Zippen en unzippen met Windows 10

Zippen en unzippen met Windows 10

Natuurlijk: je kunt een speciale tool installeren voor zippen en unzippen. Maar zippen en unzippen met Windows 10 zelf is ook mogelijk!

Windows 10 beschikt van huis uit over allerlei ingebouwde tools. Ze zijn vaak minder veelzijdig dan tools voor dezelfde klus die door derden geleverd worden. Denk aan bijvoorbeeld de foto-viewer in 10. Hij werkt, maar echt handig en snel is hij zeker niet in gebruik. Toch betekenen al dit soort ingebouwde zaken wel dat het besturingssysteem direct na installatie al redelijk bruikbaar is zonder nog een hele berg aan software te hoeven installeren. Zippen en unzippen met Windows 10 is een van die dingen die zonder verdere extra tools mogelijk zijn. In gebruik is het simpel.

Zippen, ofwel comprimeren

Om een of meer bestanden te zippen, start je de Verkenner en blader je naar een map met daarin bestanden die je wilt comprimeren. Want dat is zippen: comprimeren van bestanden volgens het zip-protocol. Daarbij geldt dat niet alles zich even goed laat samenpersen. .jpg-afbeeldingen bijvoorbeeld zijn al zo geoptimaliseerd dat (veel) verder comprimeren niet lukt. Word-documenten en ook programmabestanden zijn dan vaak weer wel fors te verkleinen. Ook grafische bestanden als bijvoorbeeld het aloude .bmp zijn goed te zippen. Last but not least zijn zip-bestanden – eenmaal verkleind – goed te mailen of op andere manieren te delen. Je kunt bijvoorbeeld alle bij een project behorende bestanden in één bestand samenpakken.

Een zipje maken (en weer unzippen)

zippen en unzippen met Windows 10
Zippen maar, die bestanden!

Goed, we waren dus bij de Verkenner-map gebleven. Selecteer daarin een of meerdere (Control-klik) bestanden. Klik dan met de rechter muisknop op deze selectie, gevolgd door een klik op Gecomprimeerde (gezipte) map onder Kopiëren naar in het geopende contextmenu. Als het om een paar kleine bestanden gaat, is de zip-actie razendsnel afgehandeld; in geval van meerdere grote bestanden kan het langer duren. Hoe dan ook, na afloop zie je in de Verkenner een .zip-bestand waarvan je de naam naar wens aan kunt passen. Unzippen is een kwestie van dubbelklikken op een zip-bestand. Als erom gevraagd wordt, kies je voor Verkenner om de zip mee te openen. Je ziet dan een nieuw Verkenner-venster met daarin de bestanden die in de zip aanwezig zijn. Je kunt op een bestand dubbelklikken om het te openen. Of je ‘unzipt’ de zaak echt door de bestanden het Verkenner-venster met de zip-inhoud naar een map te kopiëren.

Net wat veelzijdiger: 7Zip

zippen en unzippen met Windows 10
7Zip biedt duidelijk meer mogelijkheden, inclusief instellen van compressiesterkte en stevige wachtwoorden; daarnaast ondersteunt het een scala aan archief-bestandsformaten.

Kortom: zippen en unzippen met Windows 10 werkt zo op het eerste gezicht prima. Toch zijn er ook nadelen. Je kunt bijvoorbeeld geen versleutelde en met een wachtwoord beveiligde zipjes maken (altijd een goed idee als je gevoelige informatie via mail of een andere online-dienst wilt delen). Ook kan de mate van compressie niet ingesteld worden. Last but not least kan Windows niet overweg met een heleboel andere ook gangbare compressieformaten. Zoals bijvoorbeeld .rar, het oudere .arj, .7z en meer. Precies om die redenen kan het installeren van een losse zip-tool (archiver) een goed idee zijn. En dat hoeft je geen cent te kosten. 7Zip is sinds jaar en dag zo ongeveer de standaard voor dit soort klussen onder Windows 10. Je downloadt de tool vanaf https://www.7-zip.org. Na installeren en wat dingetjes configureren krijg je veel meer mogelijkheden tot je beschikking. Inclusief de mogelijkheid om te versleutelen, gebruik te maken van het eigen – al dan niet zelf-uitpakkende – .7z bestandsformaat en de optie om een scala van archive-bestandsformaten uit te pakken.

Op zoek naar meer Windows 10 tips en trucs? Check dan onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp!

zippen en unzippen met Windows 10Meer weten over de mogelijkheden van Windows 10? En dan liefst tot in de finesse? Lees dan beslist Het Complete Boek Windows 10, 3e editie (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, John Vanderaart, Erwin Olij en Bob van Duuren). Het boek is geheel in kleur uitgevoerd en bijgewerkt t/m voorjaar 2019; dankzij het AUB-programma wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en updates. Het door de wol geverfde auteursteam gaat in op de nieuwe en leuke mogelijkheden die dit krachtige besturingssysteem biedt. U wordt volledig bijgepraat over oude en nieuwe functies. Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Basishandelingen in het nieuwe menu Start ontdekken
 • Apps downloaden uit de Windows Store
 • Het bureaublad aanpassen en bestanden beheren
 • Bestanden zoeken, afdrukken, scannen en opslaan
 • Schijven beheren en taken automatiseren
 • De computer delen en een netwerk inrichten
 • Werken met beveiligings- en systeemherstelopties
 • Verbinden met internet
 • Werken met Edge, Mail, Agenda, Personen en OneDrive
 • Werken met foto’s, muziek en andere media

2 gedachten over “Zippen en unzippen met Windows 10”

  1. Ik gebruik zelf al een paar jaar BetterZip (https://macitbetter.com/). Niet gratis, maar wel heel veelzijdig, snel en gebruiksvriendelijk met alle mogelijke opties aan boord. Wil je per se gratis, dan is er iZip (https://www.izip.com/). Ook gratis is Keka, dat gebaseerd is op de macOS-versie van 7Zip. 7Zip zélf bestaat niet in precies dezelfde vorm onder macOS. Wel p7zip, maar dat is een command prompt-tool. Keka gebruikt dat als achterliggende tool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.