Zippen en unzippen op je iPad

Zippen en unzippen op je iPad

Dankzij de app Bestanden beschikken iOS en iPadOS tegenwoordig over een ingebouwde zip- en unziptool. En dat zippen en unzippen op je iPad werkt makkelijk!

We focussen in dit artikel op de iPad, gewoon omdat die nu voor ons staat. Maar het zippen en unzippen van bestanden werkt net zo goed op een iPhone of een iPod Touch. De app Bestanden is een standaardonderdeel van iPadOS (en iOS). In de nu gangbare versie 13 is het een flink stuk bruikbaarder geworden dan voorheen. Start de app (als je ‘m niet kunt vinden, veeg dan naar beneden op het scherm en tik als zoekterm het woord bestanden. Tik (of klik, als je je iPad met een muis gebruikt) op de app Bestanden. Om alle mappen op je apparaat te zien, tik je net zo vaak linksboven op < tot je de mappenlijst in de kolom links ziet. Of draai je iPad een kwartslag, dan is de lijst altijd zichtbaar.

Testmap maken

We gaan eerst even een lokale testmap aanmaken. Tik daarvoor in de kolom links (we gaan gemakshalve maar uit van die gedraaide iPad) op Op mijn iPad. Je ziet nu een overzicht van alle al aanwezige mappen op je tablet. Veel apps maken een eigen map aan, waarin je documenten gemaakt met die app terug kunt vinden. Om een nieuwe map toe te voegen, scroll je helemaal naar beneden in de mappenlijst. Tik dan met de rechter muisknop op het lege, witte deel onderaan de lijst (of druk daar wat langer met je vinger), gevolgd door een klik op Nieuwe map. Geef de nieuweling een naam, bijvoorbeeld Voorbeeldje of Testmap.

zippen en unzippen op je iPad
Zo maak je een nieuwe map in Bestanden.

Kopiëren

Open dan een map waar wat bestanden in aanwezig zijn. Wij troffen flink wat Worddocumenten aan in onze Word-map. Selecteer via de link Selecteer een paar bestanden en klik dan onder Meer op Kopieer. Blader naar de net gemaakte testmap, in ons geval Voorbeeldje. Druk in deze map wat langer tot Plak verschijnt en klik daar vervolgens op (rechtsklikken mag eveneens). Je hebt nu een map met wat testbestanden waarvan het niet erg is als ze per ongeluk verdwijnen.

Zippen

Om alle bestanden te zippen, selecteer je ze eerst allemaal via Selecteer en Selecteer alles. Klik dan op Meer rechtsonder in beeld en tot slot op Comprimeer. Je ziet dat er een nieuw .zip-bestand verschijnt in de bestandenlijst. Kortom: operatie geslaagd. Uiteraard kan unzippen net zo makkelijk. Verwijder eerst de bestanden (behalve het .zip-bestand natuurlijk…) uit de lijst. Kwestie van ze selecteren en dan op Verwijder drukken of klikken. Bestanden die je verwijdert verdwijnen overigens nog niet definitief, maar verhuizen eerst naar de Prullenbak (zie mappenlijst links). Om verwijderde bestanden definitief te verwijderen open je die prullenbakmap, klik je op Selecteer en dan op Verwijder alle. Dat terzijde.

Unzippen

Als het goed is heb je hoe dan ook in de map Voorbeeldje nu alléén nog het zipje staan. Tik hierop en je krijgt een nieuwe map te zien met daarin de geunzipte bestanden. Die truc werkt vanzelfsprekend ook met zipjes die je via mail hebt ontvangen, of gedownloade exemplaren. Overigens wordt een gemaakt zipje in Bestanden automatisch Archief genoemd. Niets staat je in de weg om die naam te wijzigen natuurlijk. Druk daarvoor wat langer (rechtsklikken mag ook) op Archief.zip en tik dan in het contextmenu op Wijzig naam. Voer een nieuwe naam in en druk op Enter of tik op Gereed. Zippen en unzippen op je iPad is een eitje!

zippen en unzippen op je iPad
Hernoem je gemaakte zipje naar iets makkelijker herkenbaars dan het standaard Archief.zip.

 

zippen en unzippen op je iPadMeer weten over de vele mogelijkheden die je iPad te bieden heeft? Lees dan het met liefde door Henny Temmink geschreven boek Ontdek iPadOS 13. Ga in een prachtige gebruikersomgeving aan de slag met het Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten en nog veel meer. De auteur doet Apples meest recente besturingssysteem voor de iPad haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iPadOS 13 te halen.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.