Windows op een Mac

Windows op een Mac: Parallels Desktop of Bootcamp?

Misschien overweeg je nu dan toch maar van Windows 7 over te stappen naar macOS. Om wat voor reden dan ook heb je geen zin in Windows 10. Je wilt een Mac! Toch zijn er misschien nog wat applicaties – games! – die niet draaien onder macOS. Geen probleem… Op een Mac kun je naast macOS ook gerust Windows draaien: als virtuele machine met Parallels Desktop, of als ‘losstaande’ Windows-machine met Bootcamp. Windows op een Mac.

Windows op een Mac

Drie jaar geleden kocht ik een goed uitgeruste Windows-laptop, een Dell XPS 15”. Mijn oude iMac liep op zijn laatste benen, ik had even genoeg van Apple met hun dure en – in die tijd – achterhaalde machines. Dan maar een goede Windows-laptop. Nu we drie jaar verder zijn had ik toch een nieuwe iMac gekocht, een Chromebook waar ik zeer tevreden mee ben en een Google Pixel-telefoon. Die Dell ligt ondertussen een beetje te verstoffen. Er gaan weken voorbij dattie niet wordt gestart. Hij kan eigenlijk best de deur uit, ware het niet dat ik wel Windows tot me beschikking wil hebben om regelmatig wat applicaties en Windows-dingen voor dit blog te testen. Ik besloot om op een of andere manier Windows op mijn Mac erbij te gaan draaien.

Bootcamp of Parallels Desktop?

Je hebt twee verschillende manieren om Windows op je Mac te draaien: met Bootcamp, de manier van Apple om van je Mac een stand-alone Windows-pc te maken en met Parallels Desktop, waarbij Windows in een virtuele machine naast macOS draait. macOS, Parallels en Windows draaien dan bij die laatste oplossing tegelijkertijd. Je begrijpt: bij Bootcamp is de snelheid van Windows optimaal, want je Mac is volledig veranderd in een Windows-pc. Bij Parallels Desktop is de snelheid van je Mac minder geworden door alle software die naast elkaar draait. Voordeel van Parallels Desktop is wel dat je zo heel makkelijk informatie en bestanden tussen macOS en Windows kunt uitwisselen.

Een licentie voor Windows 10

Welke moest ik kiezen? Bootcamp of Parallels, Parallels of Bootcamp? Ik stelde het besluit nog even uit. Eerst moest ik een ander probleem oplossen. De licentie van Windows op de Dell hoorde bij de Dell. Die kon ik niet gebruiken voor Windows op mijn Mac. Ik googelde wat op licentie voor Windows 10 en als bij toverslag verschenen er allerlei advertenties voor het goedkoop aanschaffen van een Windows 10-licentie, Pro of Home. Voor €24,95 kon ik een Pro-licentie aanschaffen! Ik overlegde nog even met collega Ronald of dat wel te vertrouwen was. Hij dacht van wel, dus vooruit met de geit.

Bootcamp!

Parallels Desktop was een andere zaak. Wilde ik Windows gelijktijdig draaien naast macOS? Niet per se. Als je Windows via Bootcamp wilt draaien, moet je telkens herstarten. Vind ik dat erg? Ik wil Windows kunnen gebruiken om bijvoorbeeld serieus te kijken hoe ON1 of Luminar op een Windows-pc draait. Dan heb ik de volledige snelheid van de machine nodig. Dus het werd Bootcamp, mede omdat Parallels Desktop €79,99 kost. Eerst maar eens kijken hoe dat Bootcamp me bevalt.

Bootcamp-Installatie: fluitje van een cent

De licentiesleutel voor Windows 10 Pro viel via webshop-outlet.nl in mijn brievenbusje. Bootcamp installeren maar. Voordat je begint met de installatie moet je eerst een ISO van Windows 10 vanaf de Microsoft-site downloaden.Daarna start je Bootcamp op je Mac en wordt je door de eenvoudige installatie geleid. Bootcamp ‘ziet’ de ISO die je net hebt gedownload, downloadt op de achtergrond de juiste drivers voor jouw Mac en na een half uurtje staat Windows op je Mac. Snel even alle updates voor Windows downloaden en vervolgens staat er een maagdelijke versie van Windows 10 voor je klaar.

Windows op een Mac
Bij de Systeemvoorkeuren kun je kiezen met welk besturingssysteem je wilt starten. Je kunt bij het herstarten ook de Optie-toets ingedrukt houden, waarna je deze keuze ook kunt maken.

Tijdens mijn zoektocht of ik nu Parallels of Bootcamp moest gaan gebruiken las ik dat het achteraf ook nog mogelijk was om je Bootcamp-installatie onder Parallels te gebruiken. Dus als ik op enig moment tóch Parallels wil gebruiken, dan kan dat altijd nog. Windows draaien op een Mac is eenvoudig. Ziezo, de Dell kan op Marktplaats.

Extra info • Wil je Bootcamp op je Mac gaan gebruiken, dan moet je Mac daar natuurlijk wel voor geschikt zijn. Genoeg geheugen (ik zou zeggen minimaal 16GB) en een SSD waarop nog plenty ruimte is om een bootcamp-partitie te maken. Je hebt voor die partitie minimaal 64GB nodig, maar groter, bijvoorbeeld 128GB is beter. Lees er HIER bij Apple meer over.

Deze maand besteden we extra aandacht aan het einde van de ondersteuning van Windows 7. Kun je je huidige computer makkelijk updaten naar Windows 10, of is het tijd voor iets nieuws? Dat ligt natuurlijk aan de hardware specificaties van dat huidige apparaat… Met Windows 10 is niets mis, maar misschien wil je wel wat anders. Linux, macOS, een Chromebook of toch maar Windows 10? We hebben de boeken om je er bij te helpen…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.