YouTube komt met tijdmeter (bropn afbeelding: https://www.flickr.com/photos/esthervargasc/9935521594)

YouTube komt met tijdmeter

Videodienst YouTube komt met een tijdmeter. Hiermee kan je niet alleen zien hoeveel tijd je doorbrengt (verspilt aan?) met kijken naar video’s, maar ook waarschuwingen instellen.

Het is een feit dat mensen (te?) veel tijd besteden aan social media. Ook YouTube valt deels in die categorie. Want ergens gaat het maar al te vaak om ‘kijk mij eens!’. Voor sommigen is de verleiding te groot om maar door te blijven klikken op clips. En zo ben je dan ineens een halve dag verder met ‘nutteloze’ activiteiten voor je er erg in hebt. Vooral kinderen en pubers kennen nauwelijks limieten als het gaat om YouTube kijken. Vandaar dat Google – de makers van de dienst – in navolging van bijvoorbeeld Facebook een timer heeft ingebouwd. Hiermee kan je niet alleen zien hoeveel tijd je dagelijks spendeert aan de dienst, maar is het ook mogelijk om waarschuwingen bij het overschrijden van een vooraf (zelf) ingestelde tijd te krijgen. Zo kan je een pauze inlassen of gewoon stoppen met kijken.

App-update

Steeds meer ‘verslavende’ diensten en apparaten worden van een timer-mogelijkheid voorzien. Zoals bijvoorbeeld de nieuwste Android 8, Instagram en het al genoemde Facebook. De vraag blijft echter of een trucje als dit de echte verslaafden gaat helpen. Zij gaan ongetwijfeld gebruik maken van een glijdende schaal, net als bij drugsgebruik. En het is daarbij natuurlijk wel erg handig dat je de timer zelf handmatig in kunt stellen. In geval van YouTube komt de optie beschikbaar in een komende update van de apps voor zowel iOS als Android. Toen wij er vandaag naar zochten, was de optie nog niet beschikbaar. Maar hij is te bereiken door in de app op het gestileerde poppetje rechtsboven in beeld te tikken, gevolgd door een tik op Instellingen. In het Engels heet de optie Time Watched, in het Nederlands zal het dus iets worden als ‘kijktijd’.

Voor kinderen

Overigens, als je nu tóch in die settings zit… Helemaal bovenaan onder het kopje YOUTUBE vind je de schakelaar Beperkte modus. Door deze aan te zetten, worden familie- en kind-onvriendelijke clips automatisch geblokkeerd. Zoals bij de optie al wordt aangegeven is het filter niet 100% waterdicht, maar het overgrote deel van de ‘ellende’ wordt in ieder geval tegengehouden. Praktisch om aan te zetten op de smartphone of tablet van je kind.Het boek Ontdek VLOGGEN! van Bob Timroff

Wil je niet meer passief naar YouTube kijken, maar zelf ook filmpjes gaan delen met de rest van de wereld? Lees dan het boek Ontdek VLOGGEN! van Bob Timroff eens.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.