Een zekere start van Windows 10 betekent iets minder enthousiasme (bron afbeelding: https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Start_Jeremy_Wariner_2007.jpg)

Zekere start voor Windows 10

Loop je wel eens tegen het feit aan dat Windows 10 vastloopt tijdens het opstarten? Daar is mogelijk wel heel eenvoudig iets aan te doen!

In Windows 10 is de optie ‘Snel opstarten’ geïntroduceerd. De gedachte erachter is nobel: door tijdens het afsluiten een soort mini-image te maken en dat voor de volgende start te gebruiken start Windows razendsnel. Zo hoeven dan niet alle drivers geladen en geïnitialiseerd te worden bijvoorbeeld. Toch zorgt datzelfde Snel opstarten ook regelmatig voor problemen. Bijvoorbeeld omdat een hardware-onderdeel niet mee wil werken en initialisatie vereist bij opnieuw inschakelen van een computer. Speelt er iets dergelijks, dan is de kans groot dat je systeem niet of niet goed opstart.

Uitschakelen

De oplossing ligt voor de hand: Snel opstarten uitzetten. Dat leidt tot een iets langzamer systeemstart. Tegelijkertijd verloopt het afsluiten weer net een beetje sneller. Immers: er hoeft tijdens het afsluiten nu niets meer opgeslagen te worden. De optie Snel opstarten is standaard ingeschakeld door Microsoft. Ook na een grote upgrade als die richting Creators Edition wordt deze instelling weer teruggezet. Ofwel ingeschakeld. Helaas is deze optie een beetje verstopt. Maar we helpen je op weg!

Even zoeken

Klik in het menu Start op Instellingen. In het geopende venster klik je op Systeem, gevolgd door een klik op Energiebeheer en slaapstand in de kolom links. Klik nu op Extra energie-instellingen (rechstboven onder Verwante instellingen). Nog even volhouden! Klik op Het gedrag van de aan/uitknoppen bepalen (inderdaad, de logica ontbreekt). Klik nu op de link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Schakel het selectievakje voor de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) uit.

Snel starten levert vaak problemen op

Vanaf nu start je computer op de traditionele wijze op. Een heel klein beetje langzamer, maar mogelijk wel een heel stuk zekerder.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.