macOS Activiteitenweergave

Check lopende processen met macOS Activiteitenweergave

Bij warm weer merk je ook aan je Mac dat hij het soms wat moeilijk heeft. Dat uit zich in snel draaiende ventilatoren. Welk programma daarvoor zorgt check je met macOS Activiteitenweergave.

Afgelopen week viel het ineens op alhier: de ventilatoren van de iMac voor onze neus waren stevig aan het blazen gegaan. Niet iets dat we echt gewend zijn. Maar goed, met buitentemperaturen die de dertig graden overschrijden ook weer niet helemaal ongewoon wellicht. Alleen bléven die dingen maar hard werken. Best een irritant geluid eigenlijk. Welk programma of proces was daar nou verantwoordelijk voor? Het standaard meetgereedschap voor dit soort vraagstukken is macOS Activiteitenweergave, te vinden in Finder onder Apps en Hulpprogramma’s.

Gevonden!

Als je macOS Activiteitenweergave start, zie je een venster met op de standaard geopende tab CPU alle lopende processen op een rijtje. Klik op % CPU bovenaan de de meest linkse kolom om de sorteervolgorde oplopend of aflopend te maken. Een aflopende volgorde is wellicht ’t handigst, want daarmee staan de meest belastende processen bovenaan. In ons geval bleek browser Firefox (of beter: en proces daarvan) de boosdoener te zijn. Dat proces vrat een eind over de 100% aan belasting. Kortom: het was heel stevig in de weer. Veel meer dan normaal ook. Dergelijke waarden mogen best als je bijvoorbeeld een stevige video aan het renderen bent, of iets anders waarvan je wéét dat het een arbeidsintensieve klus is. Maar gedurende het browsen?

macOS Activiteitenweergave
macOS Activiteitenweergave in actie, met een Firefox-proces duidelijk stevig aan het werk.

Op hol geslagen webpagina

Was het een bug in Firefox die voor de hard blazende fans zorgde of een webpagina? Dat was makkelijk te achterhalen door simpelweg de geopende tabbladen een voor een te sluiten. En bij één onschuldig ogende – van een overigens verder gerenommeerde bron afkomstige -pagina was het raak: ineens zakte het processorverbruik voor Firefox naar de gebruikelijke waarde van hooguit een paar procent. Wat er precies mis is met de bewuste pagina weten we niet. Blijkbaar zitten er fouten in de webcode, of draait er een of ander niet al te best geprogrammeerd script. En waarschijnlijk is het niks nieuws, want de afgelopen dagen zien we bij bezoek aan de pagina steeds weer hetzelfde gedrag. Alleen: als het wat minder warm is, valt het niet op. De ventilatoren gaan dan niet (hoorbaar) harder blazen.

macOS Activiteitenweergave
Na het sluiten van de tab met de op hol geslagen webpagina vormde Firefox nagenoeg geen noemenswaardige CPU-belasting meer, oorzaak gevonden dus en probleem opgelost.

Zoekt en gij zult vinden

Onder de streep kun je stellen dat hard blazende fans in je Mac – zonder dat je daar een direct aanwijsbare oorzaak voor kunt benoemen zoals het draaien van een zware taak – niet goed zijn. Natuurlijk gaat je systeem er niet van kapot. Als macOS vindt dat een proces het echt veel te gek maakt qua belasting wordt het gestopt. En ook beschikt onder meer de CPU over een thermische beveiliging. Maar zo’n op hol geslagen proces zorgt wel voor een trager werkend systeem. En in extreme gevallen voor instabiliteit. Daar was in dit geval duidelijk geen sprake van. Maar het was wel goed om te weten dat het niet echt handig is om die betreffende website al te lang te bezoeken bij heet weer. Handig tooltje dus, dat macOS Activiteitenbeheer!

Niet vergeten

Oh ja: vergeet niet  macOS Activiteitenbeheer netjes af te sluiten als je ermee klaar bent. Kwestie van op de appel helemaal links in de menubalk te klikken en vervolgens in het geopende menu op Stop Activiteitenweergave. Scheelt weer een onnodig op de achtergrond draaiend programma.

macOS ActiviteitenweergaveBen je op zoek naar (veel) meer wetenswaardigheden over macOS, dan is er het Handboek macOS Catalina van Bob Timroff. Het gaat diep in op macOS Catalina, de momenteel courante versie van Apple’s besturingssysteem. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van uw computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Catalina ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud. Met de stappenlijsten, tips en trucs in het Handboek macOS Catalina leert u om comfortabel te werken met macOS Catalina en ontdekt u vele, soms verborgen functies. Dit boek is onmisbaar voor iedere Mac-gebruiker, zowel voor beginners als voor gevorderden en experts.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Check lopende processen met macOS Activiteitenweergave”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.