Het einde der tijden nadert gestaag voor Windows 7 (bron afbeelding: https://pxhere.com/en/photo/958105 en https://pixabay.com/vectors/window-start-button-orb-business-47202/)

Windows 7: voorbereiden op het einde

14 januari is het einde der tijden voor Windows 7-gebruikers. Op dat moment stopt Microsoft met de ondersteuning voor deze Windowsversie. Wat dan?

Windows 7 is vanuit Microsoft-oogpunt bezien nog altijd verontrustend populair. Het gaat hier niet om een paar procent van de Windowsgebruikers die voor 7 kiest, maar om maar liefst 43,6%. Dat zijn althans de meest recente cijfers voor afgelopen maand, zo lezen we hier. En dat zijn zeker niet alleen verstokte particulieren, maar ook grote bedrijven. Of Microsoft uiteindelijk toch niet gaat beslissen de support te verlengen is afwachten. Mogelijk krijgt Windows 10 nog een extra boost na mei, wanneer jij – eindelijk – de keuze gaat krijgen of en wanneer je precies wilt upgraden naar een volgende Windows 10, en ook veiligheidsupdates met net iets meer dan een maand uitstelbaar zijn. Zelfs voor Home-gebruikers. Maar goed, stel dat je toch besluit Windows 7 vaarwel te zeggen, welke werkwijze is dan handig?

Upgraden voor nop

Om te beginnen is het nog steeds mogelijk om gratis van Windows 7 naar Windows 10 over te stappen. Daarvoor is een trucje nodig dat Microsoft nog altijd oogluikend toelaat. Kwestie van de tool alhier downloaden en uitvoeren. Controleer daarna heel goed of je uiteindelijk resulterende Windows 10-versie daadwerkelijk geactiveerd is. Dat kan via een klik op Instellingen in het menu Start. Klik in het venster Instellingen op Bijwerken en beveiliging en dan links op Activering. Is de upgrade-operatie goed verlopen, dan zie je dat terug in het rechterpaneel. Eigenlijk is het ‘t best om daarna de c-schijf te formatteren en Windows 10 kaal te installeren. Daarmee voorkom je allerlei mogelijke vaagheden die na het upgraden naar een nieuwe Windowsversie geïntroduceerd worden. De-installeer voorafgaand aan de upgradepoging in ieder geval je virusscanner en/of internetbeveiligingssuite. Juist die gooien nogal eens roet in het eten. Niet vergeten ze na de upgrade weer snel te installeren natuurlijk en aansluitend ook maar even een volledige systeemscan uit te voeren.

Betaalbare OEM-licentie

Je kunt er ook voor kiezen om een zogeheten OEM-versie van Windows 10 aan te schaffen. Die is eigenlijk bedoeld voor systeembouwers, maar dat ben je feitelijk al als je een nieuwe harddisk aanschaft. En er is niemand die het verder controleert. Voordeel van die werkwijze is dat je meteen met een schoon systeem kunt beginnen en dus niet eerst hoeft te upgraden. Dat hoeft maar heel weinig geld te kosten, zo blijkt bijvoorbeeld hier en hier. Je krijgt dan alleen een activatiecode gemaild; het benodigde Windows 10 installatiebestand kun je maken met de tool alhier. Er bestaat natuurlijk altijd een risico dat een code niet werkt en dan is het afwachten of de verkopende partij adequaat reageert. Maar eigenlijk gaat het vaak wel goed! Extra voordeel: je kunt nu meteen een Windows Pro-licentie aanschaffen die wat meer flexibiliteit biedt op allerlei vlak, waaronder update- en upgradebeheer.

OEM-licenties worden her-en-der voor scherpe prijzen verkocht
OEM-licenties worden her-en-der voor scherpe prijzen verkocht

Windows 8 in plaats van 10?

Last but not least zou je er ook voor kunnen kiezen om Windows 8 te installeren. Die versie krijgt nog tot 2023 veiligheidsupdates. De installatiebestanden zijn (inmiddels weer) te downloaden bij Microsoft zelf. Op deze pagina worden OEM-activatiecodes voor Windows 8.1 verkocht. Alle genoemde sites zijn onder voorbehoud, we hebben ze niet zelf uitgeprobeerd. Maar de ervaring uit het verleden leert dat het zoals gezegd meestal prima werkt.

Begin de voorbereidingen!

Welke oplossing je ook kiest: het is zaak om je als Windows 7-gebruiker voor te bereiden op januari en niet alles op het allerlaatste moment te regelen. Dit als vanzelfsprekend om een hoop stress te voorkomen. Begin bijvoorbeeld alvast met het bewaren van al je belangrijke documenten en foto’s op een NAS (of desnoods externe harde schijf), dat scheelt straks heel veel kopieerwerk. Ga na of er van jouw favoriete programma wel een Windows 10-versie bestaat. Indien niet, ga dan alvast (leren) werken met een alternatief. Dat soort dingen.

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarLees zeker Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens ter voorbereiding op de Grote Overstap. Het helpt je snel op weg in de nieuwe wereld van 10. Een must have voor overstappende gebruikers van Windows 7. Wil je écht alles weten over Windows 10, dan is Het Complete boek Windows 10 misschien iets voor jou…

2 gedachten over “Windows 7: voorbereiden op het einde”

  1. Windows 7 met al zijn cumulatieve updates heeft mijn geheugen geheel in gebruik, ik wil W10 uploaden maar heb nu te weinig schijfruimte! Hoe maak ik ruimte vrij, heb al vele mogelijkheden gedaan, maar levert te weinig op! Ik denk dat ik niet de enige ben met dit probleem, zouden jullie dit kunnen oppakken en tips kunnen geven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.