deel internet via je iPhone

Deel internet via je iPhone (tethering)

Ergens onderweg met een laptop of tablet en je wilt daarmee online gaan? Deel internet via je iPhone! (Hoe je je internet deelt vanaf een Android-telefoon kun je HIER lezen.)

Dat delen van internet via een smartphone staat ook wel bekend als tethering. Hoe dan ook: je laat je – in dit geval – iPhone daarmee fungeren als access point voor internet. Uiteraard keurig beveiligd met een – liefst stevig – wachtwoord en de pret kan beginnen. Heb je de ‘deeloptie’ eenmaal geactiveerd, dan koppel je je andere internet-capabele apparatuur op dezelfde manier aan als ware het een router of hotspot.

Pas op met dataslurper Windows 10!

Bedenk wel dat je met name bij een Windows 10-computer onverwacht veel data kunt verstoken. Vaak staan er niet alleen systeemupdates klaar, maar worden direct na het inloggen ook ongemerkt forse updatepakketten voor iets als Office binnengehaald en geïnstalleerd. Zorg ook dat er zo min mogelijk apps uit de Windows Store op je systeem staan geïnstalleerd. Zit daar namelijk toevallig een groot spel of iets dergelijks tussen, dan kan een ook na het inloggen automatisch gestarte update-ronde van apps zomaar honderden Megabytes kosten! Kortom: deel internet via je iPhone, maar wel met gezond verstand.

Mac en iPad data-vriendelijk

In dit artikel focussen we ons op een iPad en een iPhone. Waarbij geldt dat je ook veelal zonder ‘datalimiet-gevaar’ een Mac kunt koppelen. Daar wordt – als je de zaak correct hebt ingesteld – eerst gevráágd of je eventueel beschikbare systeem- of app-updates wilt installeren. Bovendien wordt ook de grote van die updates netjes gemeld en kun je met beleid beslissen of je iets wel of niet wilt updaten als je systeem via je iPhone (met gelimiteerde databundel) het internet op gaat.

Delen maar!

deel internet via je iPhone
Zo zet je de hotspot van je iPhone aan

Zo, de waarschuwingen zijn achter de rug, tijd om aan de slag te gaan. Ofwel:deel je internet via je iPhone. Start op de telefoon allereerst de app Instellingen en tik daarin op Persoonlijke hotspot. Zet de schakelaar achter Sta anderen toe verbinding te maken aan. Tik op Wachtwoord (wifi) en verzin een stevig wachtwoord, bestaande uit een mix van hoofd- en kleine letters, cijfers en gekke tekens. Tik op Gereed en je wachtwoord is ingesteld. Om je laptop te koppelen ga je op dezelfde manier te werk als je gewend bent wat koppelen aan draadloze wifi-netwerken betreft. Op de iPad werkt dat als volgt: start de app Instellingen en tik daarin op Wifi. Selecteer onder MIJN NETWERKEN je iPhone (die inmiddels vermeld wordt in het rijtje met beschikbare draadloze netwerken. Vul je net gekozen wachtwoord in gaan!

deel internet via je iPhone

Bluetooth

Grappig extraatje: als je op je iPhone en je iPad Bluetooth aan hebt staan, kun je op de iPad de wifi-hotspot van je telefoon aanzetten. Verder geldt dat als je je iPhone onverhoopt niet (meer) ziet in het rijtje met beschikbare netwerken, het uit- en weer aanzetten van de schakelaar achter Sta anderen toe verbinding te maken helpt. Wat we ook zien is dat de iPad na een tijdje vanzelf verbinding maakt met een eventueel beschikbaar bekend Wifi-netwerk. Handig voor als je thuiskomt en vergeet dat ‘tetheren’ uit te zetten. Last but not least: als je dit jaar om wat voor reden dan ook tóch op vakantie gaat, is de kans groot dat u binnen de EU blijft. In dat geval kun je zorgeloos en zonder extra kosten over de (binnen)grenzen van de EU heen mobiel internetten. Wel handig om misschien voor vertrek even een extra grote databundel te activeren. Prettige bijkomstigheid is dat je dan een internetverbinding achter de hand hebt die veilig is. Wég met die shabby hotspots van onduidelijke herkomst in den vreemde.

deel internet via je iPhoneMeer weten over wat je zoal met je iPhone kunt doen? Lees dan zeker het boek Ontdek iOS 13 van Henny Temmink eens door. Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 13 te bieden. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 13 te halen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.