Een betaalde virusscanner biedt veelal betere bescherming (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cellular-virus-wallpaper.jpg)

Windows virusscanner voldoende?

Windows 10 beschikt standaard over een virusscanner. Ben je daarmee ook af van antivirus (AV)-pakketten voor je computer?

Dat Microsoft uiteindelijk een ‘gratis’ virusscanner in Windows 10 heeft gebouwd kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Daarmee beschikt iedere Windows-installatie immers direct na de installatie over beveiliging tegen virussen en malware. Windows heeft ook alweer een hele tijd standaard een firewall aan boord. Samen dus feitelijk een alternatief voor een duur internetbeveiligingspakket. Of toch niet helemaal? Vooropgesteld: de virusscanner van Microsoft houdt een hoop gespuis buiten de deur. Maar niet alles. Dat blijkt ook steeds weer uit tests waarbij de scanner van Microsoft altijd wat onderaan bungelt. Het is een race om procenten wat herkenning en onderschepping van virussen betreft, maar anno 2017 is iedere procent er helaas één.

Risico-afweging

Of je een alternatieve virusscanner of desnoods een compleet ‘internet security’-pakket wilt installeren hangt af van jouw ‘risicogedrag’. Bezoek je regelmatig websites van bedenkelijk allooi – en dan kunnen ook die alleraardigste websites bomvol online spelletjes zijn – dan is het toch extra opletten geblazen. Ben je meer iemand die z’n computer gebruikt voor het af en toe consumeren van een nieuwsportal, het lezen van wat webmail en het nu en dan tikken van een Worddocumentje dan kan de standaard Windowsscanner volstaan. Maar voor stevige mailers die regelmatig bijlagen in mails aantreffen die ook geopend moeten worden, mogelijk niet. Wil je echt op safe spelen, dan is tenminste een betaalde virusscanner aanbevelenswaardig. De Windows Firewall volstaat voor de meeste gebruikers. Toch geldt ook daarvoor dat een compleet internetbeveiligingspakket – bestaande uit een virusscanner én firewall – vaak extra mogelijkheden biedt. Op het vlak van filtering, oudercontrole en dat soort dingen.

Geld

Ga je voor een AV-pakket of een totale internetbeveiliging, kies dan bij voorkeur niet voor een gratis oplossing. Daarmee beland je in hetzelfde kwalitatieve vaarwater als de Windowsscanner. De reden dat bijvoorbeeld een scanner van Kaspersky, G-Data of Bitdefender beter scoort dan die van Microsoft is eigenlijk heel simpel: geld. Doordat je een betaalde virusscanner aanschaft houd je een leger aan beveiligingsexperts aan het werk die 24 uur per dag jagen op virussen en malware. Zo’n bedrijf kan simpelweg veel meer tijd in onderzoek steken dan de leverancier van een gratis scanner. Ook geldt bij de gratis scanners dat bijvoorbeeld de databases met virushandtekeningen net wat minder vaak wordt geüpdatet dan bij de betaalde variant.

Advies

Wat ons betreft geldt het advies dat een ‘losse’ virusscanner (of nog beter een totaal beveiligingspakket) altijd beter is dan de standaardscanner van Microsoft. Tegelijkertijd geldt ook dat die standaardscanner zeker niet héél slecht is. Bij overdacht gebruik van je computer biedt deze zonder meer bescherming. Of het voldoende is hangt van je gedrag af. Als jij je kunt beheersen en nooit al dan niet per ongeluk vreemde bijlagen in ontvangen mail opent, wegblijft van vage websites en geen software van onduidelijke herkomst installeert kom je er hoogstwaarschijnlijk lang mee weg. Maar de kans dát je een keer op een verkeerde bijlage of link klikt blijft daarbij wel aanwezig. We blijven mensen tenslotte. En voor een paar tientjes per jaar zit je wat beveiliging betreft op de eerste rang.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.