Windows update kan soms cryptische foutmeldingen genereren

Windows update doet het niet: even wachten!

Soms werkt de updatefunctie in Windows 10 niet. Je wordt dan getrakteerd op een foutmelding waar je eigenlijk niets mee kan. En dan?

Microsoft rolt regelmatig – meestal maandelijks tegenwoordig op ‘Patch Tuesday’ ofwel pleisterdinsdag – updates uit voor Windows. Zeker als je net de upgrade naar de Creators Edition hebt geïnstalleerd is het zaak om de nieuwe updates snel te installeren. Daarin worden namelijk oneffenheden gladgestreken en veiligheidslekken gedicht. Probleem is alleen dat Windows Update soms niet functioneert zoals je verwacht. We liepen er vorige week zelf tegenaan. Na een klik op Naar updates zoeken (menu Start, Instellingen en Bijwerken en Beveiliging) werden we getrakteerd op een exotische foutmelding met foutcode 0x8024401c. En bijbehorende toch wat vage omschrijving. Zeker omdat er over fouten betreffende de installatie van een update wordt gesproken. Maar er wás helemaal geen update beschikbaar!

Opnieuw installeren…?

Even googelen leverde al snel erg verontrustende details op, waarbij er flink via de opdrachtprompt gewerkt moest worden om het euvel op te lossen. Na een poging gewaagd te hebben bleek ook dit niet het gewenste resultaat te bieden. Op forums van Microsoft zelf werd geadviseerd om dan Windows 10 maar opnieuw te installeren… Gelukkig hadden wij hier nog een recente image. Maar na terugzetten daarvan bleek het probleem nog steeds te bestaan.

Simpele oorzaak

En dat zorgde voor een aha-erlebnis. Want zou die oorzaak misschien extern kunnen zijn? Na heel veel spitten en steeds meer meldingen van mensen die tegen dezelfde fout aanliepen bleek uiteindelijk inderdaad dat de updateservers niet bereikbaar waren. Had waarschijnlijk te maken met Windowsgebruikers die fanatiek poogden hun Windows te updaten na WannaCry. Een uur of zeven later begon Windows Update ineens weer gewoon te werken. Wijze les: soms is het beter even te wachten met zoeken naar ingewikkelde oplossingen bij cryptische foutmeldingen. Zeker als het Windows Update betreft dat vooral afhankelijk is van een server elders. Met name op de tweede dinsdag in de maand – Patch Tuesday dus – kunnen de updateservers zo zwaar belast worden dat deze fout optreedt. Ook dan geldt: probeer het later nog eens.

Even geduld

Waarom Windows niet gewoon een nette foutmelding geeft in de vorm van ‘Sorry, de update-server is momenteel niet bereikbaar, probeer het later nog eens’? Tja. In ieder geval is de oplossing soms: even geduld. Dat geldt voor meer rare Windows-meldingen. Herstart eerst je computer eens. Wacht desnoods een dag. En ga dan pas echt naarstig op zoek naar meer complexe oplossingen van een probleem. Inderdaad niet de normale voortvarendheid waar een computergebruiker mee te werk gaat zodra hij of zij geconfronteerd wordt met een probleem. Maar wel een werkwijze die dankzij de strakke integratie van Windows 10 en de cloud noodzakelijk is. Het scheelt je in ieder geval heel veel loze tijd betreffende het zoeken naar een oorzaak die mogelijk helemaal niet op jouw computer is te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.