werken met je foto's in de Lightroom-cloud

Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud

Over Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud hebben we al eerder geschreven. Het blijft echter een ingewikkelde zaak. Moet je als Lightroom Classic-gebruiker wel met je foto’s naar die Adobe-cloud? Bij het Fotografie-lidmaatschap van €12,09 krijg je 20 GB opslagruimte in die Adobe-cloud. Dat lijkt niet veel, maar dat valt mee omdat je vanuit Lightroom Classic alleen Slimme voorvertoningen in die cloud opslaat. Waarom je wat foto’s in de cloud zou willen opslaan? Omdat het handig is voor bijvoorbeeld presentaties vanaf je iPad, kleine bewerkingen op je tablet of telefoon enzovoort. Daarom: een kleine opfriscursus voor Lightroom Classic en werken met je foto’s in de Lightroom-cloud.

20GB lijkt een beetje weinig…

Als je een Lightroom fotografie-lidmaatschap van €12,09 hebt, krijg je de beschikking over Lightroom Classic, Lightroom (de cloud-versie), alle apps die daarbij horen en Photoshop. Als je Lightroom Classic gebruikt bewaar je alle foto’s op een harde schijf aan je computer. Bij Lightroom (de cloud-versie) staan ze allemaal in de cloud. Ik concentreer me in deze blogpost op het werken vanuit Lightroom Classic. Het klinkt misschien aantrekkelijk om al je foto’s in de cloud te hebben, maar een beetje fotograaf heeft aan die 20GB helemaal niet genoeg. Die 20GB zijn zo vol als je bijvoorbeeld buiten Lightroom Classic om foto’s in die cloud gaat stoppen. Niet doen (wat mij betreft).

Slimme voorvertoningen

Het is echter wel handig om – vanuit Lightroom Classic – foto’s in de cloud te stoppen. Je kunt ze dan op allerlei andere apparaten dan de computer waar Lightroom Classic op draait bekijken en bewerken. Alle bewerkingen worden heen en weer gesynchroniseerd: je foto’s hebben overal, altijd, op elk apparaat de laatste bewerkingen. Als je die foto’s met de Creative Cloud-opslag deelt vanuit Lightroom Classic kan er weinig misgaan en kun je best veel foto’s kwijt op die 20 GB. Je deelt namelijk niet de hele foto maar een Slimme voorvertoning van de foto. Die Slimme voorvertoning is veel kleiner dan de oorspronkelijke foto. Het blijft een foto in zijn ruwe versie, maar de resolutie is veel lager. Lees hier nog maar eens over het gebruik van Slimme voorvertoningen.

Hoeveel foto’s kun je op 20GB kwijt?

20 GB is 20.000 MB. Een Slimme voorvertoning gebruikt (zoals ik heb gemeten) tussen 1 en 2 MB opslagruimte. Op die 20GB kun je dus tussen de 1000 en 2000 foto’s opslaan. Je slaat de Slimme voorvertoningen van de foto’s in de cloud op middels een Verzameling. Als je een Verzameling maakt in Lightroom kun je meteen aangeven of je ze wilt synchroniseren met Lightroom:

werken met je foto's in de Lightroom-cloud
Een Verzameling maken die je met de Lightroom-cloud synchroniseert.
  1. Selecteer de foto’s die je in de cloud wilt stoppen.
  2. Klik in de module Bibliotheek op het +– teken.
  3. Geef de nieuwe verzameling een naam en vink Synchroniseren met Lightroom aan (als dat nog niet het geval is).
  4. Lightroom Classic maakt de Slimme voorvertoningen van de foto’s uit die verzameling en stuurt ze naar de Adobe Cloud.

Verschillende verzamelingen

werken met je foto's in de Lightroom-cloud
In rood aangegeven de Verzamelingen die ik met de Lightroom-cloud synchroniseer. Ik heb ook een verzameling ‘Tijdelijk’ waar ik mijn meest recente foto’s in stop. Die bewerk ik bijvoorbeeld op mijn Chromebook. Als ik met ze klaar ben haal ik ze er weer uit, zodat ik altijd ruimte houd in mijn 20GB.

Je kunt met die 2000 foto’s verschillende verzamelingen maken. Bijvoorbeeld voor een presentatie op een iPad bij een klant. Op die iPad installeer je uit de app store Lightroom. Je logt in met je Creative Cloud lidmaatschapgegevens en daar zie je je foto verschijnen. In die app kun je je foto’s bekijken en bewerken. Zolang je nu maar de foto’s vanuit Lightroom Classic toevoegt, blijft het allemaal overzichtelijk. Natuurlijk kun je ook foto’s op je iPad gaan toevoegen. Er is echter een probleem: als je een Raw-foto toevoegt op je iPad, dan voegt de Lightroom-app de volledige foto toe en geen Slimme voorvertoning. Op die manier is die 20GB in no-time vol. Niet doen dus, wat mij betreft. Werken met je foto’s in de Lightroom-cloud doe je vanuit Lightroom Classic met de Slimme Voorvertoningen!

In een volgende blogpost schrijven we over de interface voor het bekijken en beheren van je foto’s in de Lightroom-cloud vanuit Lightroom Classic. Hoe je om moet gaan met de foutmeldingen die je soms krijgt, lees je HIER. Zo weet je alles over het werken met je foto’s in de Lightroom-cloud.

Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.