Windows 11 Configuratiescherm

Windows 11 Configuratiescherm

Ook de laatste update heeft ie overleefd: het Windows 11 Configuratiescherm. Maar waar vindt u dit toch wel handige onderdeel? Dit artikel is een extract uit mijn Handboek Windows 11.

Eerder in het boek werd de sneltoets al genoemd; Windows 11 Configuratiescherm+X. We kunnen ons echter voorstellen dat uit de beschrijving niet direct duidelijk wordt welk een krachtig snelmenu hier eigenlijke mee wordt geopend.

Het snelmenu Windows 11 Configuratiescherm+X opent evenwel een menu met opties die met name de gevorderde computergebruiker doet watertanden. Tal van mogelijkheden om de pc verder te beheren en te finetunen zijn daarin onder handbereik. De visuele mogelijkheden van Windows 11 met de nieuwe vensters en de app Instellingen worden hiermee een beetje verlaten. Veel vensters die via dit menu worden geopend doen meer denken aan de klassieke beheermogelijkheden uit Windows 7 en zelfs daarvoor.

Windows 11 Configuratiescherm
De sneltoets Windows-toets+X opent een snelmenu met krachtige mogelijkheden.


Windows 11 Configuratiescherm

Instellingen vs. Configuratiescherm

Het lijkt erop dat Microsoft ervoor kiest om alle ‘algemene’ instellingen onder te brengen in de app Instellingen. Dit is de toepassing waar gewone gebruikers verreweg de meeste beheerhandelingen kunnen en zullen uitvoeren. Voor de poweruser is het klassieke Configuratiescherm behouden, al is het wat onzichtbaarder geworden. Via Windows 11 Configuratiescherm+X is het echter snel te openen en kunt u de meeste onderdelen weer tot in detail beheren. In ieder geval diepgaander dan via de app Instellingen mogelijk is. Maar: via Instellingen is het in het algemeen een stuk sneller te vinden – voor de nieuwe gebruiker– en eenvoudiger in gebruik.


Configuratiescherm

Het ‘ouderwetse’ Configuratiescherm wordt geopend door op Windows 11 Configuratiescherm+R (Uitvoeren) te drukken en vervolgens control panel te typen. Het Configuratiescherm is wel een stuk leger dan in vorige versies van Windows. Immers, veel mogelijkheden zijn overgebracht naar de app Instellingen.

Windows 11 Configuratiescherm
Het aloude Configuratiescherm is ook nog aanwezig. Sommige mogelijkheden zijn dubbel uitgevoerd (ze staan ook in Instellingen), andere mogelijkheden treft u alleen aan in het Configuratiescherm.

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Werken met een nieuw besturingssysteem roept onvermijdelijk vragen op. Het Handboek Windows 11 loodst u soepel door de vernieuwingen en geeft snel antwoord op uw vragen. U kunt dit boek prima gebruiken als zelfstudiegids of als naslag bij het oplossen van computerproblemen. Met de handige vragen en oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk kunt u de belangrijkste zaken nog eens herhalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.