Windows Ink Workspace in Anniversary Update Windows 10

Een nieuwe feature van de Windows 10 Anniversary Update is de Windows Ink Workspace. Daarmee kun je op een aanraakgevoelig scherm met een pen of met je vinger tekenen of schrijven. Dat wilde ik wel eens proberen, ik heb tenslotte een aanraakscherm op mijn Dell. Ik had echter geen enkel idee hoe ik het moest aanzetten. Als ik bij Search Ink invulde kwam ik terecht bij de privacy-instellingen. Dan maar weer een online-zoektocht.

Ik zocht op Use Windows Ink en kreeg resultaat. Ik moest rechtsklikken op de taakbalk en vervolgens in het menu kiezen voor Show Windows Ink Workspace Button. En jawel, er verscheen een pennetjeknop in mijn taakbalk. Als je daar op klikt verschijnen de apps uit de Windows Ink Workspace.

Windows Ink Wordspace in de Taakbalk.
Windows Ink Wordspace in de Taakbalk.

Windows Ink Workspace

De applicaties waarin je met Ink aan de gang kunt zijn onder andere Sticky Notes, Sketchpad en Screen sketch. Daarnaast kun je in de Windows App Store in de Windows Ink collectie apps downloaden en kopen die geschikt zijn voor pen en vinger.

  • Sketchpad is een eenvoudige tekenapplicatie, met een beperkte hoeveelheid kleuren en mogelijkheden. De aardigste mogelijk is een liniaal die met je vingers op het scherm kunt positioneren, waarna je er een rechte lijn langs kunt trekken.
  • Screen sketch stelt niet echt veel voor. Je kunt ermee op screendumps tekenen. Maak een screendump en open die in Screensketch.
  • In Sticky Note kun je op zo’n geel sticky een aantekening krabbelen. Op mijn laptop ging dat echter helemaal. Ik kreeg alleen een knipperende cursor. Ik kon er alleen maar in typen. Dat zou best aan mijn pen kunnen liggen.
Een screendump van de Windows App Store, met daarop in Screen sketch wat aantekeningen.
Een screendump van de Windows App Store, met daarop in Screen sketch wat aantekeningen.

De pen

Met mijn ‘aanraakpen’ had ik matige resultaten. De lijnen die ik wilde trekken werden telkens onderbroken. Dat lag aan de pen, want met mijn vinger ging het beter, prima zelfs. Het ligt aan het soort aanraakscherm wat voor soort pen je kunt gebruiken. Een apparaat als de Surface is echt voorbereid op een pen en de pen die je bij een Surface koopt/krijgt wordt door de computer ook herkend. Doordat de pen herkend wordt, weet de Windows 10 Computer met wat voor soort pen je aan het werk gaat. Je krijgt dan ook de mogelijkheid om voorkeuren voor je pen in te stellen.

Mijn ‘stylus’ wordt niet als pen herkend, het is ook niet meer dan een rubber tip waarmee je over het scherm beweegt, een domme pen. Daardoor werken er ongetwijfeld bepaalde dingen niet, zoals bijvoorbeeld het krabbelen van aantekeningen in Sticky Notes.

Wil je zien wat Windows Ink echt voorstelt, bekijk dan de video in een artikel van PCWorld over Windows Ink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.