Windows-beveiliging

Windows-beveiliging in Windows 11 gebruiken

Als u er om wat voor reden ook voor kiest geen virusscanner te installeren, valt u automatisch terug op Windows-beveiliging in Windows 11. In de meeste gevallen biedt dat onderdeel voldoende bescherming. Meer hierover en vele andere tips rondom Windows 11 leest u in het boek Handboek Windows 11.

Tot de belangrijkste ongewenste software behoren virussen en spyware. Windows-beveiliging, dat een standaardonderdeel van Windows 11 is, beschermt uw computer tegen dit soort ongemakken. Windows-beveiliging is standaard ingeschakeld.

Windows-beveiliging inschakelen

Hebt u geen aparte antivirussoftware geïnstalleerd, dan is de ingebouwde Windows-beveiliging (gebaseerd op Windows Defender) een programma dat actief uw computer in de gaten houdt. Windows-beveiliging kan worden gebruikt om op elk moment naar spyware en virussen op uw computer te zoeken. U start Windows-beveiliging als volgt:

1 Start de app Instellingen en klik links in het menu op Privacy en beveiliging.

2 Klik op Windows-beveiliging.

3 Klik op de knop Windows-beveiliging openen.

Windows-beveiliging

Vanuit de app Windows-beveiliging hebt u toegang tot diverse onderdelen die uw computer beschermen, waaronder Windows Defender zelf. Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging om met Windows Defender te kunnen werken.

Windows-beveiliging is standaard ingeschakeld. In beginsel hebt u er geen omkijken naar, want het programma doet zijn werk in de achtergrond. Om het programma aan het werk te zien klikt u op Scanopties.

Windows-beveiliging
Windows-beveiliging kent naast snelle en complete scans ook een aangepaste en een offline scan.

Wilt u uw computer volledig scannen, selecteer dan de optie Volledige scan en klik op Nu scannen. Dit duurt wel even, maar u weet meteen waar u aan toe bent. U kunt het scannen overigens altijd onderbreken door op Annuleren te klikken.

Opties van Windows-beveiliging

Windows-beveiliging wordt zoals gezegd automatisch uitgevoerd. Wilt u zien of Windows veel schadelijke elementen op uw computer vindt, klik dan in het venster Virus- en bedreigingsbeveiliging op Beveiligingsgeschiedenis. Als Windows-beveiliging schadelijke programma’s vindt worden ze in quarantaine geplaatst zodat ze niet meer functioneren. U kunt de programma’s hier voorgoed verwijderen of desgewenst herstellen.

Klik in het venster Virus- en bedreigingsbeveiliging onder Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging op Instellingen beheren om de werking van Windows-beveiliging aan te passen. Opties die u kunt in- of uitschakelen zijn:

🎾 Realtime-beveiliging

🎾 Cloudbeveiliging

🎾 Manipulatiebescherming

🎾 Beschermde mappen

Daarnaast kunt u bepaalde onderdelen uitsluiten van een scan en u kunt bepalen hoe Windows Defender u meldt dat er schadelijke software op uw systeem is aangetroffen.

Windows-beveiliging
In dit venster kunt u de werking van Windows Defender beïnvloeden.

Firewall

Een firewall (‘brandmuur’) is een programma of een kastje (of een computer) dat netwerkverkeer (daaronder valt ook internetverkeer) controleert en indien nodig tegenhoudt. Firewalls kunnen op die manier ongewenst inkomend verkeer tegenhouden, maar ook ongewenst uitgaand verkeer. De firewall in Windows 11 is uiteraard softwarematig en kan een redelijke bescherming tegen Trojaanse paarden (vervelende stukjes software die als een spelletje of een leuke afbeelding zijn ‘verkleed’) en virussen (programma’s die rotzooi op uw computer trappen) bieden. Bent u overigens via een router met internet verbonden, dan is die vaak ook van een firewall voorzien; die twee hoeven elkaar echter niet te bijten.

Doorgaans is het verstandig om de firewall ingeschakeld te laten. Wilt u een ander firewallprogramma gebruiken (zoals BitDefender), dan is het wél verstandig om de firewall van Windows uit te schakelen; twee softwarematige firewalls verdragen elkaar namelijk over het algemeen niet zo goed.

Om de instellingen van de firewall te wijzigen gebruikt u wederom de app Windows-beveiliging, alwaar u op Firewall- en netwerkbeveiliging klikt.

Windows-beveiliging
Instellingen voor de firewall.

0912

U ziet dat voor de verschillende netwerken de firewall actief is. Klik op een van de netwerken om voor dit netwerk de firewall uit te schakelen. Uiteraard wordt dit niet aanbevolen.

Indien u de firewall inschakelt kunt u eventueel de extra veilige optie Alle binnenkomende verbindingen blokkeren inschakelen. Gebruik deze optie bijvoorbeeld wanneer u uw computer (draadloos) aan een openbaar netwerk koppelt. Doorgaans hoeft deze optie niet ingeschakeld te zijn.

Uitzonderingen

Over het algemeen is er ook netwerkverkeer dat u niet wilt tegenhouden; zeker wanneer uw computer in een thuisnetwerk is opgenomen. Vandaar dat u de firewall bepaald netwerkverkeer kunt laten toestaan. Werkt een programma niet (bijvoorbeeld een chatprogramma of een internetspel), klik dan op Een app toestaan door de firewall en schakel de vakjes in bij het verkeer dat u wel wilt toestaan. Klik wel eerst op de knop Instellingen wijzigen om dit mogelijk te maken.

Bestands- en printerdeling bijvoorbeeld is over het algemeen nodig in een thuisnetwerk en Microsoft Office Outlook is nodig wanneer u via uw thuiscomputer met de Exchange-server van uw werk verbindt.

Windows-beveiliging
Uitzonderingen toestaan.

⚠️ Het kan nog specifieker
Hebt u verstand van protocollen en poorten dan kunt u ook handmatig instellen wat wel en niet mag worden doorgelaten. Klik op de taak Geavanceerde instellingen om een uitgebreid programma te starten waarmee u de firewall geheel naar uw eigen hand kunt zetten. Blijf hier af als u niet heel precies weet waar u mee bezig bent!

Handboek Windows 11

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Een van de belangrijkste aspecten van Windows 11 is de gebruiksvriendelijkheid. Het boek legt uit hoe je de interface kunt aanpassen naar jouw wensen en hoe je efficiënt kunt navigeren door de nieuwe menu’s en instellingen. Met de komst van Windows 11 zijn er veel nieuwe functies en verbeteringen geïntroduceerd. Het Handboek Windows 11 gaat diep in op deze nieuwe functies, waaronder het vernieuwde startmenu, de verbeterde taakbalk, en de nieuwe widgets.

Beveiliging is een belangrijk thema in het Handboek Windows 11. Het boek behandelt hoe je jouw computer beschermt tegen virussen en malware en hoe je privacy-instellingen kunt optimaliseren voor een veilige online ervaring. Bovendien biedt het praktische tips voor het maken van back-ups en het veilig bewaren van je gegevens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.