute boel dus, lees hier meer over de noodzakelijke patch.

Pleisterdinsdag voor Windows 10

Even wachten: update voor Windows 10!

Gisteravond om 19.00 rolde Microsoft traditiegetrouw weer een (flinke) pleister uit voor Windows 10. Pleisterdinsdag (patch Tuesday) leverde vooral zakelijke gebruikers een belangrijke reparatie. Voor de meeste Europeanen is het eigenlijk pleisterwoensdag in plaats van pleisterdinsdag als het gaat om de maandelijkse patchronde voor Windows 10. Bij het inschakelen van je computer vandaag kreeg je dan ook weer een forse update voor de kiezen. Een van de meer opvallende reparaties betreft het feit waarbij zakelijke gebruikers van de oorspronkelijke Creators Edition afgelopen maand verplicht en zonder vragen werden overgezet naar de laatste herfst-update. Lees hier meer over deze forse patch.

Windows 10-herfstupdate zonder 4K

Support voor HEVC ontbreekt in de meest recente versie van Windows 10Het wordt mensen die de afgelopen herfstupdate hebben geïnstalleerd langzaam duidelijk: er ontbreken zaken. Inclusief ondersteuning voor het afspelen van HEVC 4K content. We meldden een tijd terug al dat de herfst creators update van afgelopen oktober een hoop zaken laat verdwijnen. Inmiddels blijkt er zelfs meer uitgehaald dan ‘beloofd’. Windows 10-gebruikers die het besturingssysteem schoon installeren en daarvoor het meest recente installatiemedium gebruiken merken dat video die volgens de nieuwe HEVC (ook wel bekend als H.256) niet meer afspeelbaar is. Vervelend, want steeds mee smartphones bijvoorbeeld maken gebruik van deze zeer efficiënte compressiemethode. De toekomst is dan ook overduidelijk aan HEVC maar Microsoft lijkt dat anders te zien. Lees hier over de verrassend simpele – en vreemde – oplossing.

Nieuw in Windows 10 ‘herfst 2017’

Wat is er nieuw in de Creators Update, herfst 2017 voor Windows 10?

Het is je gelukt om te upgraden naar de nieuwste herfst-update van Windows 10? Dan wil je vast weten wat er nu nieuw is! De sinds gisteren aangeboden herfst-update is beter bekend onder de Engelse naam Windows 10 Fall Creators. Waarschijnlijk is een van de eerste dingen die je merkt na het implementeren van de upgrade dat er dingen zijn verdwenen. Een van de meest opvallende items die zijn gesneuveld is de mogelijkheid tot het maken van systeemimages. Ook het geliefde Paint is niet meer. Maar wat dát betreft heeft Microsoft toch een beetje pas op de plaats gemaakt nadat gebruikers duidelijk lieten weten hier niet blij mee te zijn. Paint is dan ook via de Windows Store alsnog – gratis – te downloaden. Zo is die softwarewinkel ook nog eens ergens goed voor. Lees hier wat er verder aan nieuws is te vinden in de herfsteditie van 2017.

Windows 10 patch patcht vorige patch

Deze Windows 10 patch patcht de vorige patchMicrosoft heeft afgelopen maandag weer een noodreparatie in de vorm van een Windows 10 update uitgebracht. Deze moet de bugs die zijn geïntroduceerd met de update van 12 september repareren. De update van 12 september zorgde bij een hoop gebruikers voor fikse problemen. Behalve dat Edge niet meer functioneerde bleken ook veel mensen in bezit van HP computers getrakteerd te worden op een regelmatig verschijnend zwart scherm. Na een minuutje of tien werkte alles dan pas weer. Met de onverwacht uitgerolde patch van afgelopen maandag – nummer KB4040724 om precies te zijn – moeten deze problemen weer verholpen zijn. Waarom ten eerste de buggy update van 12 september is uitgerold én het vervolgens bijna twee weken heeft geduurd alvorens een oplossing verscheen zal ongetwijfeld nooit duidelijk worden. Lees hier meer over deze urgente patch.

Megalomane Windows 10-update frustreert

Dit was wel een heel erg grote Windows 10 updateGisteren rolde Windows update KB4038788 uit. Meer dan 1 GB schoon aan de haak leverde hij nogal wat problemen op. Het is bijna ‘traditie’ dat de grotere maandelijkse Windows 10 updates voor problemen zorgen. Gisteravond begon Microsoft met het uitrollen van update KB4038788. Het eerste dat velen opviel was dat het extreem lang duurde voordat alles gedownload en voorbereid was. Na inschakelen van de computer en inloggen duurde het bij sommigen uren alvorens het drivelampje tot rust kwam. Wij mochten ons gelukkig prijzen met een wachttijd van ‘slechts’ een dikke drie kwartier. Per systeem. En ook met het feit dat de update daadwerkelijk installeerde, wat lang niet bij iedereen het geval bleek. Lees hier meer over deze giga-update.

Na Windows 10 herfst-upgrade ontkom je niet meer aan updates

Windows 10 Home-gebruikers zitten nu echt vast aan verplichte updatesNa de herfst-update ontkom je écht niet meer aan updates
Tot nu toe was het mogelijk om grote updates en feature-updates van Windows 10 middels een truc tegen te houden. Na de update van september beslist Microsoft wat er voortaan wel of niet op jouw computer belandt. Een van de meest gehate dingen in Windows 10 is het verschrikkelijk pushy updategedrag. Voor gebruikers van de Home-versie is er helemaal geen ontkomen aan. Bij hen wordt elke update en upgrade gewoon geïnstalleerd. Of je het nou leuk vindt of niet. Home-gebruikers wordt vanaf deze herfst de laatste mogelijkheid ontnomen om via een truc upgrades uit te stellen. Lees er hier meer over.

Grote Windows 10 update staat klaar

Gisteren tegen hetEr staat een grote update voor Windows 10 klaar einde van de middag verscheen er ineens een onverwachte en onverwacht grote update voor Windows 10. Windows 10 slaat toe op de momenten dat je het ’t minst verwacht. Hoewel Microsoft bij de komst van de Creators Edition beloofde dat updates sneller en compacter zouden worden, blijkt die belofte in de praktijk erg tegen te vallen. Gisteren verscheen ineens een update met een bestandsgrootte van ergens tussen de 800 MB en 1 GB. De lijst met pleisters is dan ook indrukwekkend lang. Lees er hier alles over.

Comodo en nieuwste Windows 10-update niet compatibelDeze Windows 10 update en Comodo verdragen elkaar niet

Afgelopen woensdag rolde Microsoft onverwacht een grote update uit. Deze blijkt niet compatibel met beveiligingsproducten van Comodo. Gebruik je een van de Comodo internetbeveiligingsprogramma’s én heb je de grote update voor Windows 10 vorige week woensdag geïnstalleerd? Dan is het zaak om deze update terug te draaien. Of als je de kans hebt hem niet te installeren. Dat is althans het advies van Comodo zelf. De producten van de softwarefabrikant kunnen namelijk niet overweg met het afgeleverde pleisterpakket. De gevolgen zijn erg vervelend als je wel door blijft modderen. Lees hier verder.

Vrijdagmiddagverrassing: een Windows 10 update

Een 'out-of-band' Windows 10 update op vrijdagmiddagWindows 10-gebruikers in onze contreien werden vrijdagmiddag verrast op een ‘tussendoorse’ Windows 10 update voor de Creators Edition. Hoewel Microsoft ooit min of meer heeft aangegeven Windows updates alleen op ‘patch tuesday’ ofwel pleisterdinsdag uit te rollen, is dat geen wet van meden en perzen. Met name sinds de uitrol van de Creators update zien we regelmatig ook updates tussendoor verschijnen. Afgelopen vrijdagmiddag was het weer zo ver, update KB4020102 werd uitgerold. Lees hier wat er nieuw is.

Microsoft rolt opnieuw een grote update uit voor Windows 10

Deze onverwachte uopdate repareert bij de update van vorige week geïntroduceerde ernstige foutenIn januari sloeg Microsoft om onbekend gebleven redenen de maandelijkse update-ronde (Patch Tuesday) over. Deze maand was het raak: vorige week verscheen een grote cumulatieve update. En deze week werden gebruikers wederom op een monsterlijk grote serie noodpatches getrakteerd. Updates voor Windows 10 blijven veel eindgebruikers kopzorgen geven. Je weet maar nooit of een update goed verloopt en of er geen nieuwe fouten geïntroduceerd worden. Dat laatste bleek het geval bij de updateronde van maart, vorige week dinsdag verschenen. Vandaag mogen Windows 10-gebruikers er wederom even voor gaan zitten: update KB4015438 wordt uitgerold. Een onaangekondigde en wellicht onaangename verrassing, want het is een flink uit de kluiten gewassen volledige cumulatieve update. Met daarin ten minste twee urgente reparaties van vorige week geïntroduceerde fouten. Lees er hier meer over.

Microsoft hervat maandelijkse updatecyclus voor Windows 10

Microsoft heeft Microsoft hervat de maandelijkse updatecyclus voor Windows 10deze week de maandelijkse Patch Tuesday weer in ere hersteld. Met name voor Windows 10-gebruikers was een update vanwege een aantal grote veiligheidslekken noodzakelijk. Om nog altijd onbekende redenen heeft Microsoft in februari een belangrijke patchronde overgeslagen. Normaal gesproken vindt deze altijd plaats op de tweede dinsdag in een maand, de zogeheten Patch Tuesday. Deze week was het dan weer zover: de patchrondes zijn hervat. Daarmee zijn Windows 10-gebruikers verlost van een aantal veiligheidslekken die al een ruime maand bekend zijn. Lees hier meer over deze pleister.

Windows 10 bug breekt back-up en systeemherstel

Windows 10 update maakt systeemherstel en meer kapotEen nieuwe Windows 10 bug zorgt ervoor dat Systeemherstel niet meer werkt. Daarnaast zijn ook gemaakte back-ups en images mogelijk niet betrouwbaar. Sinds een dag of tien klagen steeds meer Windows 10-gebruikers over een niet meer functionerend Systeemherstel. Tegelijkertijd verschijnt in het Windows Logboek een vreemde waarschuwing. Beide zaken lijken gerelateerd, alleen kijkt de gemiddelde gebruiker natuurlijk nauwelijks tot nooit in de logbestanden. Behalve een niet meer functionerend systeemherstel treedt de fout ook op bij gebruik van bestandsback-upsoftware en het maken van systeemimages. Het betekent dat áls er iets fout gaat in Windows 10, u op dit moment geen weg terug meer hebt. Lees hier meer over het probleem.