Windows 11 installeren op computer die niet geschikt is voor Windows 11

Windows 11 installeren op computer die niet geschikt is voor Windows 11

Een dikke 5 jaar geleden kocht ik een Windows-laptop omdat mijn oude iMac op zijn laatste benen liep. Die laptop – een Dell XPS15 – is een best snelle computer, met ssd, met 16 gig geheugen en een i7-processor. Niet echt oud en afgeschreven. Voor Microsoft blijkbaar wel, want deze Dell was niet geschikt voor Windows 11. Voor mij werkte die Dell nog prima, dus waarom zou ik er geen Windows 11 op kunnen draaien? Ik las hier en daar online hoe je Windows 11 op een niet geschikte computer aan de praat kon krijgen. Aan het werk dan maar: Windows 11 installeren op computer die niet geschikt is voor Windows 11. 

TPM? Nooit van gehoord…

Collega Ronald Smit schreef bij de aankondiging van Windows 11 een blogpost over de potentieel kostbare upgrade naar Windows 11. Had je geen TPM 2.0, had je een oudere CPU, dan kon je het wel vergeten met Windows 11. TPM? Ik had er niet van gehoord en mijn i7 vond ik nu niet echt een ‘verouderde CPU’. Ik keek met de Microsoft-app Pc-statuscontrole of mijn Dell wel voldeed aan de minimale systeemvereisten. Nee, dus: de Dell heeft TPM 1.2 en mijn CPU is verouderd. Versleten als het ware, nog wel genoeg om Windows 10 aan de praat te houden. De laptop was geschikt om naar het Windows 10-bejaardenhuis voor oude, afgeschreven laptops te vertrekken. Einde verhaal. Voor jou geen Windows 11.

Het register aanpassen

Maar daar verschenen online al die blogposts om TPM 2.0 te omzeilen. Met een beetje moeite lukte het heus echt wel om Windows 11 te installeren op een niet geschikte laptop. Zat ik te wachten op TPM 2.0? Collega Ronald schreef in zijn stuk: Extra triest is dat de meeste mensen geen enkele behoefte hebben aan TPM 2.0 en met name thuisgebruikers en klein-zakelijke gebruikers er geen profijt van zullen hebben. Verder bepaalde ik zelf wel of mijn laptop snel genoeg is met de huidige processor om Windows 11 te draaien. Ik zocht online en vond een site waarin werd beschreven om het register van de laptop zo aan te passen dat de TPM 2.0 er niet meer toe deed. Helaas, Microsoft bleef maar klagen dat mijn laptop niet geschikt was voor dat prachtige Windows 11. Laat dan maar, dacht ik in eerste instantie en werkte verder op mijn iMac.

We raden het af!

Het zat me toch niet lekker toen ik steeds meer sites zag waar werd beschreven hoe je toch Windows 11 op een niet geschikte computer kon installeren. Toen zelfs Microsoft de truc vertelde waarmee de installatie kon lukken probeerde ik het nog een keer. Ik citeer Microsoft over deze ‘hack’: Microsoft raadt het installeren van Windows 11 af op apparaten die niet voldoen aan de minimale systeemvereisten voor Windows 11. Als je ervoor kiest om Windows 11 te installeren op een apparaat dat niet aan deze vereisten voldoet en je de risico’s erkent en begrijpt, kun je de volgende registersleutelwaarden maken en de controle op TPM 2.0 (minimale vereiste is TPM 1.2), de CPU-familie en het CPU-model overslaan.

Buiten de garantie!

 Ik las nog even over de risico’s die ik liep als ik toch Windows 11 ging installeren. Microsoft schrijft: Als u doorgaat met het installeren Windows 11, wordt uw pc niet meer ondersteund en heeft u geen recht meer op updates. Schade aan uw pc als gevolg van een gebrek aan compatibiliteit valt niet onder de garantie van de fabrikant. Ok. Ik kan altijd nog Linux op mijn laptop installeren. Vooruit met de geit.

Het register aanpassen deel 2

Ik voegde een registersleutel toe met de eigenschap AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU  zoals beschreven door Microschoft, downloadde de ISO met daarop Windows 11 en startte de installatie. Alles leek goed te gaan, totdat de Dell opnieuw startte en ik het bekende Windows 10-uiterlijk te zien kreeg. Ik kreeg deze mededeling: “We couldn’t install Windows 11” We’ve set your PC back to the way it was right before you started installing Windows 11. 0x800F0830 – 0x2003 The Installation failed in the SAFE_OS phase with an error during INSTALL_UPDATES operation.

Zoekt en je zult vinden

Installatie mislukt…

Wat nu weer? Maar het internet is geduldig, en ergens heeft iemand hetzelfde probleem als jij. Dus zocht ik op 0x800F0830 – 0x2003 en SAFE_OS phase with an error during INSTALL_UPDATES. En jawel, daar was een oplossing voor. Tijdens de installatie wil Microsoft updates downloaden en dat lukt niet. De oplossing was: zet je verbinding met het internet uit, geef aan dat je die updates niet hoeft tijdens de installatie en installeren maar. En verdomd! Een kwartiertje later stond Windows 11 me vrolijk tegemoet te grijnzen! Nu nog even alle drivers van de Dell updaten en eens kijken wat voor vlees we met Windows 11 in de kuip hebben. Maar dat is voor een volgende blogpost.

Wat we met de privacy-instellingen aan moeten is iets voor een volgende blogpost.

Als reactie op deze blogpost schreef collega Ronald Smit het stuk Pas op met Windows 11 op een oude computer. Zijn advies: doe het niet!

Misschien ben je volkomen tevreden met Windows 10 en heb je helemaal geen behoefte aan Windows 11. Waarschijnlijk heb je gelijk en zit ik straks met een laptop die geen updates meer krijgt. Windows 10 krijgt die voorlopig nog wel. Over Windows 10 hebben we hele mooie boeken, die je HIER kunt vinden. Natuurlijk komen er boeken over Windows 11, maar daar moet je nog even op wachten.

Meer info over Windows 11 vind je HIER op dit blog.

Er zijn bij Van Duuren Media natuurlijk al boeken over Windows 11 verschenen. Bijvoorbeeld Leer jezelf SNEL Windows 11 van Bob Van Duuren. Dan is er ook nog Windows 11 voor senioren in de serie PC Senior van Victor Peters.

5 gedachten over “Windows 11 installeren op computer die niet geschikt is voor Windows 11”

  1. Hoi! Alleen de Mac-artikelen lees ik niet zo indringend omdat ik Windows producten bezit. Maar naar de verdere blogs kijk ik altijd uit! Bedankt voor de inspanningen, want ik weet wat “even een blog maken” aan onderzoek en tijd kost.

    1. Eindelijk iemand die het opmerkt! Microschoft! In de tijd dat ik hoofdredacteur was van Publish schreef ik o.a. over de samenwerking tussen Mac en PC. Ik had daarvoor ook een pc gekocht. Bij de afdeling vormgeving van IDG, toen de uitgever van Publish, had iemand een sticker gemaakt met daarop in de stijl van het logo van Microsoft: Microschoft. Die zat nog tijden op de kast van mijn PC geplakt. Ik heb er helaas geen foto’s van.

  2. Microsufferd is een systeem dat computers uitsluitend trager maakt, vooral door ongewenste updates. Dus heb je Windows 10 pro, met een i5 quad core, 4590, 2x boxed (2 moederborden), en 32 G geheugen, een supersnelle videokaart en een harde schijf van 1Tb, het maakt niets uit: niet geschikt voor W11. 2 uur updaten: ha, ha, dat doe ik niet meer. Ik heb ook Unix geinstalleerd,naast de door Windows gebruikte browser Edge (die moet je ook eerst aan banden leggen, anders wordt Firefox veel trager). Conclusie is dat Windows een rotsysteem is, 10 of 11 is eigenlijk geen verschil, 10 is bruikbaarder, 11 is leuk voor aanraakschermen, anders niet.
    Heb ook nog een laptop (HP 6540b met Windows 7 prof) werkt fantastisch zonder al die domme updates, wordt steeds sneller… (kijk alleen uit dat je een goede virus scanner installeert (Fsecure via xs4all is prima). eigenlijk is windows 7 nog steeds helemaal prima, zonder toeters en bellen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.