Om lekker aan het werk te kunnen gaan met Linux op een Chromebook, is het wel zo prettig om met al je bestanden te kunnen werken. Linux op je Chromebook slaat de bestanden op in de map Linux-bestanden en in eerste instantie lijk je alleen daar in te kunnen werken. Maar je wilt natuurlijk ook graag de bestanden van de map Downloads en de bestanden in je Google Drive kunnen bewerken. Met een paar eenvoudige handelingen kun je ook aan de gang met de bestanden die zich op die andere plekken op je Chromebook bevinden. (Hoe je Linux installeert op een Chromebook lees je HIER.)
Gnome Software Center

Tijdens mijn experimenten met Linux op mijn Chromebook installeerde ik een ander Linux software center in de plaats van Discover. Niet dat ik ontevreden was met Discover, maar ik wilde ook zien hoe het Gnome Software Center werkte. Dat installeren ging natuurlijk wel via de Terminal (de Terminal vind je in de applade). Ik kopieerde en plakte deze regel code:
sudo apt-get install gnome-software gnome-packagekit
Ik vervolgde met Y en een Enter en het Gnome Software Center werd geïnstalleerd. In de applade met de Linux Terminal en de applicaties zie je nu een icoontje met de naam Software. Dubbelklik het een je bevindt je in het Gnome Software Center. Zijn er geen aps te zien? Ga dan nog een keer naar de Terminal en typ of plak de volgende regels code:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Bestanden delen met Linux

Voor je verder aan het werk gaat met een applicatie is het zinnig om je mappen/bestanden op je Chromebook te delen met Linux. Dat gaat eenvoudig. Wil je bijvoorbeeld de map Downloads delen met Linux dan ga je naar de applicatie Bestanden op je Chromebook. Aan de linkerkant in de Bestanden-app zie je Mijn bestanden. Rechtsklik op Mijn bestanden (MyFiles) en kies daar voor Delen met Linux. Klik OK om het delen aan te zetten. Wil je ook de bestanden in je Google Drive delen met Linux dan herhaal je de handeling voor de Google Drive.
Apps installeren en gebruiken
Uit het Gnome Software Center installeerde ik de app Darktable, een applicatie voor het bewerken van Raw-bestanden. Bij de Gnome-software vind je dat bij Graphics & Photography. Waarschijnlijk zie je nu alleen nog je Linux-map (Home) als je in Darktable kiest voor Import: Import > Image. Klik op Other Locations. Bij On this computer zie je je Computer. Dubbelklik Computer. Je ziet een rijtje mappen. Dubbelklik de map mnt. Klik vervolgens op chromeos. Daar zie je GoogleDrive en MyFiles. Sleep die in de linkerbalk. Daar sla je de bookmark op van deze mappen, zodat je niet telkens in je mappenstructuur hoeft te graven.

Darktable
In mijn GoogleDrive heb ik een mapje met Raw-bestanden: Raw. Ik dubbelklik een van de foto’s en – het kan even duren – de foto wordt in Darktable geopend en kan er worden bewerkt. Zo eenvoudig is het. Bij andere apps moet je misschien ook weer even graven in de mappenstructuur van je Chromebook, maar je kunt nu werken met alle bestanden op je Chromebook.

We schrijven op dit blog regelmatig over Chromebooks en hoe je er op moet werken. HIER vind je alle blogposts over Chromebooks op dit blog. Daar kun je o.a. lezen over het gebruiken van de speciale tekens op je Chromebook en de beste apps voor fotobewerking.
Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.