Bij grote contrasten in je beeld, kun je spotmeting inzetten, maar de meeste mensen houden de meetmethode van hun camera ingesteld op de standaardinstelling van hun camera, die op een Canon meervlaksmeting, op een Nikon matrixmeting en op een Sony multimeting wordt genoemd. Dat betekent gewoon dat je camera naar het hele kader kijkt en probeert een belichting te creëren die voor de hele foto geschikt is. Op de huidige camera’s werken deze modi meestal behoorlijk goed. Soms werkt een dergelijke meting echter niet goed. Gebruik dan spotmeting! (Deze tip is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘.)

Lastige lichtsituaties
Soms kunnen lastige lichtsituaties de normale meting van je camera echter voor de gek houden. Als je onderwerp zich bijvoorbeeld voor een heel lichte achtergrond bevindt, zal dat je camera foppen en de scène donkerder maken. Daardoor word je onderwerp te donker (zoals je hier linksboven ziet waar mijn onderwerp bijna een silhouet vormt tegen een heldere hemel laat op de dag). Door over te schakelen op spotmeting, zeg je in feite tegen de camera dat die niet naar de hele foto moet kijken, maar naar deze ene plek, dat ene belangrijke gebied (in ons voorbeeld zou dat ons onderwerp zijn). Dus wanneer je je scherpstelpunt rechtstreeks op je onderwerp plaatst, evalueert (meet) de camera nu alleen je onderwerp, niet de rest van de foto en krijg je een beter resultaat (zie rechtsboven). Het werkt op dezelfde manier als je iemand voor een hele donkere achtergrond hebt. De camera heeft de neiging om de foto te overbelichten (waardoor die te licht wordt) omdat de foto over het geheel donker is.
Meer ruis
Als je op dat moment niet overschakelt op spotmeting, kun je deze problemen meestal wel oplossen in Lightroom of Photoshop. Het nadeel daarvan is dat als de foto onderbelicht is en je de foto lichter moet maken, de ruis in de donkere gebieden zal toenemen. Als je dit in de camera oplost, is er helemaal geen toename van ruis. Nog een laatste ding: ik zou spotmeting alleen gebruiken in lastige lichtsituaties zoals deze. Als je klaar bent, schakel je weer over op de normale meting.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat de camera het gemeten gebied ziet als middengrijs en dat ook zo in beeld vertaalt. Probeer de ‘spot’ van de spotmeting dan ook te richten op een gebied dat je gemiddeld licht wilt hebben.
Deze tip Zo gebruik je spotmeting ideaal staat in mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘. Het staat boordevol met dit soort handige tips die je fotografie op elk gebied verder helpen. Je kunt het boek hier bestellen. Meer tips van Scott Kelby kun je HIER op dit blog vinden.

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.