Vanuit Lightroom naar Instagram

Vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram

Vier jaar geleden schreven we over het posten van foto’s vanuit Lightroom op Instagram. Daar was een handige plug-in voor Lr/Instagram, maar vorig jaar hield die ineens op met werken. Ik postte daarna meestal vanuit Google Foto’s naar Instagram, omdat ik al mijn foto’s daar toch naartoe stuur. Toen ik laatst op de Facebookgroep van Lightroom Gebruikers er weer een discussie over Lr/Instagram aantrof, heb ik me er nog eens in verdiept. Het is namelijk nog steeds best handig om vanuit Lightroom Classic rechtstreeks naar Instagram te kunnen posten. Dus: kan het, vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram? Nou… Niet echt, een beetje wel een beetje niet.

Lightroom mobiele-apps

Als je Lightroom mobiel gebruikt als voornaamste gereedschap (en niet Lightroom Classic) kun je vanuit je telefoon of tablet heel makkelijk naar Instagram posten. Voorwaarde is natuurlijk dat je zowel de Lightroom mobiele-app als Instagram op je telefoon of tablet hebt staan. Bij het Delen vanuit de Lightroom-app krijg je dan de vraag waar naartoe je de foto wilt delen. Dan kies je voor Instagram en kom je in de bekende Instagram-interface. Appeltje, eitje. Overigens werkt het ook op een Chromebook als je daarop de Android-apps Lightroom en Instagram hebt geïnstalleerd.

Alleen op mobiele apparaten

Bij Lightroom (mobiel) werkt het omdat Instagram ziet dat je op een telefoon of tablet bezig bent. Op mijn iMac kan ik vanuit de Lightroom (mobiel) applicatie niet naar Instagram posten, want – zo redeneren ze bij Instagram – de iMac is geen mobiel apparaat en om een of andere reden willen ze dat je alleen vanaf mobiele apparaten post. Daarom krijgt de ontwikkelaar van de Lr/Instagram-plug-in hem waarschijnlijk niet meer aan de praat. Ik zocht online naar een oplossing en, ik zeg het maar meteen: een mooie oplossing zoals de lr/Instagram-plug-in heb ik niet kunnen vinden.

Flume

Een van mijn zoektochten leidde me naar Flume, een app voor macOS. Die Flume-app zag er interessant uit. Als je vanuit Lightroom Classic bij het Exporteren een app kiest voor Naverwerking, dan wordt de geëxporteerde foto in die app geopend, in dit geval Flume. In Flume kun je dan je Instagram-ding doen. Dat klonk veelbelovend, maar was het niet. Flume kon ook niet posten naar Instagram. Jammer, maar helaas.

Uplet

Exporteren vanuit Lightroom Classic met als Naverwerking Uplet.

Ik zocht verder en kwam allerlei apps tegen waarmee je vanaf de Mac naar Instagram zou kunnen posten, maar als je je zo’n app in de Apple Store zocht was de app uit de store verdwenen. Waarschijnlijk omdat die ook niet meer werkten. Ik kwam één app tegen – Uplet ook niet meer in de app store maar nog wel verkrijgbaar bij de ontwikkelaar – waarmee je je vanaf de Mac naar Instagram kon posten. Je kunt die app vijf keer proberen en dan moet je dokken: $19,95. Uplet is best een handige app, maar heeft niet alle mogelijkheden die je hebt als je in de Instagram-app de foto bewerkt en plaatst. Ik kocht de app dus niet.

Na de export verschijnt de foto in Uplet.

Oplossing?

Lightroom op mijn Android-telefoon. Een Verzameling in Lightroom Classic heet hier een Album. vanuit het Album Instagram deel ik een foto met Instagram.

Mijn oplossing? Ik gebruik Lightroom in de cloud vanuit Lightroom Classic. Ik maakte een verzameling die ik Instagram noem. Daarin stop ik de foto’s die ik op Instagram wil plaatsen. Daarna pak ik mijn telefoon/tablet/Chromebook (wat ik bij de hand heb). In de mobiele Lightroom-app kies ik voor Delen, ga naar de mogelijkheden van Instagram – Feed bijvoorbeeld – en doe daar de dingen van Instagram. Het is misschien niet zo handig als de Lr/Instagram-plug-in, maar het werkt en een mobiel apparaat heb je meestal wel bij de hand.

Meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe. Meer blogposts over Lightroom Classic vind je HIER.

2 gedachten over “Vanuit Lightroom – Classic of mobiel – naar Instagram”

  1. De volgende handeling maakt uploaden naar Instagram vanaf de iMac mogelijk, ik doe dat al lang omdat dit de meest directe verbinding met mijn beeldarchief is: Ga naar je Instagram pagina in je browser / in de menubalk naar ‘ontwikkel / gebruikersagent’ en kies (in mijn geval) Safari-IOS 13.1.3- iPhone en onderin je scherm verschijnt het upload icoon.
    Let op dat Instagram een portrait dan wel landscape verhouding in een vierkant verandert met wellicht ongewenste aansnijdingen. Wil je dat niet plaats je beeld dan eerst naar wens in een zelfgemaakt vierkant voordat je het upload.

  2. Zo doe ik het ook altijd! werkt perfect; het werkt alleen niet bij de “extraatjes” zoals boomerang, collage of meerder foto’s in een post zetten..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.