Delen van foto's met Google Foto's

Delen van foto’s met Google Foto’s

Met de foto’s die je met je mobieltje  maakt wil je wat. Wat? Delen natuurlijk! Dat kan op je iPhone of Android-telefoon op allerlei manieren, maar de meest handige, flexible manier is delen van foto’s met Google Foto’s. Op welke manieren dat kan, met welke apps je je foto’s kunt delen en wat albums zijn leggen we uit in deze blogpost.

Er zijn diverse manieren waarop je een foto zou willen delen. Bijvoorbeeld delen met sociale media zoals Facebook, Twitter, of Instagram, waarbij het meestal gaat om één foto die je aan de wereld wilt laten zien. Daarnaast zijn er momenten – een feest, een geboorte, een huwelijk – die je met je familie en vrienden wilt delen. Bij een feest zijn er veel meer mensen met een mobiele camera, die hun foto’s ook allemaal met jou en elkaar willen delen. Het ideaal: een gezamenlijk album waarin iedereen van dat feest zijn of haar foto’s kan delen. Dat kan allemaal heel makkelijk met Google Foto’s.

Een enkele foto delen

Het delen van één foto is eenvoudig. Je hebt de foto die je wil delen open in Google Foto’s. Je bent bijvoorbeeld op een Android apparaat. Vervolgens klik je op het ‘deelteken’ van Android:

Als je een foto open hebt in Google Foto's, zie je linksonder het tekentje om je foto's mee te kunnen delen.
Als je een foto open hebt in Google Foto’s zie je linksonder het tekentje om je foto’s mee te kunnen delen.

Je krijgt – afhankelijk van de apps die je op je mobiele apparaat hebt geïnstalleerd – verschillende keuzemogelijkheden:

Delen via WhatsApp.
De mogelijkheden om je foto te delen op een Android-telefoon. Bijvoorbeeld delen via WhatsApp.

Het bovenste rijtje van de keuzemogelijkheden bied je de mogelijkheid om een Gedeeld Album te maken, de foto Toe te voegen aan een Gedeeld album of een Link te maken.Daaronder zie je de mogelijkheden om de foto te delen met een app naar keuze, een en ander afhankelijk van de apps die je op je mobiele apparaat hebt geïnstalleerd. Stel, je wilt de foto delen met WhatsApp, dan ga je, nadat je voor WhatsApp hebt gekozen, automatisch van Google Foto’s naar WhatsApp. Daar kun je kiezen naar welke persoon je de foto wilt sturen. In WhatsApp handel je de rest af zoals je gewend bent: eventueel een Onderschrift toevoegen en dan Verzenden maar. Op deze manier stuur je alleen deze foto naar de persoon of de app (Instagram bijvoorbeeld) waarmee je die foto wilt delen.

De knoppen voor het maken van een Nieuw gedeeld album, Toevoegen aan gedeeld album of het maken van een Link.
De knoppen voor het maken van een Nieuw gedeeld album, Toevoegen aan gedeeld album of het maken van een Link.

Als je klikt op Link maken maakt Google Foto’s een link naar de foto en creëert tegelijkertijd een Nieuw gedeeld album. In dat album bevindt zich op dat moment alleen de gekozen foto.

Bij het kiezen voor een Link, maakt Google Foto's een Nieuw gedeeld album. Je kunt kiezen of anderen die de link ontvangen foto's mogen toevoegen aan het album en vervolgens kun je de link delen middels de apps op je mobiele apparaat.
Bij het kiezen voor een Link, maakt Google Foto’s een Nieuw gedeeld album. Je kunt kiezen of anderen die de link ontvangen foto’s mogen toevoegen aan het album. Vervolgens kun je de link delen middels de apps op je mobiele apparaat.

Je krijgt de mogelijk om Toestaan dat anderen foto’s toevoegen aan te zetten. Als dat de bedoeling is, kun je dat aanzetten, dan kan degene die de link ontvangt op een later moment vanuit Google Foto’s zijn of haar foto’s er aan toevoegen. Ook die link kun je in WhatsApp stoppen of je kunt hem bijvoorbeeld in een mail plakken. Wat je maar wilt. Als je de link wilt mailen, kies je de mail-applicatie die je op je mobiele apparaat gebruikt. Google Foto’s zet de link in je mail, jij hoeft alleen nog de ontvanger en het onderwerp toe te voegen.

Klik om het uit te proberen maar op deze link: https://goo.gl/photos/cyrDCjQDQTu9Moxm6

De link gaat bijvoorbeeld op de in de browser op het apparaat waar je de link aanklikt. Je kunt jezelf bij het album voegen (Join).
De link gaat bijvoorbeeld open in de browser op het apparaat waar je de link aanklikt. Je kunt jezelf bij het album voegen (Join).

Je opent de link bijvoorbeeld vanuit je mail-applicatie op je iPad. Als je op de link klikt ga je naar de webbrowser, die je naar Google Foto’s in je webbrowser voert. Je krijgt te zien wie de foto met je heeft gedeeld en je krijgt de mogelijkheid om je bij het album te voegen. Klik op Join. Degene die de foto heeft gestuurd, krijgt nu de mededeling dat de ontvanger zich bij het album heeft gevoegd. En, omdat Google Foto’s in de Cloud zitten, verschijnt de foto ook meteen in de Google Foto’s app. Je ziet de foto misschien niet meteen, je moet ervoor naar Albums gaan. Klik onderin bij de Google Foto’s-app op Albums en je krijgt de Albums te zien in jouw fotobibliotheek. Bovenaan zie je het nieuwe album waar je zonet lid van bent geworden.

Klik rechtsonder bij Google Foto's op Albums. Je krijgt dan de albums te zien waarvan je lid bent en de albums die j zelf hebt gemaakt. Linksboven is het nieuwe album.
Klik rechtsonder bij Google Foto’s op Albums. Je krijgt dan de albums te zien waarvan je lid bent en de albums die je zelf hebt gemaakt. Linksboven is het nieuwe album.

Als je het album opent, zie je wie er lid zijn van het album en je ziet op de foto wie de foto heeft gedeeld.

Het Album in Google Foto's. Als je een foto uit een album in je eigen bibliotheek wilt hebben, klik je op het 'Wolkje' rechtsboven in het scherm.
Het Album in Google Foto’s. Als je een foto uit een album in je eigen bibliotheek wilt hebben, klik je op het ‘wolkje met het pijltje dat naar beneden wijst’ rechtsboven in het scherm.

Als je de foto in je eigen collectie wilt hebben, tussen je eigen Google Foto’s, klik je op het wolkje met het pijltje rechtsboven. Op dat moment wordt de foto aan je eigen bibliotheek toegevoegd.

Delen op de iPad of iPhone

Delen van een foto vanuit Google Foto’s op de iPad of iPhone gaat niet veel anders. Ook hier ben je voor het delen afhankelijk van de apps die je op je iOS-apparaat hebt geïnstalleerd. Je kunt de foto delen middels Mail, Facebook of via iCloud Photo Sharing, maar je kunt ook een Gedeeld album maken of een Link maken.

Delen op de iPad. Ook hier kun je Albums maken of je foto delen met bijvoorbeeld Facebook.
Delen op de iPad. Ook hier kun je Albums maken of je foto delen met bijvoorbeeld Facebook.

Als je kiest voor Mail of Facebook dan krijg je alleen de geselecteerde foto in je mail. Als je kiest voor een Link, dan werkt het zoals hierboven beschreven. Je maakt een Shared Album (Gedeeld album), waarbij je kunt kiezen of de ontvanger er wel of niet zijn of haar foto’s aan toe kan voegen.

Een Nieuw gedeeld album vanuit de Google Foto's-app op de iPad, waarbij je dezelfde mogelijkheden hebt als bij Android.
Een Nieuw gedeeld album vanuit de Google Foto’s-app op de iPad, waarbij je dezelfde mogelijkheden hebt als bij Android.

In deze blogpost heb je kennis gemaakt met het delen van foto’s vanuit Google Foto’s. In een volgende blogpost gaan we dieper in op Albums en Gedeelde albums waarin anderen wel of niet foto’s kunnen toevoegen. 

De eerste blogpost over het werken met Google Foto’s vind je HIER.

Wil je meer lezen over wat mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon, pc of tablet? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen.
Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

12 gedachten over “Delen van foto’s met Google Foto’s”

 1. Hallo Hans,
  Ik ben zowat ‘fotoarchivaris’ van een vereniging. Met Google piccasa kon ik via de website 1 link plaatsen en die link ging naar het overzicht van alle albums van de verschillende activiteiten gaan. Zo konden de leden de foto’s van verschillende activiteiten bekijken. Ik kan deze optie met Google foto niet vinden. Ik vind wel een link naar de individuele albums naar dit zou willen zeggen dat ik per album een link moet plaatsen op de website.
  Is hier toch een goede oplossing voor?
  alvast ebdankt
  Gert

 2. Ik heb verschillende apparaatmappen in de Google foto app op mijn mobiele telefoon. Bijv. Instagram foto’s, WhatsApp foto’s etc. Alleen is er geen map voor gedownloade Facebook foto’s. Als ik een foto download van Facebook dan komt ie automatisch in de map ‘camera’. Hoe kan ik dit veranderen ?

 3. Podcast was makkelijker heb 200 albums ondoenlijk om de links te maken slechte vooruitgang zet er een een goede programmeur erop om dit te realiseren

 4. Ik heb ook dat probleem. op de website van ponze vereniging stond 1 link naar alle albums en konden de leden de foto’s bekijken. Ik vind het ook niet prettig om voor ieder album apart een link op de website te moeten plaatsen en zeker als ik nu alles tegelijk zou moeten doen is dat heel veel werk. Een enorme achteruitgang inderdaad.

 5. Ik wil vanuit Facebook een foto plaatsen op een pagina ve vriend bv om te feliciteren.
  Als ik dan op foto’s klik kan het alleen vanuit mij galerij !?

  1. Dag Wim, Van waaruit wil je een foto vanuit Google Foto’s op Facebook plaatsen? Op Android kan het rechtstreeks vanuit Google Foto’s, op iOS bewaar ik de foto altijd eerst in de Filmrol. Als je vanuit Facebook een foto wilt plaatsen kom je op Android eerst terecht bij de Galerij. Je kunt in het menu, dat linksboven beschikbaar is, ook naar Google Foto’s.

 6. Ik vind het vervelend dat mensen die op een foto album link klikken, de vraag krijgen om lid te worden. Sommige durven mijn albums niet meer bekijken uit angst voor spam/virussen. Is er een mogelijkheid om die vraag uit te schakelen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.