Verhalen maken en delen met Lightroom op het web

Zoals we eerder al schreven werkt Adobe druk aan mogelijkheden om je foto’s altijd en overal te kunnen bewerken, tonen en delen. Dat je al je foto’s die je in Lightroom Mobile hebt ook op het web kunt bekijken – lightroom.adobe.com – bewerken, doorzoeken en delen weet lang niet iedereen. Met de update van deze maand krijg je nieuwe mogelijkheden voor het delen van je foto’s.

De foto’s die je in Lightroom Mobile hebt, de foto’s van de camera van je mobieltje, de foto’s uit Lightroom Desktop die je in Lightroom Mobile hebt gestopt, zijn ook beschikbaar online bij lightroom.adobe.com. De interface op het web is vergelijkbaar met die van Lightroom Mobile. Je ziet er de Verzamelingen die je in Lr Mobile hebt gemaakt en je kunt de foto’s op vergelijkbare manier bewerken.

Een verhaal maken

Het maken van een ‘fotografisch verhaal’ – zoals Adobe dat noemt – met je foto’s met Lightroom op het web is een fluitje van een cent.

• Je selecteert in een Verzameling de foto’s waarmee je iets wilt gaan vertellen.

balk-lr-web
• De balk bovenin je venster geeft aan hoeveel foto’s je geselecteerd hebt. Uiterst rechts op de balk zie je de knop om je foto’s te delen.

lr-webgalerie

• Als je op die knop voor Delen klikt krijg je de keuze of je een Lightroom-webgalerie wilt maken of de foto’s naar Adobe Portfolio wilt sturen. Kies voor de Lightroom-webgalerie.

lr-webgalerie-2
• Je kunt de galerie een naam geven en de Omslagfoto kiezen. Klik op Gereed.

section-divider

• Nu kun je de foto’s verdelen in combinaties van verschillende foto’s waarbij je teksten kunt maken. Een kopje boven de foto’s en wat beschrijvende tekst. Je kunt een Section Divider maken (het verdelen van foto’s in secties) door met je cursor tussen twee foto’s te gaan staan en vervolgens op het +-teken te klikken.
Bij elke sectie die je maakt kun je een kop en een beschrijvende tekst toevoegen.
• Elke foto kun je ook nog bewerken als je dat wilt door op de foto te klikken. Je krijgt dan de bewerkingsgereedschappen die ook in LIghtroom Mobile tot je beschikking staan.

delen-lr-web

• Bovenin het venster heb je een aantal mogelijkheden om dit verhaal te delen. Je kunt het verhaal rechtstreeks plaatsen op Facebook, Twitter en Google+, je kunt een URL krijgen waar het verhaal naar verwijst en je kunt een stukje code krijgen waarmee je het verhaal kunt embedden in bijvoorbeeld een blog of site.

Op dit moment werkt het nog een beetje hortend en stotend. In eerste instantie kon ik het verhaal met tekst niet tonen, alleen de foto’s waren zichtbaar. En nu, terwijl ik dit schrijf, kan ik de bewerkte foto’s ook niet bewaren. Het kan liggen aan de griepachtige verschijnselen bij mezelf, maar ik ben bang dat een en ander online nog niet soepel werkt.

Wat ik even snel heb gemaakt kun je HIER vinden. Ik kan het niet embedden in WordPress, het valt alleen als externe URL te bekijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.