Wat is WordPress?

WordPress: het essentiële CMS voor website-ontwikkeling

Handboek WordPress 6

Je hebt vast de naam WordPress wel eens op een website voorbij zien komen, maar: wat is WordPress nu eigenlijk? Het korte antwoord? WordPress is het essentiële CMS voor website-ontwikkeling. De rest van het antwoord vind je hierna. Het is afkomstig uit mijn Handboek WordPress 6.

WordPress wordt ook wel een contentmanagementsysteem (cms) genoemd. Het is een ingewikkelde term, maar wel een passende: een cms is een systeem om content te beheren. Het woord content wordt in het Nederlands weleens vertaald met ‘inhoud’. Het is een verzamelnaam voor alles wat u op een website wilt zetten; denk aan berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video.

Een cms slaat deze informatie op in een database. Het werken met een database is behoorlijk ingewikkeld, maar gelukkig hebt u daar als WordPress-gebruiker niets mee te maken. Wanneer u een bericht hebt geschreven en op Publiceren klikt, zet WordPress de tekst en eventuele afbeeldingen automatisch op de juiste plek in de database.

wat is WordPress
WordPress haalt de gegevens uit de database (links) en toont die aan de bezoeker van uw site (rechts). Andersom geldt dat ook: wanneer u een bericht online zet, stopt WordPress het in de database.

Een cms is niet altijd noodzakelijk. Eenvoudige websites hebben het niet nodig. We hebben het dan over sites bestaande uit een of enkele pagina’s. Als er zo weinig informatie op hoeft, is een database meestal overbodig. Een paar eenvoudige HTML-pagina’s zijn dan voldoende.

🖋️ HTML en CSS
HyperText Markup Language (HTML) is de taal waarmee webpagina’s worden gemaakt. Het wordt gebruikt in combinatie met Cascading Style Sheets (CSS). Die taal bepaalt de vormgeving van webpagina’s.

Wanneer er op een site regelmatig nieuwe berichten moeten verschijnen, komt een cms in beeld. Alleen daarmee kunt u op gemakkelijke wijze nieuwe content toevoegen. Bovendien handelt het cms ook ingewikkelde taken af, zoals het doorzoeken van berichten of het presenteren van alle berichten in een bepaalde categorie.

De concurrentie

WordPress is niet het enige cms om websites mee te maken. Er zijn talloze concurrenten, zowel gratis als betaald. Van de gratis cms’en worden, naast WordPress, ook Drupal en Joomla vaak genoemd. Deze drie systemen zijn open source. De broncode ervan is openbaar. Je mag ze onbeperkt gebruiken en zelfs naar eigen inzicht aanpassen. Populaire betaalde systemen zijn Wix, Squarespace en Shopify. Het laatste systeem is bedoeld voor webshops. Deze commerciële cms’en zijn prima geschikt voor wie geen hoge eisen stelt aan flexibiliteit en vooral zoekt naar gebruiksgemak.

Van de drie gratis systemen biedt WordPress het meeste gebruiksgemak. Drupal is met name geschikt voor IT-professionals. Wie geen diepgaande IT-kennis heeft, is bij Drupal niet aan het goede adres. Joomla is eenvoudiger in gebruik, maar biedt niet de overzichtelijkheid van WordPress. De populariteit van Joomla is al enkele jaren tanende. Wil je een systeem dat gratis , flexibel en uitbreidbaar is, dan is WordPress een goede keuze.

wat is WordPress
Deze grafiek toont het marktaandeel van de belangrijkste cms’en. Van alle websites gebruikt ruim 43 procent WordPress, gevolgd door Shopify (3,9 procent), Wix (2,4 procent) en Squarespace (2,0 procent). Bijna een derde van alles sites gebruikt geen cms. Bron: W3Techs.

In de afgelopen jaren is WordPress uitgegroeid tot het populairste contentmanagementsysteem wereldwijd. Die populariteit is wel begrijpelijk. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Gratis Tien jaar geleden betaalde u nog vele duizenden euro’s voor een systeem met de capaciteiten van WordPress. Tegenwoordig kan dat helemaal gratis.
  • Open source De broncode van WordPress is voor iedereen beschikbaar.
    Vindt u dat WordPress op een bepaald onderdeel niet goed werkt? U mag het gewoon wijzigen.
  • Gebruiksvriendelijk De makers van WordPress steken veel tijd in het gebruiksgemak. Dat is meteen al te merken bij de installatie. WordPress belooft dat dit niet meer dan vijf minuten in beslag neemt. Of u die vijf minuten haalt, zullen we zien in het volgende hoofdstuk. Ook het online zetten van berichten en pagina’s is eenvoudig, waardoor iedere gebruiker er snel mee aan de slag kan.
  • Snel Op meerdere terreinen is WordPress te omschrijven als snel. Het systeem zorgt ervoor dat pagina’s van een site vlug verschijnen, maar ook het online plaatsen van berichten, pagina’s en foto’s verloopt vlot. Dit hangt overigens wel af van de gekozen hostingprovider (zie hoofdstuk 2).
  • Uitbreidbaar Voor WordPress zijn talloze plug-ins beschikbaar. Door zo’n plug-in te installeren voegt u functionaliteit toe aan de site. Het kan om vrij eenvoudige dingen gaan, zoals een overzicht van tweets. Maar het kunnen ook heel gecompliceerde taken zijn. Een populaire plug-in is WooCommerce, waarmee u WordPress omtovert in een volwaardige webshop. Veel van die uitbreidingen zijn gratis, maar er zijn plug-ins waarvoor u moet betalen.
  • Vormgeving is te wijzigen Doordat WordPress zo populair is, zijn er veel mensen die er thema’s voor ontwikkelen. Met een druk op de knop wijzigt u zo de vormgeving. Er zijn gratis thema’s en thema’s waarvoor betaald moet worden. Het is ook mogelijk om zelf thema’s te ontwikkelen, maar u hebt dan wel kennis van HTML, CSS en PHP nodig.
  • Behulpzame gemeenschap Komt u er even niet uit? Kijk dan eens op de fora van WordPress. De kans is groot dat iemand anders al eens tegen hetzelfde probleem is aangelopen en om hulp heeft gevraagd. In veel gevallen vindt u daardoor snel een oplossing.

WordPress 6, het essentiële CMS voor website-ontwikkeling

WordPress is inmiddels toe aan versie 6. Deze versie werd op 24 mei 2022 geïntroduceerd. Ruim zestig procent van alle WordPress-sites is inmiddels over op deze versie. Ongeveer een derde gebruikt nog versie 5, terwijl versie 4 goed is voor ruim zes procent. Er zijn nauwelijks nog WordPress-sites die oudere versies gebruiken.

wat is WordPress
Ruim zestig procent van de WordPress-sites zit inmiddels op versie 6. Nog een derde zit op versie 5. Bron: W3Techs.

Wie nu een nieuwe site bouwt, kiest voor versie 6. Er moet wel een heel dwingende reden zijn om een oudere versie te gebruiken, bijvoorbeeld als een specifieke plug-in niet werkt met de nieuwste versie. In dit boek gaan we uit van WordPress 6. Dit is de versie met de meeste mogelijkheden én met de laatste veiligheidsupdates. Oudere versies kunnen minder veilig zijn. Ze zijn daarmee kwetsbaar voor hackers. We zullen er in dit boek dan ook regelmatig op hameren: altijd updaten!

Handboek WordPress 6

Handboek WordPress 6

WordPress is een populair contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress 6 loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het werken met de Gutenberg-blokeditor en het aanpassen van bestaande thema’s. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt.

In dit Handboek vindt u uitleg over alle gangbare en meer geavanceerde taken die komen kijken bij het opzetten en beheren van de zelfgehoste versie van WordPress (WordPress.org). De mogelijkheden van WordPress.com worden kort aangestipt. Tot de behandelde onderwerpen behoren:

  • Kennismaken met WordPress
  • WordPress installeren
  • Werken met het admindashboard
  • Instellingen aanpassen
  • Berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video toevoegen
  • Werken met de Gutenberg-blokeditor
  • Gebruikers en gebruikersrollen toevoegen
  • Thema’s installeren en wijzigen
  • Widgets toevoegen
  • WordPress uitbreiden met plug-ins
  • Gutenberg of de Klassieke Editor

    WordPress: Gutenberg of de Klassieke Editor?

    Sinds WordPress 5 is het de bedoeling dat je aan de gang gaat met de visuele editor Gutenberg. Hier – bij Computer Creatief – gebruiken we nog steeds de Klassieke Editor. Ik heb Gutenberg uitgezet en de plug-in voor de Klassieke Editor geïnstalleerd en geactiveerd. Als jarenlange WordPress-gebruiker vind ik Gutenberg op dit moment een…

    Lees hier verder…

  • WordPress

    De inhoud van je WordPress-blog

    Het is deze maand de maand van WordPress bij Computer Creatief. En tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen over de techniek gehad, maar hoe zit het met de inhoud…? Je kunt nog zo’n mooie WordPress-site hebben opgezet en alle trucs uit het boek van de maand hebben ingezet: als dat wat op je…

    Lees hier verder…

  • De visuele editor Gutenberg Handboek WordPress 5

    De Upgrade-podcast: maak een website met WordPress

    Luister elke maand naar een nieuwe aflevering van Upgrade, de podcast van ComputerCreatief. Deze maand praat Peter de Ruiter met Dirkjan van Ittersum, schrijver van Het Handboek WordPress 5 over de mogelijkheden van deze laatste versie van WordPress, de software om sites en blogs mee te bouwen, te onderhouden en te vullen. Internet is een…

    Lees hier verder…

  • De visuele editor Gutenberg Handboek WordPress 5

    Leer alles over WordPress met Het Handboek WordPress 6

    WordPress 5 heeft heel veel nieuws aan boord ten opzichte van z’n voorgaande versie. Het Handboek WordPress 5 duikt de diepte in en leert je alles over dit CMS. (Inmiddels is er alweer een nieuwe versie: WordPress 6 en een nieuw Handboek WordPress 6.) WordPress zag in alweer 2003 het levenslicht. Het CMS (wat staat…

    Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.