Nieuwigheden van Apple

Apple heeft flink uitgepakt gisteren. Eindelijk is die langverwachte MacBook Air met retina-scherm er bijvoorbeeld. En nog veel meer.

We beginnen eens met de software die sinds gisteravond voor iedereen in het bezit van een iOS- of Mac beschikbaar is. Althans, voor iedereen die vorige maand een upgrade naar iOS 12 of macOS Mojave heeft uitgevoerd. iOS 12 voegt in ieder geval groepschatten toe aan FaceTime. Deze feature was al beloofd om direct in iOS 12 ingebouwd te worden, maar uiteindelijk werd dat nog een beetje uitgesteld. Ook de update voor macOS Mojave (naar 10.14.1 om precies te zijn) bevat deze optie. Mac-bezitters met Mojave kunnen sowieso uitkijken naar een stevige upgrade, want niet alleen is de FaceTime-update toegevoegd, ook worden onder meer diverse drivers en microcode vervangen. Hier op de iMac leverde dat een download van maar liefst 3,33 GB op. De tijden dat je een computer bij te tijd kon houden via een adsl-verbindinkje zijn echt voorbij…

MacBook Air

Grootste nieuws van Apple is ongetwijfeld de nieuwe MacBook Air, voorzien van – eindelijk – een Retina-scherm en een steviger processor. De goedkoopste variant gaat – in Nederland dankzij BTW en diverse heffingen – voor €1349 over de toonbank. Daarmee is hij precies €100 goedkoper dan de goedkoopste ‘reguliere’ MacBook, die feitelijk over minder krachtige hardware beschikt. De Air is namelijk voorzien van een quad core i5-CPU, terwijl de goedkoopste MacBook het moet doen met een dual core m3. De goedkoopste nieuwe Air beschikt verder over een 128 GB SSD plus 8 GB RAM. Een versie met 256 GB SSD is leverbaar, maar die is ook meteen voorzien van een (ietsje) snellere processor, wat meteen tot een fors hoger prijskaartje leidt van €1599. Met die prijzen en features rijst de vraag of er überhaupt nog een (zinvolle) plek is voor de gewone MacBook. In ieder geval geldt dat het instapmodel qua prijs vergelijkbaar is met een Windows-laptop uit de betere prijsklasse. En voor de meeste mensen zal 128 GB SSD genoeg zijn voor dagelijks gebruik. Wil je echt serieus productief aan de slag dan is een laptop sowieso al een twijfelachtige keuze. In dat geval kan je beter kiezen voor een ‘gewone’ computer, wat in het geval van het Apple-universum een iMac betekent.

iPad Pro

Ander opvallend nieuws betreft de nieuwe iPad Pro 11 inch. En dan niet zozeer dat het scherm weer net een tikkie groter is, of dat de ‘latest en greatest’ processor is ingebouwd. Nee, het bijzondere zit hem deze keer in de gebruikte connector: een universeel USB C-exemplaar! Die levert niet alleen hogere doorvoersnelheden ten opzichte van Lightning op, maar betekent ook dat je standaard USB C-kabels kunt gebruiken. We zijn benieuwd of deze trend zich ook naar de andere mobiele apparaten van Apple gaat uitbreiden. Overigens hoort er bij deze iPad – ook verkrijgbaar in een grotere 12 inch-uitvoering – een nieuwe Pencil. Die klik je dankzij een magneet simpelweg op je iPad Pro, waarna ie wordt opgeladen. De 11 inch iPad Pro gaat vanaf €899 over de toonbank. Maar dan heb je slechts 64 GB opslagruimte, wat aan de krappe kant is voor een beetje serieus gebruik. De eerstvolgende optie is 256 GB opslagruimte, daar betaal je vanaf €1069 voor. Sla overigens niet helemaal stijl achterover van deze prijzen: de Pro is echt van een andere klasse dan de ‘gewone’ iPad, waarvan een nieuwe versie eerder dit jaar is uitgebracht voor een vanaf-prijs van slechts €359.

Mac Mini

Ben je op zoek naar een betaalbare Mac, dan is er de vernieuwde Mac Mini. Enige vereiste daarbij is dat je zelf voor een beeldscherm, toetsenbord en muis moet zorgen. Voor €899 scoor je een Mac Mini met i3-processor en 128 GB SSD, maar je kunt ook gaan voor een exemplaar met een i5-processor en 256 GB SSD. Voor die laatste uitvoering betaal je €1249. Het is met name voor overstappers van Windows naar Mac een aantrekkelijk en relatief betaalbare optie.

Watch OS 5.1 teruggetrokken

Ook voor de Apple Watch is een nieuwe versie van het besturingssysteem (Watch OS 5.1) uitgebracht, maar die is razendsnel weer teruggetrokken. Veel gebruikers kregen na de update hun klokje namelijk niet meer aan de praat. Een oplossing voor dit probleem is nog niet beschikbaar, even afwachten dus.

MacRumors maakte een filmpje waar je in ‘gecomprimeerde’ vorm alle nieuwe zaken die Apple gisteravond bekend maakte kunt bekijken.

 

Het boek Ontdek macOS Mojave van Bob Timroff

Meer weten over macOS Mojave? Lees dan het boek Ontdek macOS Mojave van Bob Timroff eens bomvol tips en wetenswaardigheden over dit besturingssysteem.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.