Windows 10 upgrade delete alle gebruikersbestanden (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/prullenbak-recycle-bin-shredder-97586/)

Windows 10 upgrade delete alle gebruikersbestanden

De nieuwste Windows 10 upgrade levert een groot risico voor gebruikersbestanden als documenten en foto’s op. Steeds meer mensen melden dat ze alles na de upgrade kwijt zijn. Wachten met upgraden is dus belangrijker dan ooit!

Het lijkt op de allergrootste blunder tot nu toe van Microsoft, als het gaat om ‘t uitrollen van upgrades. Wereldwijd klagen steeds meer gebruikers over het feit dat ze na de upgrade naar 1809 al hun documenten, foto’s en andere spullen kwijt zijn. Dat is absoluut uniek in de geschiedenis van Windows updates en upgrades. Wat ons betreft een reden om de uitrol van 1809 per direct te stoppen; het is echter de vraag of Microsoft zich iets aantrekt van de stortvloed aan klachten van in paniek zijnde gebruikers. Eerst echter het ‘goede’ nieuws. Ben jij ook al je bestanden en foto’s kwijtgeraakt na de upgrade? Dan is er nog hoop. Zorg ten eerste dat je geen enkel bestand naar de harddisk wegschrijft en installeer ook geen programma’s. Wel moet je direct Recuva downloaden en starten. Daarmee kun je je bestanden (of in ieder geval een groot deel daarvan) nog terughalen. Maar alleen als het betreffende deel van de schijf niet is overschreven door andere data. Dat laatste zou wel eens mis kunnen gaan bij een schijf die maar weinig vrije ruimte heeft.

OneDrive mogelijk een oorzaak

Wat er nou precies aan de hand is, is vooralsnog onduidelijk. Een deel van de getroffenen verwijst naar een oudere versie van OneDrive, zorg dus dat je dat tooltje in ieder geval van een update voorziet alvorens de upgrade naar 1809 uit te voeren. Nog beter is het om OneDrive voor de upgrade volledig te de-installeren. Toch is het ook dan niet zeker dat je documenten behouden blijven. Het probleem is in ieder geval niet zeldzaam, getuige deze druk bezochte pagina met getroffen gebruikers.

Wacht met upgraden

Het advies dat nu overal wordt gegeven is: wacht met upgraden. Gebruik je een Home-versie van Windows, dan voorkom je (tijdelijk) de installatie van 1809 door vooral niet zelf naar updates te laten zoeken. Zodra je dat namelijk doet begint het downloaden en installeren van de gewraakte upgrade direct en is er geen ontkomen meer aan. Gebruikers van de Pro-versie van Windows 10 dienen direct over te stappen op het Semi Annual-updateschema en vooral niet te kiezen voor Semi Annual (Targeted). Hoe je dat precies doet lees je op onze pagina met instructies hiervoor. Overigens is het zaak om ook een systeemimage te maken voor de upgrade, want een terugrolactie brengt de documenten hoogstwaarschijnlijk helaas ook niet terug.

Wat nu, Microsoft?

Het moge duidelijk zijn dat de problemen rondom upgrades en updates van Windows 10 steeds groter worden. Het lijkt erop dat de fabrikant geen enkele controle heeft over de stabiliteit van Windows-upgrades. Een zeer slechte zaak, want bij welke update of upgrade dan ook mogen gebruikersdocumenten natuurlijk nooit een enkel risico lopen. Wat dat betreft is nu een grens overschreden. Het betekent voor jou als eindgebruiker dat je nog voorzichtiger moet zijn met updaten en upgraden. Zorg voor een goede back-up van al je onmisbare spullen. Beter nog: bewaar voortaan al je documenten op een NAS en zorg dat je OneDrive niet (meer) gebruikt. De risico’s van die laatste tool zijn mogelijk te groot om het gebruik ervan te blijven rechtvaardigen. Hoe dan ook, hopelijk zijn we met deze mega-bug toch wel op een keerpunt aanbeland als het gaat om de veel te geforceerde uitrol van upgrades. Het is tijd dat Redmont zich weer gaat concentreren op kwaliteit en niet op kwantiteit. Upgrades van Windows (en feitelijk ook andere besturingssystemen) brengen (grote) risico’s met zich mee. Meer keren per jaar gebruikers blootstellen aan die gevaren is eigenlijk gewoon niet acceptabel.

Op moment van schrijven heeft Microsoft de upgrade nog altijd niet teruggetrokken, het blijft met name voor Home-gebruikers dus verschrikkelijk goed opletten de komende weken.

Inmiddels heeft Microsoft de upgrade teruggetrokken. Wanneer er een nieuwe versie komt is nog onbekend. (6-10-18)

 

Je coHet boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit mputer is nu duidelijk geen veilige haven meer voor je documenten en foto’s. Heb je nog geen NAS, overweeg de aanschaf van een dergelijk apparaat dan zeker eens. Er zijn modellen voor elk budget, dus daar hoef je je alvast geen zorgen om te maken. En héb je eenmaal een NAS draaien, dan zijn er nog veel meer leuke dingen mee mogelijk. Lees daarvoor het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit maar eens.

Meer artikelen over Windows updates en upgrades vind je op onze verzamelpagina.

4 gedachten over “Windows 10 upgrade delete alle gebruikersbestanden”

  1. Heb windows 10 Oktober versie op Twee PC geinstalleerd en (64 bit en 32 bit) het draaid als een zonnetje, geen enkel bestand is verwijderd.

  2. Ik heb al sinds het begin windows 10. Moet ik me zorgen maken,want hier is toch sprake van een upgrade en niet van update … of zie ik dat verkeerd?

    1. Ja, u moet zich zorgen maken helaas. Al geldt nu wel dat Microsoft de gewraakte upgrade eindelijk heeft teruggetrokken. In dat opzicht is het directe gevaar geweken. Het is door de hoge upgrade- en updatefrequentie van Windows 10 nagenoeg onvermijdelijk dat er dingen mis gaan. Zorg dus altijd voor een goede back-up en bewaar echt onmisbare documenten, foto’s etc. bij voorkeur niet (meer) op een Windows-computer. En als je – bijvoorbeeld onderweg op de laptop – toch documenten en dergelijke moet bewaren, sla deze dan niet (meer) op in de gebruikersmappen van Windows 10 (denk aan Mijn documenten enzovoorts). Maak een nieuwe map voor dat soort zaken, liefst op een aparte partitie. Of nog beter: gebruik een externe harde schijf of USB-stick. Bij thuiskomst de bestanden snel overhevelen naar bijvoorbeeld een NAS.

      Overigens: er kunnen zowel bij updates (tegenwoordig multi-maandelijks uitgerold) als bij upgrades dingen flink mis gaan heeft de ervaring inmiddels geleerd. De kans dat het bij de laatste categorie mis gaat is echter vele malen groter. Probleem hierbij is dat je upgrades als Home-user niet kunt omzeilen. Op een dag start je de pc op en begint de installatie. Dat is het gevaarlijke van Windows 10: er is geen ontsnappen aan voor een flink deel van de gebruikers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.