De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

Handboek Windows 11, 2e editie

In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

Het kan zijn dat aan de rechterkant van het Edge-venster bij u nog een extra balk met pictogrammen zichtbaar is. Dit is de zijbalk, of sidebar in Engelse versies. In beginsel is de zijbalk zichtbaar, maar mocht u deze per ongeluk verborgen hebben, dan is hij niet eenvoudig weer in- of uit te schakelen door een instelling aan te passen.

De optie voor het in- en uitschakelen van de zijbalk zou bereikbaar moeten zijn via Instellingen, maar in een van de updates van Edge is deze mogelijkheid verdwenen. Hopelijk keert hij nog terug. Gelukkig is via Copilot de knop voor het zichtbaar en onzichtbaar maken van de zijbalk nog wel aanwezig.

💡 Instellingen, Zijbalk
De opties voor het aanpassen van de zijbalk en de manier waarop de zijbalk zich gedraagt zijn – als het goed is – bereikbaar via Edge Instellingen (het menu met de drie puntjes, niet de app Instellingen van Windows zelf), optie Zijbalk.

zijbalk in Edge
De zijbalk geeft toegang tot een aantal andere veelgebruikte apps. Deze zijn lang niet allemaal Edge-gerelateerd (Games, Outlook en meer). Ze zijn ook op andere manieren in Windows terug te vinden.

De zijbalk in- of uitschakelen

1 Klik op de knop Copilot rechtsboven in Edge.

2 Klik helemaal onderin op de knop Zijbalk automatisch verbergen. Als de zijbalk al getoond wordt, heet deze knop Zijbalk automatisch weergeven.

Op deze manier wordt de zijbalk snel getoond of verborgen in Edge.

zijbalk in Edge
Gebruik de knop onderin om de zijbalk te tonen of te verbergen in Edge.

Werking van de zijbalk

De bedoeling van de zijbalk is eenvoudig:

Maak het mogelijk om kleine handelingen direct in Edge uit te voeren, zonder ergens anders naar toe te hoeven gaan.

In een paneel aan de rechterzijde van het internetvenster worden de gekozen opties getoond. Het is bijvoorbeeld niet meer nodig apart de Rekenmachine te starten (gebruik de knop Hulpprogramma’s in de zijbalk) of om Outlook te starten om mail te lezen. Outlook is rechtstreeks vanuit de zijbalk te openen.

Op het moment van schrijven van dit boek was de zijbalk nog niet zo lang beschikbaar en waren er diverse apps aanwezig:

 • Zoeken Snel toegang tot eerdere zoekopdrachten.
 • Winkelen Kortingsbonnen vinden en bestellingen traceren op het web.
 • Hulpprogramma’s Rekenmachine, vertalingen en omrekenen
 • Games Korte, klassieke spelletjes spelen in de browser.
 • Microsoft 365 Word, Excel en PowerPoint snel starten in de browser.
 • Outlook Mail lezen in de browser
 • Image Creator AI-Afbeeldingen maken door een tekstprompt in te voeren (leuk!).
 • Drop Snel notities en bestanden versturen.

Daaronder staat een knop met een plusteken om zelf apps toe te voegen. Het is erg waarschijnlijk dat de zijbalk is aangepast of uitgebreid op het moment dat u dit leest.

De zijbalk kan een handige uitbreiding zijn op internetten, maar persoonlijk gebruiken we liever de ‘losse’ applicaties als Outlook, games en Word om te werken. Maar er zullen ongetwijfeld ook computeraars zijn die het liefst maar één programma starten (en dat is Edge, als het aan Microsoft ligt) en van daaruit alles doen. Misschien bent u daar wel een van. Daar is niets mis mee, iedereen heeft zijn eigen manier van werken. En in Windows kunnen dingen nu eenmaal vaak op vier of vijf verschillende manieren.

zijbalk in Edge
Enkele mogelijkheden van de zijbalk.
zijbalk in Edge
De mogelijkheden om afbeeldingen te genereren op basis van een tekstopdracht zijn indrukwekkend met Bing Image Creator. Deze is eenvoudig te bereiken vanuit de zijbalk. Ook dit is een AI-uitbreiding in Windows 11.

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

 • het actiecentrum van Windows 11
  Het actiecentrum van Windows 11

  Het actiecentrum van Windows 11 is afkomstig van smartphones en tablets, iets dat Microsoft daarvan goed heeft afgekeken. Of u het handig vindt moet u uiteraard zelf beslissen. Gelukkig is het aantal meldingen of van welke apps goed te finetunen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.