Word een goede Photoshopper met Classroom in a book

Classroom in a bookBeginnen bij het begin, dat doet Adobe Photoshop CC 2018, Classroom in a book. De Classroom in a book-serie bestaat al heel lang. Als ik goed zoek in de kelder vind ik nog wel een of andere uitgave over Photoshop of Dreamweaver of InDesign uit het begin van de Creative Suite. Bij elke nieuwe versie van de software produceert Adobe een verse, uitgebreidere versie van Classroom in a book. Ook nu met Creative Suite, nu de applicaties geen vaste jaarlijkse update krijgen maar regelmatiger door het jaar heen, is er elk jaar een aangepaste versie van zo’n boek. Veel van die applicaties zijn ook in het Nederlands, Nederlandse versies van de Classroom in a book-boeken is geen overbodige luxe. En die Nederlandse versies zijn er nu, te beginnen met Photoshop CC, de officiële training van Adobe.

Leerboeken

Het zijn lekkere boeken in die zin, dat het geen handleidingen zijn waarin uitgelegd wordt waar de gereedschappen voor dienen: het zijn boeken die iets leren maken. Natuurlijk wordt de interface uitgelegd en de verschillende werkruimten, maar daarna ga je aan het werk met duidelijke opdrachten. Wil je gaan schilderen? Dan is er een hoofdstuk over schilderen in Photoshop. Wil je aan het werk met 3D of video? Ze krijgen hun eigen hoofdstuk.

Foto’s bewerken

Heb je nog nooit een foto bewerkt? Dat krijg je eerst voorgeschoteld wat een efficiënte workflow is voor het bewerken van een foto. Wat is precies de volgorde? Let allereerst op de resolutie. De eerste stap bij kleurcorrectie? Het verwijderen van een kleurzweem. De laatste stap? Op het eind ga je pas verscherpen. Je krijgt uitgelegd hoe het ook alweer zit met resolutie en afbeeldingsgrootte. Het aardige van de serie is dat je er altijd de bestanden bij krijgt waarmee je precies kan nadoen wat er in het boek wordt uitgelegd. Vroeger zaten ze op een cd, nu moet je ze eerst downloaden.

Herhalingsvragen

Aan het eind van elk hoofdstuk krijg je nog wat herhalingsvragen. Of je wel goed hebt opgelet bij het doorwerken van zo’n hoofdstuk. Hoe verwijdert u digitale artefacten zoals gekleurde pixels in een afbeelding? Het antwoord staat er altijd pal onder: met het filter Stof & Krassen. Oh ja! Hoe kunt u een masker in een kanaal bewerken nadat u het hebt opgeslagen? Je kunt er met zwart-wit en grijstinten in tekenen!

Laatste manier van werken

Dat soort dingen maakt deze Classroom-in-a-book-serie zo aardig. Neem dit boek over Photoshop. Ik gebruik Photoshop al heel lang en ben daardoor gewend om bepaalde dingen – retouche of kleuraanpassingen – op een bepaalde manier te doen. Ik gebruik de gereedschappen die ik me toen – jaren geleden – heb eigengemaakt. Als je dit boek doorneemt leer je de laatste manier van werken. Ik grijp voor het maken van bepaalde selecties trouw naar de Toverstaf, maar waarom niet met de Magnetische lasso? Nu krijg ik in het boek dit gereedschap voorgeschoteld en denk: hee, toch wel handig!

Word een goede Photoshopper

Je kunt – als je de basisvaardigheden onder de knie hebt – dit boek in willekeurige volgorde doorwerken. Wil je wat leren over het werken met lagen? Dan werk je dat hoofdstuk door. Wat is Photoshop toch een uitgebreide applicatie, ik gebruik er veel en veel te weinig van. Perspectief verdraaien, de Galerie Vervagen, het snelmasker, ik gebruik dit soort mogelijkheden eigenlijk nooit. Ik merk hoe beperkt mijn eigen mogelijkheden in Photoshop zijn. Aan het werk dus. Volgende hoofdstuk: Maskers en kanalen! Wil je beginnen met Photoshop? Lees dit boek. Als je het boek hebt doorgewerkt ben je een meer dan gemiddelde Photoshopper. Overigens kan de ervaren Photoshopper uit dit boek ook nog veel leren.

Een gedachte over “Word een goede Photoshopper met Classroom in a book”

  1. Heee !! Terug van weggeweest 🙂
    Wouter van Van Duuren had me al ingeseind dat ze in de maak waren. Had niet verwacht dat deze serie nog vertaald zou worden, vanwege de huidige snelle wisselingen in versies. Maar nu zijn ze er dan echt. Chapeau !

    De Classroom in a Books zijn waardevol, al moet je soms even wat onderwerpen gewoon skippen. Adobe vindt die dan heel interessant om te behandelen, maar hecht daar niet teveel waarde aan. Als je een functie niet denkt nodig te hebben, dan laat deze gerust ongemoeid.

    Daar staat tegenover dat de beschreven methodieken vrijwel altijd uiterst correct zijn, ook al leiden er vaak vele (goede) wegen naar Rome – zeker in Photoshop.

    Kortom: fijn dat ze er weer in onze moerstaal zijn, met dank aan Van Duuren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.