YouTube gaat stoppen met (werken op) smart-tv’s. Het geeft maar weer eens aan hoe weinig ‘smart’ toevoegt aan een televisie…
Smart-tv’s waren een paar jaar geleden de hype. Ineens beschikte je televisie over een ingebouwde computer waarmee je allerlei dingen kon doen. Zoals het installeren van software (apps) bijvoorbeeld, om deze vervolgens te gebruiken. Punt was (en is!) alleen dat elk merk en type tv zo z’n eigen ecosysteem kende. En fabrikanten er al snel geen support meer op gaven, want ja de nieuwe ‘latest and greatest’ tv kon nog veel meer. Inmiddels is vrijwel iedere tv die je in de winkel koopt smart, zonder dat je daar (bewust) meer voor betaalt. En is er nog steeds een grote differentiatie aan besturingssystemen en beschikbare software. En ook gooien fabrikanten er nog altijd na relatief korte tijd het bijltje bij neer qua beschikbare software. Nu is het een app-aanbieder zelf die er het bijltje bij neergooit. YouTube laat volgens Nu.nl weten het verder wel te geloven qua slimme televisies. Helemaal vreemd is dat niet, want je zou als softwareleverancier wel gek zijn om voor tientallen (en waarschijnlijk zelfs meer) verschillende tv-systemen software te maken en bijhouden.
Vergéét die slimme kant van je tv
Kortom: heb je een smart-tv, dan is het volgens Nu binnen vooralsnog onbepaalde tijd over en uit wat YouTube betreft. Het is niet de eerste keer dat apps verdwijnen of stoppen met werken op smart-tv’s. En het zal ook niet de laatste keer zijn. Wel geldt dat YouTube een van de meest populaire en logische apps is op dergelijke toestellen. Bij de pakken neerzitten hoeft ook niet direct trouwens, als bezitter van een getroffen toestel. En als potentiële koper moet je helemaal niet kijken naar wat de smart-kant van een televisie allemaal te bieden heeft. Zie dat maar als een soort reclamebord van de fabrikant waar je in de praktijk niet tot nauwelijks mee gaat werken. Er zijn betere alternatieven!

Apple TV
Investeer liever in een settop-boxje van een gerenommeerd merk. De Apple TV is natuurlijk een heel bekende. Voordeel daarvan is dat als je al een iPhone en (of) iPad hebt, al je apps daar zonder verdere kosten ook op draaien. Kun je alsnog weer YouTube kijken, maar ook Netflix, NPO Start en alle andere streaming diensten die voor iOS beschikbaar zijn. Voor Android zijn er eveneens settopboxjes verkrijgbaar. Nadeel daarvan is dat ze vaak van Chinese makelij zijn, afkomstig van onbekende fabrikantjes die komen en gaan. Updates voor het besturingssysteem kun je daarmee vergeten. Ook kun je vraagtekens zetten bij de legaliteit en veiligheid van de meegeleverde software en het Android-platform zelf. Maar als je daar verder niet om maalt, scoor je voor een bescheiden bedrag op bijvoorbeeld eBay een Android tv-box. Wil je echter op safe spelen, dan bevelen we je echt de Apple TV aan, die eveneens niet de hoofdprijs kost. Een ‘plan B’ is om – als je tv dat trucje ondersteunt – het scherm van je smartphone of tablet te delen met je tv, dan ben je ook klaar.
Raspberry Pi
Een derde oplossing is het heft helemaal zelf in handen nemen. Koop een Raspberry Pi, zorg voor een goede koeling (zeker bij versie 4 is dat nodig!) en plak deze ergens aan de achterkant van je tv. Installeer de standaard software en je hebt de beschikking over een volwaardige computer in de huiskamer. Ook kun je Kodi gebruiken om van je Raspeberry een volwaardige en uitgebreide mediaspeler te maken. Er zijn meer kant-en-klare images beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld een retro-arcademachine maakt van je tv. Kortom: het is maar hoe gek je het zelf wilt maken.
Met externe oplossing zit je goed
Concluderend kunnen we stellen: vergeet het ‘smarte’ deel van een smart-tv gewoon. Zowel wanneer je er al een hebt staan als wanneer je van plan bent er een te kopen. Meest voor de hand liggende keuze – zeker voor een ieder die al i-apparaten in huis heeft – is de Apple TV. Klein maar fijn en krachtig draai je hier alle iOS-apps op. Inclusief YouTube natuurlijk. Extra voordeel: je hebt met dat apparaat ook geen last meer van spionerende tv-makers. Sterker nog: op het moment dat je een settop-box hebt staan, kun je je smart-tv met gezwinde spoed loskoppelen van je (thuis)netwerk! Eens in de paar maanden kun je dan weer ‘herkoppelen’ om te kijken of er een update voor je tv beschikbaar is, maar voor de rest…
Kies je inderdaad voor een Apple TV, dan draait dat kastje op TV OS, wat verrassend veel overeenkomsten heeft met iOS. Het overgrote deel van je ooit al aangeschafte iOS-apps kun je dan ook zonder meer gebruiken. En ook je kennis van iOS komt prima van pas, en die haal je bijvoorbeeld weer uit het boek Ontdek iOS 12 van Henny Temmink!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Een goedkope oplossing om van alles en nog wat naar je tv te streamen en zo je tv slimmer te maken is natuurlijk de Google Chromecast 3. Voor €39,- ben je klaar en kun je vanaf je telefoon of tablet zoveel YouTube streamen als je wilt. En alle apps gebruiken die streaming ondersteunen. Een alternatief voor Apple TV is de NVIDIA Shield TV. Een kastje vergelijkbaar met die Apple TV, maar flexibeler. Hang er een harde schijf aan met je films, gebruik Plex… Zo wordt je tv écht slim!
Uiteraard een optie, maar je blijft dan vastzitten aan je smartphone of tablet en da’s nou juist net wat veel bezitters van een slimme tv niet willen/verwachten natuurlijk.
De Nvidia shield zit niet vast aan je telefoon of tablet…
Nee, maar dan wel weer aan je tv, dus het blijft behelpen ;o)
Dat geldt toch ook voor de Apple TV waar jij zo enthousiast over bent!
Uiteraard, is eveneens een noodoplossing. Vandaar dat ik schrijf dat het hele smart tv-gebeuren een beetje een wassen neus is. Als je dan tóch zelf voor een externe oplossing moet zorgen, kun je als fabrikant beter gewoon een ‘domme’ en iets goedkopere tv aanbieden. En niet net doen alsof die fantastische nieuwe televisie jarenlang alle online features die er zijn – inclusief het toch tamelijk essentiële streamen van online video – zal kunnen weergeven/gebruiken. Sterker nog (om helemaal even door te denken): je kunt je zelfs afvragen of het nog zinvol is tv’s met ingebouwde tuners te verkopen; 99% van de mensen kijkt via een settop-box (kabel of satelliet). Een grootbeeld-monitor geoptimaliseerd voor videoweergave zou in principe volstaan. Energiezuiniger, net weer wat goedkoper en praktischer in het gebruik ;o)
Wat een slecht artikel. Schrijver weet kennelijk niets van Android. Denkt zelfs, dat het delen van je scherm met de TV een oplossing is. Dat is het wel als je het niet erg vindt dat het scherm op een kleiner formaat weergegeven wordt, en dat de audio vaak niet synchroon is.
Het antwoord van Hans Frederiks maakt het gelukkig een beetje goed.
Het gaat erom dat de tv-apps stoppen met werken. Je kunt dan dus niet meer autonoom kijken zonder gebruik van externe hulpmiddelen. Schermdelen vanaf een smartphone is natuurlijk een optie, maar da’s niet de kern van het verhaal. Bovendien kan lang niet iedere smart tv – zeker de net weer wat oudere exemplaren – van huis uit overweg met streamen/schermdelen vanaf telefoons. Kortom: schermdelen is in lang niet alle gevallen de oplossing! En bovendien zitten heel veel gebruikers van een smart tv niet te wachten op geklungel met schermdelen, daarvoor hadden ze immers die smart-tv niet gekocht…
Heb je wel eens ervaren hoe je met een Chromecast streamt? Dat gaat echt verder dan schermdelen! Misschien moet ik er eens een blogpost aan besteden…
Vanzelfsprekend! Waar het om gaat is echter dat voor alle ’trucs’ om nog YouTube op je smart-tv te krijgen, ‘iets’ externs nodig is. In z’n meest simpele vorm kan dat – mits je tv de techniek ondersteunt – schermdelen zijn. Verre van ideaal, maar het werkt in geval van nood. Beter is een ‘settop-box’ als Apple TV of de door jou genoemde Chromecast. Ok, ziet er dan wel niet echt uit als een ‘box’, maar functioneert ’t zelfde 🙂 Hoe dan ook moet jij als gebruiker iets extra’s gaan doen en/of aanschaffen voor een dienst die je eigenlijk gewoon standaard verwacht op een smart tv.