maskers in Affinity Designer

Maskers in Affinity Designer

Met behulp van maskers in Affinity Designer kun je verrassend creatieve dingen realiseren, Banksy zou er trots op (kunnen…) zijn. In onderstaand artikel – afkomstig uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer leer je wat mogelijkheden rondom maskers.

Met een masker gebruikt u een laag (het masker) om te bepalen wat er zichtbaar is van een andere, gemaskeerde laag. De gemaskeerde laag kan een foto of een vectorobject zijn.

EEN MASKER MAKEN VAN EEN VECTOROBJECT

U kunt elk vectorobject gebruiken als masker. Daarbij ziet u alleen iets van de gemaskeerde laag waar het masker een kleur bevat (zwart of wit mag ook). Op de plaatsen waar het masker transparant is (en dus niets bevat), ziet u niets van de gemaskeerde laag.

Doe het volgende:

1 Maak twee vormen in een nieuw document. Geef elke vorm een andere kleur.

2 Plaats de vormen zo dat ze elkaar voor een groot deel overlappen.

3 Open het paneel Layers en bepaal voor uzelf welke vorm het masker wordt. 4 De volgende stap luistert nauw: sleep het masker op de laag die u wilt maskeren op de miniatuurafbeelding aan het begin van de gemaskeerde laag (en dus niet op de naam). Terwijl u dit doet verschijnt er rechts van de miniatuurafbeelding een staand, blauw rechthoekje. Als u de muis even stilhoudt, ziet u ook een preview van het masker op uw canvas.

5 Als u de muisknop loslaat, is het masker actief. U ziet ook dat het masker in het paneel Layers gekoppeld is aan de gemaskeerde laag. Als u de gemaskeerde laag selecteert, selecteert u ook het masker. Het masker zelf kunt u wel los, zonder de bijbehorende laag selecteren. Klik daarvoor op de miniatuurweergave voor de ingesprongen laag met het masker.

6 Selecteer het masker (zonder gemaskeerde laag) en gebruik het selectiekader om het masker aan te passen.

maskers in Affinity DesignerIn hoofdstuk 8 kwam aan bod hoe u met de Vector Crop Tool in de gereedschapsbalk snel een uitsnede van een afbeelding of vorm maakt. Dit gereedschap is een snelle manier om een rechthoekig masker te maken.

maskers in Affinity Designer
De cijfers verwijzen naar de stappen in de procedure.

De figuur aan de linkerkant kunt u bijvoorbeeld zo maken:

1 Maak een sikkelvorm: basisvorm Crescent.

2 Dupliceer de vorm drie keer en draai elke kopie 45 graden.

3 Kopieer de vier vormen en draai deze 180 graden om de ring te sluiten.

Merk op dat de bovenste helft niet klopt.

4 Groepeer alle onderdelen van de ring. Plaats een rechthoek over de onderste, correcte helft.

5 Maak een masker van de rechthoek.

6 Kopieer het geheel, draai het en plaats het aan de bovenkant, zodat het symbool klopt.

7 Eventueel kunt u nog een donutvorm als masker gebruiken om de hele vorm nog wat smaller uit te snijden.

Tekst als masker

Met de hierboven beschreven werkwijze kunt u elk vectorobject als masker gebruiken. U kunt zo dus ook een masker maken van tekst. Sleep de tekst op de miniatuurweergave van een foto, vorm of andere laag die u wilt maskeren.

maskers in Affinity Designer
Een tekst als masker.
Meerdere lagen maskeren

Met deze methode is een masker altijd gekoppeld aan één laag. Als u meerdere lagen van één vectormasker wilt voorzien, dan lost u dit eenvoudig op door een groep te gebruiken. Verder is de procedure hetzelfde:

1 Maak een groep van alle elementen die u wilt maskeren.

2 Sleep het masker op de miniatuurweergave voor de groep.

Als u een groot aantal lagen binnen een begrenzing wilt plaatsen, dan is het soms gemakkelijker om deze af te knippen in plaats van deze te maskeren: zie daarvoor de paragraaf Lagen afknippen met knipmaskers elders in het genoemde boek.

Een masker ontkoppelen

U kunt het masker ook weer eenvoudig loskoppelen. Selecteer daarvoor het masker (zonder de gemaskeerde laag) en sleep het in het paneel Layers helemaal naar links, boven of onder de andere laag.

Meer tips en trucs van Mark van Heck? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Affinity Designer-tips, plus interviews met Mark vind je HIER.

Zo werkt Affinity Designer

Affinity DesignerIn mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.