Windows 11 startmenu aanpassen

Windows 11 startmenu aanpassen

Binnen grenzen kunt u het Windows 11 startmenu aanpassen, net als de Taakbalk. In dit artikel ziet u daarvan voorbeelden. Afkomstig uit uit mijn Handboek Windows 11.

Misschien is het u opgevallen, maar de taakbalk en grote vensteroppervlakken zijn enigszins doorzichtig. De bureaubladachtergrond schijnt er vaag doorheen, alsof het oppervlak transparant is. Vindt u dit niet mooi, dan is dit uit te schakelen. Dit gaat echter niet via Taakbalkinstellingen, maar via Kleuren van de app Instellingen die u nog kent uit het vorige hoofdstuk.

1 Kies Start, Instellingen, Persoonlijke instellingen, Kleuren.

2 Zet de schakelaar bij Transparantie-effecten op Uit als de taakbalk niet doorzichtig moet zijn. Schakel hem in om het verschil goed te kunnen zien.

Windows 11 startmenu aanpassen
Als de schakelaar op Uit staat, zijn de taakbalk en alle vensters volledig dekkend (ondoorzichtig).

In vorige versies van Windows gold de transparantie ook voor het startmenu. In Windows 11 alleen voor de taakbalk. De mate van doorzichtigheid (bijvoorbeeld 50%, 60% of 75%) is overigens niet in te stellen. Misschien komt daar ooit nog eens een hulpmiddeltje voor, maar op dit moment is het aan of uit. Varianten zijn er niet.

Het menu Start verder instellen

Net zoals de taakbalk kan worden ingesteld, kunt u ook – enigszins – het menu Start aanpassen. Verwacht hier overigens niet al te veel van, maar de opties zijn wel eenvoudig bereikbaar gemaakt (makkelijker dan in Windows 10).

Kies Start, Instellingen, Persoonlijke instellingen, Start. Deze optie staat bóven de optie Taakbalk die we hiervoor bespraken. In het menu zijn vier opties aanwezig. Dit zijn de mogelijkheden:

Recent toegevoegde apps weergeven Als u een app hebt gedownload of geïnstalleerd, verschijnt hij gedurende enige tijd boven in het startmenu. Zo kunt u hem snel terugvinden. Als u dit niet nodig vindt, schakel deze optie dan uit (standaardwaarde: Aan).

Meestgebruikte apps weergeven Wanneer deze optie is ingeschakeld, worden apps in het startmenu automatisch gerangschikt. Toepassingen die u veel gebruikt komen automatisch bovenin te staan en zijn dus snel te zien. Dit gooit wel de indeling overhoop die u eventueel zelf had gemaakt (standaardwaarde: Uit).

Recent geopende items (…) Mappen, bestanden, documenten of foto’s die u pas nog gebruikt hebt, worden in de jump list getoond van een applicatie. Een jump list is de lijst die verschijnt als u met de rechtermuisknop op een knop in de taakbalk klikt. Niet alle apps kennen een jump list. Verkenner bijvoorbeeld wel. U ziet er een voorbeeld van in afbeelding 3.21. Wilt u dit niet, schakel dan deze optie bij Instellingen uit (standaaardwaarde: Aan).

Windows 11 startmenu aanpassen
Opties om het startmenu verder in te stellen.

Mappen In het startmenu staat geheel rechtsonder de knop om de pc uit te schakelen of opnieuw op te starten. Naast deze knop kunt u eventueel ook een aantal andere, veelgebruikte mappen tonen. Deze worden ingeschakeld met de optie Mappen. U kunt weergave instellen van bijvoorbeeld Instellingen, Documenten, Downloads en meer (standaardweergave: alles Uit). De op-een-navolgende afbeelding hieronder geeft hiervan een voorbeeld.

Windows 11 startmenu aanpassen
Wanneer deze optie is ingeschakeld, verschijnen onlangs gebruikte mappen in de jump list van (hier) Verkenner. Niet alle apps kennen jump lists.
Windows 11 startmenu aanpassen
Misschien wilt u veelgebruikte mappen snel beschikbaar hebben via het startmenu. Met deze optie schakelt u ze in.

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11

Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Werken met een nieuw besturingssysteem roept onvermijdelijk vragen op. Het Handboek Windows 11 loodst u soepel door de vernieuwingen en geeft snel antwoord op uw vragen. U kunt dit boek prima gebruiken als zelfstudiegids of als naslag bij het oplossen van computerproblemen. Met de handige vragen en oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk kunt u de belangrijkste zaken nog eens herhalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.