Oude foto’s tot leven wekken met Google Fotoscan

Iedereen heeft wel albums of schoenendozen vol met foto’s. Albums vol analoge foto’s die ooit door een afdrukcentrale zijn afgedrukt en liefdevol zijn ingeplakt of liefdeloos in een schoenendoos gekwakt. Maar ja, bijna álles is tegenwoordig digitaal en zit bijvoorbeeld in Google Foto’s. Op die foto’s uit die albums na dan. Met de nieuwe app van Google Fotoscan kun je snel en eenvoudig je foto’s scannen en in Google Foto’s-verzameling stoppen.

De foto’s die je in een fotoalbum hebt geplakt bekijk je eigenlijk nog heel zelden. De albums staan een beetje te verstoffen in de kast… Jammer! Door de foto’s uit zo’n album te scannen kun je ze in je digitale fotocollectie krijgen, maar dat is een flinke klus. Je zult ze eerst uit het album los moeten halen om ze goed plat op de glasplaat van je scanner te krijgen. Dan moet de lamp van de scanner eerst voorverwarmen, je maakt een pre-scan en vervolgens maak je de uiteindelijke scan. Die scan moet je misschien nog een beetje bewerken, stofjes weg, rechtzetten, dat soort dingen. Dan kan de foto weer het album in en kan de digitale foto naar Google Foto’s.

Misschien heb je helemaal geen scanner, maar je hebt vast wel een mobiele telefoon… De nieuwe app Fotoscan van Google die je op je mobieltje installeert, is misschien een goede oplossing om je analoge foto’s te digitaliseren.

Google Fotoscan

icon-fotoscanGoogle Fotoscan is een app voor Android en iOS die in vijf eenvoudige stappen een foto digitaliseert en die vervolgens in je Google Foto’s-bibliotheek stopt. Je richt de camera van Fotoscan op de foto, er verschijnen vier grote witte stippen en daar beweeg je een voor een de camera naar toe. De app denkt een beetje na over wat er is gescand en hop! daar is de foto al onderweg naar Google Foto’s. Hier kun je zien hoe een en ander werkt:

Testje

De app maakt dus vier verschillende opnamen en voegt die bij elkaar. De foto wordt rechtgezet en zodanig aangepast dat je weer een keurige rechthoekige foto krijgt. Dit allemaal dankzij machine learning.

Links het resultaat van Fotoscan met de LG G4, rechts met de Galaxy Note 4.
Links het resultaat van Fotoscan met de LG G4, rechts met de Galaxy Note 4.

Nadat ik vanmorgen de app op mijn Android Galaxy Note 4 had geïnstalleerd probeerde ik een aantal foto’s uit. Het ging met de eerste foto goed, maar met de tweede  en derde foto kreeg ik alleen maar onscherpe beelden. Op de LG G4 deed de app het zonder haperen. Bij een test van een bevriende collega op een iPhone 6 knalde de app er tijdens het maken van de scan een aantal keren uit. Erg stabiel is de app dus nog niet. Dat het op de ene telefoon het goed doet en op de andere niet komt misschien doordat het de eerste versie van de app is. Het is in ieder geval een goed idee om de foto’s uit je albums en schoenendozen digitaal tot leven te wekken. De app is gratis, dus niets staat je in de weg om hem uit te proberen. Ik blijf voorlopig nog gewoon scannen met een scanner.

Later vandaag las ik nog een uitleg hoe een en ander tijdens het fotograferen van de foto met Fotoscan in zijn werk gaat. Het is weer een voorbeeld van Computational Photography, waar we op het blog al eerder over schreven.

Lees dit bericht met een uitleg over de werking van Fotoscan of kijk meteen naar dit filmpje waarin de werking van Fotoscan wordt uitgelegd:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Oude foto’s tot leven wekken met Google Fotoscan”

  1. Prachtig toch, die “historie-erosie” zoals ik het noem ?
    We maakten en maken miljarden foto’s, en die zullen lang niet allemaal bewaard kunnen en moeten blijven. We hebben tijd, techniek en tanende aandacht nodig om dat historisch archief te laten ‘slijten’ of zelfs deels te laten verdwijnen.

    Alleen díe beelden die ons (als mensheid of familie) generatie op generatie werkelijk dierbaar zijn, zullen we telkens overdragen. Van de ene techniek naar de andere, van een grauwe schoenendoos naar een vage cloud-opslag, van een vergeelde afdruk naar een opgefriste digitale versie, van hi-res 35mm dia naar een 72 dpi JPEGje.

    Zo te lezen en te zien helpt Google FotoScan ons weer uitstekend om de afvalrace en slijtageslag weer een andere richting op te sturen. Ook heel slim om wat meer beeld binnen te halen en tegelijk die glans eruit te rekenen; twee technische vliegen in één klap (nou ja, vier…)

  2. Het lijkt me een bijzonder goede oplossing als de software stabiel is. Veel van mijn oude foto’s zitten in een van de ruim 30 fotoboeken of in een van de talloze schoenendozen. Die laatste categorie hoort (nog) in de scanner. Zo’n scanapplicatie op de smartphone lijkt me handig. Als je dat combineert met de nieuwste Google Pixel heb je hoogstwaarschijnlijk het beste van 2 werelden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.