Zinvolle filters voor fotografie

Eigenlijk zijn er in de fotografie nog maar twee zinvolle filters die echt de moeite waard zijn om te gebruiken: het polarisatiefilter en het grijsverkloopfilter. Ze zijn niet goed in softaware te imiteren en daarom vind je ze vaak op de camera van professionals. We geven je hier een paar tips over de mogelijkheden.

Zinvolle filters
Met het polarisatiefilter haal je reflecties weg. Ook van lciht op opppervlakken, daardoor lijken kleuren helderder.

Het polarisatiefilter

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat elke landschapsfotograaf een polarisatiefilter zou moeten hebben, wat volgens mij klopt. Maar niet om de redenen die je hebt gehoord, name- lijk dat het de lucht blauwer en contrastrijker maakt. Nou, dat is wel een beetje waar, als je het goed gebruikt, maar dat kun je beter in Lightroom of Photoshop doen. Je wilt een pola- risatiefilter gebruiken voor iets wat je niet in Lightroom of Photoshop kunt doen: reflecties verminderen. Dat is de magie van een polarisatiefilter. Laten we bijvoorbeeld eens een beekje als voorbeeld nemen. Het water in de beek weerspiegelt wat zich erboven bevindt (de lucht). Je ziet dus niet alle interessante rotsen onder de waterlijn, ook al is het zeer ondiep. Maar wanneer je het polarisatiefilter toevoegt, verdwijnen die reflecties als sneeuw voor de zon en krijg je een veel interessantere foto. Het verwijdert schittering op alles, van bladeren tot kust- lijnen tot watervallen. Het verwijdert waas, het verbetert de kleur, het doet veel goede dingen voor niet al te veel geld.

Zinvolle filters voor fotografie
Het grijsverloopfilter heeft vele toepasssingen. Voornamelijk het rechttrekken van de belichtingsverschillen in contrastrijke onderwerpen.

Hoe gebruik je een grijsverloopfilter?

Als het polarisatiefilter het belangrijkste filter is voor landschapsfotografen, dan moet een grijsverloopfilter het op één na belangrijkste zijn. Dit filter is ontworpen om je te helpen iets te doen wat je camera normaal gesproken niet alleen kan en dat is de belichting instellen voor de voorgrond zonder de lucht te overbelichten. Daarom is dit filter zo populair geworden: het maakt de lucht donkerder, maar de manier waarop zorgt voor een aangenaam effect. Dit filter is een verloopfilter, dus het is aan de bovenkant van de lucht het donkerst en vervolgens ver- loopt het naar volledige transparantie, zodat de grond totaal niet donkerder wordt. Het filter dat ik gebruik is eigenlijk een rechthoekig stukje kunststof en ik houd het gewoon voor mijn lens en maak dan de foto. Ik gebruik niet veel filters, in feite maar een paar, maar deze maakt echt een groot verschil en daarom heb ik hem bij het fotograferen van landschappen altijd bij me.

Bonustip

Bij slecht weer heb je toch heel veel goede fotografische mogelijkheden. Als het een bewolkte of druilerige dag is, breng die dan niet binnen door, want je mist een aantal geweldige fotografiemogelijkheden, zoals: (1) direct na een buitje, terwijl het nog bewolkt en donker is, is het de perfecte tijd om gebladerte, bossen, bemoste rivieren en watervallen te fotograferen. (2) Bij een stevige bui is de kans groot dat direct nadat de regen is gestopt, de wolken zullen open breken, de zon erdoorheen zal gluren en er een zeer dramatische foto zal ontstaan. (3) Voordat een bui losbarst, kan er een werkelijk fantastische lucht zijn. En (4) een laaghangend wolkendek of mist kan echt zeer interessante landschaps- foto’s opleveren (we hebben het dan over de hemel van zacht, diffuus licht).

Deze blogpost Zinvolle filters voor fotografie is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Dit boek staat boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip Zo maak je betere flitsfoto’s vind je HIER op dit blog. Nog een tip De zeven doodzonden van landschapsfotografie vind je HIER. Ik leg je HIER uit hoe je de mooiste zonsondergangen kunt fotograferen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.