Gaat het Windows 10 zoekcentrum als reclamebord fungeren? Vandaag viel het ineens op dat ‘t daar wel erg druk aan het worden is.
Microsoft blijft naar slinkse manieren zoeken om zaken geforceerd onder de aandacht van de gebruiker te brengen. Verscheen eerst al een ‘corona-blokje’ in het zoekcentrum van Windows 10, nu staat er inmiddels ook een downloadblok voor de nieuwe Edge browser in. Dat oogt allemaal nog relatief onschuldig, want ja: corona treft ons allemaal en informatie daarover is dus als een ‘sociaal gebaar’ te beschouwen. Edge is een eigen product van Microsoft, dus dat ze daar reclame – want dat is het natuurlijk gewoon – voor maken is ergens te begrijpen. Anderzijds: het maakt het toch al wat onoverzichtelijke nieuwe zoekcentrum nog rommeliger. En het is duidelijk dat Microsoft aan het experimenteren is met ‘t ‘injecteren’ van allerlei informatie op diverse veelgebruikte plekken in Windows. Denk aan het vergrendelingsscherm, of de Verkenner. Of inderdaad dat Windows 10 zoekcentrum. Deels zijn die ‘suggesties’ uit te schakelen, maar deels ook niet.
App-suggesties
Wat de blokjes in het zoekcentrum betreft: je kunt ze verwijderen door op het afsluitkruisje te klikken. Maar er komen ongetwijfeld weer nieuwe. Hoe lang zal het nog duren voordat het écht advertenties van derden worden? Feitelijk draait Microsoft daar z’n hand natuurlijk al niet helemaal voor om. Na een schone installatie van Windows 10 zie je – met de standaardinstellingen nog actief – hopen app-suggesties in je startmenu verschijnen. Dat is puur reclame voor apps die zowel maker als Microsoft maar wat graag aan je verkopen.
Geld verdienen aan Windows 10
Het grote probleem voor de softwaregigant is natuurlijk dat ze – zeker op de particuliere markt – nauwelijks nog geld verdienen aan Windows 10. Heb je het eenmaal geïnstalleerd, dan blijft dat gedurende de levensduur van je systeem draaien. Op de aanschaf van een nieuwe pc of laptop vangt Microsoft nog een provisie per verkocht systeem. Maar de verkoop van traditionele computers loopt al jaren terug (en wát verkocht wordt gaat veel langer mee dan vroeger). Tegelijkertijd geldt dat er – volgens Microsoft zelf – meer dan een miljard Windows 10 systemen geactiveerd zijn (en dat is dan wel inclusief bijvoorbeeld XBox gameconsoles en nog wat meer van ‘embedded’ dingen). Hoe dan ook, zelfs als er ‘maar’ 500.000 écht actieve Windows pc’s en laptops in gebruik zouden zijn, zou je daar een enorme berg advertentie-inkomsten uit kunnen halen. Waarbij bijvoorbeeld de hoofdprijs gevraagd kan worden voor een schermvullende advertentie op het vergrendelingsscherm. Terwijl ook adverteren in het Windows 10 zoekcentrum natuurlijk een aardige prijs op kan leveren.

Speculeren
Vrees (nog…) niet: dit is allemaal puur speculatief. Maar als wij het kunnen bedenken, kan Microsoft dat zeker ook. En gezien het feit dat Windows 10 meer en meer naar de achtergrond verdwijnt als kernproduct van Microsoft (op de laatste ontwikkelaarsmeeting werd er opvallend weinig aandacht aan besteed) is een alternatieve bron van inkomsten geen onrealistische gedachte. Windows 10 zal voorlopig nog wel een tijdje in gebruik blijven, zeker zolang het nog min of meer de standaard in het bedrijfsleven is qua desktops aldaar (op servervlak heeft Windows daar inmiddels allang afgedaan; grotendeels vervangen door Linux). En dat betekent dat bijvoorbeeld de salarissen van ontwikkelteams doorbetaald moeten worden. En er dus geld binnen moet blijven komen. Daarvoor zou je als bedrijf – zeker voor consumenten – kunnen denken aan sponsoring via advertenties. Mogelijk kom je daar in het geval van Windows 10 ook nog mee weg bij met name gebruikers van de Home-versie, want veel mensen hebben toch al de indruk dat Windows 10 ‘gratis’ is.
Blijf goed opletten
Kortom: we blijven de ontwikkelingen wat ‘suggesties’ her en der in Windows betreft nauwlettend in de gaten houden. En we adviseren je om zelf ook goed op te blijven letten. Voor je het weet klik je in het zoekcentrum op een installatielink voor een of ander gepromoot stukje software. Zoals bijvoorbeeld dat vermaledijde Edge, waar je – wat ons betreft – zelfs met de nieuwe Chrome-engine niet op zit te wachten. Want ja: dan kun je net zo goed de originele Chrome browser installeren natuurlijk!
Nog een kleine en actuele toevoeging tot slot: Meest recente ´suggesties´ in het zoekcentrum komen van Bing, de zoekmachine van Microsoft. Dat lezen we in ieder geval alhier. Omdat niet alle gebruikers het te zien krijgen, is het waarschijnlijk het zoveelste experiment van Microsoft.
Meer weten over Windows 10 en allerlei soms tamelijk verborgen en wat cryptisch omschreven instellingsmogelijkheden? Lees dan het ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit En Bob van Duuren) zeker eens helemaal door! Dit boek zet de meest relevante van deze functionaliteiten op een rijtje en ontsluit ze voor de lezer. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: u leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat u weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat u over een werkende netwerkopstelling beschikt.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.