Zippen en unzippen onder Windows (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/vectors/compressie-archiver-comprimeren-149782/)

Zippen en unzippen

Hoewel Windows 10 over ingebouwde zip- en unzipmogelijkheden beschikt zijn de mogelijkheden daarvan beperkt. Beter is het om voor zip-compressie een aparte tool te gebruiken.

Om een of meer bestanden – desnoods met submappen erbij – te verkleinen kunt u de zaak zippen. Daardoor ontstaat een enkel gecomprimeerd bestand dat meestal significant minder schijfruimte inneemt dat het origineel. Meestal, want bijvoorbeeld jpg’jes laten zich minder goed comprimeren. Het heeft dus weinig zin om je fotocollectie aan een zip-actie te onderwerpen. En ja: je kunt zippen in Windows, door simpelweg met de rechter muisknop op een te comprimeren bestand of map te klikken. Klik in het geopende contextmenu onder Kopiëren naar op Gecomprimeerde (gezipte) map. Na afloop van de zip-actie kunt u de bestandsnaam van  het resulterende archiefbestand aanpassen. Nadeel van deze methode is dat u niets in kunt stellen. Geen compressiesterkte, geen wachtwoord, gewoon niks.

Veelzijdiger met een tool

Om meer controle te krijgen over het zip-proces is het praktisch om een speciaal voor dit soort klussen bestemde tool te installeren. Bekende namen zijn het gratis 7-Zip, maar natuurlijk ook WinRAR en WinZip. Voordeel van WinRAR is dat je naast .zip-compressie ook voor het huiseigen .rar-formaat kunt kiezen dat bestanden soms weer net wat beter samenperst. WinZip is een oude bekende, maar sinds het onder de vleugels van Corel valt moet je jaarlijks een bedrag betalen om gebruik te kunnen maken van de nieuwste versie. Voor de meeste Windowsgebruikers is 7-Zip tegenwoordig de beste keuze. Het ondersteunt een scala aan bestandsformaten wat uitpakken (ofwel decomprimeren) betreft en kan zip-bestanden en het huiseigen .7z-archieven aanmaken. Praktisch is de optie om ook stevig versleutelde archieven aan te maken, daarmee comprimeer je je gegevens niet alleen maar beveilig je ze ook. Ideaal als je gevoelige gegevens wilt mailen!

Opties genoeg met 7-Zip

Om een te maken archief helemaal naar eigen hand te zetten, selecteer je eerst een of meer bestanden en (of) mappen in de Verkenner. Klik vervolgens met de rechter muisknop op deze selectie en dan in het geopende contextmenu onder 7-Zip op Toevoegen aan archief. Kies achter Archief formaat bij voorkeur voor het meest gangbare zip. Achter zip-compressieniveau selecteer je de optie Ultra voor een zo compact mogelijk eindresultaat. Op de huidige generatie computers gaat het zippen ook dan nog vrij vlot! Mocht je jouw zipje van een stevige(!) versleuteling willen voorzien, selecteer dan achter Codeermethode de optie AES256 en verzin een sterk wachtwoord. Pas achter Archief eventueel de bestandsnaam aan en klik op OK waarna het zip-bestand gemaakt wordt.

7-Zip biedt je uitgebreide mogelijkheden betreffende het maken van zipjes
7-Zip biedt je uitgebreide mogelijkheden betreffende het maken van zipjes

Nog veel meer

7-Zip biedt nog veel meer aardige mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld het maken van zelf-uitpakkende archieven. In plaats van een zipje maak je dan een .exe-bestand waarvoor een unzipprogramma niet eens meer nodig is. Werkt alleen onder Windows; het heeft weinig zin om een dergelijk .exe-bestand naar een gebruiker met een Mac, Linux-computer of smartphone te mailen! Zip werkt overal en altijd.

Het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie door Ronald SmitOp zoek naar meer tips en trucs voor Windows 10? Lees dan het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie door Ronald Smit eens! Grote kans dat u daarin altijd wel wat van uw gading vindt. Nog meer tips over Windows 10 vind je HIER op dit blog.

Een gedachte over “Zippen en unzippen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.