Zo maak je mooiere foto’s met je flitser

De opsteekflitser is het geheime wapen van elke fotograaf. Het nadeel is dat het licht soms hard kan zijn. Hier bespreken we hoe je het licht zachter en mooier maakt. Je geflitste foto’s zien er daardoor natuurlijk en prachtig belicht uit. Kortom: mooiere foto’s met je flitser… (Deze tips zijn afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘.)

Als je de belichting instelt op de achtergrond en er dan een flitsje bij geeft, heb je een betere contrastbeheersing.

Vertraag de sluitertijd voor meer achtergrond

Er zijn vier grote geheimen voor prachtig kwaliteitslicht en daarmee professioneel ogende resultaten met een externe flitser. Het eerste geheim ken je al, namelijk dat je door de flitser van je camera te halen gericht licht kunt creëren. Het tweede geheim is dat je de flitser zo kunt instellen dat het flitslicht opgaat in het al aanwezige licht, wat je een natuurlijkere achtergrond oplevert. Zonder deze techniek krijg je wat iedereen krijgt: de achtergrond achter het onderwerp wordt zwart, het onderwerp ziet er hard uit en de opname is belab- berd. Precies datgene waardoor zoveel mensen een hekel hebben aan met flits gemaakte opnamen. De techniek die dit probleem oplost heet ‘trage synchronisatie’. Wat je doet is de sluitertijd van de camera vertragen, zodat eerst het in de ruimte aanwezige licht kan binnenkomen en de flitser pas daarna het onderwerp belicht.

Langere sluitertijd

Misschien klinkt dit ingewikkeld, maar het is ongelofelijk eenvoudig. Stel eerst de camera in op de programmamodus. Richt dan op het onderwerp en druk de ontstpanknop half in, zodat de camera het licht meet. Kijk in je zoeker welk diafragma en welke sluitertijd de camera voor een goede belichting van het onderwerp heeft gekozen en onthoud die twee getallen. Schakel nu over naar de handmatige modus en stel daar die twee waarden in. Als je camera een sluitertijd van 1/60 seconde aangaf, zou je voor een trage synchronisatie een langere sluitertijd moeten kiezen, toch? Verlaag daarom de sluitertijd tot 1/15 seconde en maak de opname. Maak je geen zorgen, het onderwerp wordt niet onscherp, want de flits laat het bevriezen. Het zal je verbazen wat een langere sluitertijd voor effect heeft op de kwaliteit van met flits gemaakte foto’s. Zo krijg je mooiere foto’s met je flitser.

mooiere foto's met je flitser
Als je redelijk dicht bij je onderwerp staat, zorgt een diffuser voor zachter en mooier licht.

Zachter licht met een diffuser

Goed, je gebruikt dus alle tot nu toe genoemde trucs en je met flits gemaakte foto’s zien er al stukken beter uit. Maar er is nog een probleem. Omdat de flitser zelf vrij klein is, is het licht nog steeds hard. Want hoe kleiner de lichtbron, des te harder het licht is. Voor een zachter, aangenamer licht moet je de lichtbron groter maken. Hiervoor bestaan verschillende trucs, en elke professional heeft zo zijn eigen methode, maar allemaal passen ze trucs toe waarmee ze het licht van de flitser zachter en diffuus maken. (Dit is wéér een geheim voor professioneel ogend licht van je externe flitser.) Waarschijnlijk is de snelste en eenvoudigste manier om flitslicht zachter te maken, een diffuser over de flitser te schuiven die voor zacht en gespreid licht zorgt (zoals hierboven). Die levert behoorlijk goed werk. Richt de flitskop met diffuser in een hoek van vijfenveertig graden omhoog en de diffuser doet de rest. Sommige Nikon-flitsers worden met een diffuser geleverd, maar voor Canon- en andere flitsers moet je een losse diffuser kopen. Ik adviseer je de Sto-Fen Omni-Bounce, die goed resultaat levert en favoriet is bij fotografen van huwelijken en evenementen. (Hij kost zo’n 20 euro.) Even een opmerking: binnen doet deze diffuser het prima, maar buiten, waar het licht nergens op kan weerkaatsen, heeft hij vrij weinig effect.

Wanneer gebruik je geen diffuser?

Er zijn momenten dat je geen diffuser op je flitser wilt gebruiken en dat is niet alleen als je hard, scherp licht wilt hebben. Als je flitser zich ver van het model bevindt, haal je de diffuser van de flitser. Omdat je zo ver weg staat, zal de flitser veel sneller de batterijen leeg- trekken. Bovendien wordt het licht door de afstand vanzelf al wat verspreid en verzacht.

Zo maak je mooiere foto's met je flitser...
Flitsen tegen het plafond geeft een mooier licht dat voor meer plasticiteit in het onderwerp zorgt.

Tegen het plafond flitsen

Een andere populaire manier om het flitslicht te verzachten, is licht tegen een plafond te laten weerkaatsen. Dit zorgt voor drie prachtige dingen.

  1. Als je kleine flitslicht het grote plafond raakt, spreidt het zich enorm uit en wordt het licht dat op het onderwerp valt veel breder en veel zachter. Het haalt direct het harde van het flitslicht af en zorgt voor mooi kwaliteitslicht.
  2. Omdat het licht nu van boven komt, is het niet langer dat ééndimensi- onale, frontale flitslicht, maar gericht flitslicht dat voor mooie schaduwen en veel diepte in het gezicht van het model zorgt.
  3. Als bonus voorkomt het die harde schaduwen op de muur achter het onderwerp. Omdat het licht van boven komt (vanaf het plafond), ver- schijnt de schaduw op de vloer achter je onderwerp en niet op de muur erachter. Daarbij zorgt het zachtere licht ook voor zachtere schaduwen.

Maar als deze techniek van tegen het plafond weerkaatsen zo geweldig is, waarom gebruiken we die dan niet altijd? Daar zijn verschillende redenen voor:

  1. Er is niet altijd een bruikbaar plafond.
  2. Je bent ook wel eens buiten of is het plafond te hoog om te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld in een kerk). Als het plafond hoger is dan ongeveer drie meter, dan werkt deze weerkaatsingstruc niet meer.
  3. Bovendien beïnvloedt de kleur van het plafond de kleur van het flitslicht. Dus als het plafond gelig is, wordt het licht gelig en wordt je onderwerp (kom, allemaal in koor) ook gelig! Maar zolang het om een wit plafond van zo’n twee, tweeënhalve meter hoog gaat, dan zit je goed.

Deze tip Zo maak je mooiere foto’s met je flitser staat in het boek ‘Het beste van Scott Kelby. De geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld‘. Het boek staat boordevol met handige tips die je fotografie op elk gebied verder helpen. Je kunt het boek hier bestellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.